- Jeg trodde ikke folk var sånn

Mannen som startet Wordfeuds æresliga er sint og skuffet over juksingen.

EGEN LIGA: Ordspillet Wordfeud har sin egen liga - helt uavhengig av pruduktet ellers. Nå rulles det opp omfattende juks.

bt.no omtalte jukset i Wordfeud League of Honour (WLoH) lørdag.

Opprullingen har blant annet ført til at tre av ti spillere er kastet ut av ligaens øverste divisjon. I andre divisjon er syv av 20 ligaspillere kastet ut.

Totalt har 20 så langt røket ut for juks. Og: De ansvarlige frykter at det bare er «toppen av isfjellet».

Sint og skuffet gründer

— Jeg er ganske overrasket og har vært både sint og skuffet. Jeg trodde ikke folk var sånn. Og det i en liga helt uten premier, til og med, sier Eskil Åsmul.

Han startet æresligaen høsten 2011. Nå har den cirka 2000 spillere, fra første til åttende divisjon.

«LIGASJEFEN»: Eskil Åsmul startet æresligaen i Wordfeud høsten 2011. Først nå er de blitt i stand til å avsløre jukserne. - Jeg håper de vil forsvinne. Jeg er programmerer og liker ikke å leke politimann. PRIVAT

Han har trappet ned på det vanlige arbeidet sitt som programmerer for å jobbe med ligaen. Åsmul har også startet opp flere utenlandske WLoH-ligaer.Han er sikker på at alle i ligaspillerne vet om jukseforbudet.

— Hver sesong starter med en mail til spillerne. Der står det listet hvilke juksemidler som er ulovlige å bruke. Jeg har til og med mistenkt en del folk, og spurt dem rett ut om de jukser, og så har de løyet, sier Åsmul.

«Umenneskelig høyt nivå»

Mistanken om juks er ikke av ny dato. Blant annet viser Åsmul til et etter hvert «umenneskelig høyt nivå» i første divisjon.

Les også

Han er Vestlandets beste i Wordfeud!

— Jeg sammenlignet med nivået på Scrabble-spilling, og syntes forskjellene mellom de beste i Scrabble og de beste i Wordfeud ble for store. Det kom aldri så fantastiske trekk i Scrabble som du hele tiden kunne se i Wordfeud.Men nå gjør et samarbeid med ulike produsenter av jukseapper at digitale ordsmed-svindlere kan tas. Åsmul forteller om et ganske stort apparat som jobber for å komme juksingen til livs.

— Det er meg selv og en dommer. Og så har vi en gruppe spillere vi stoler veldig på. Det er en gruppe på cirka 30 som er veldig ivrige, forteller Åsmul.

Søker opp i basen

Revolusjonen består i at det nå er teknisk mulig å finne spill i basen til jukseappene. Utfordringen i juksejakten er at du bare ser bokstavene på brettet, ikke brukernavnene.

Åsmul forklarer hvordan han kan jobbe for å avsløre en jukser:

  • Han sitter med et pågående spill der han mistenker at motstanderen jukser.
  • Da kan han taste inn for eksempel tre ord fra brettet, og søke i jukseappens base.
  • Da får han treff på alle brett som har de tre ordene.
  • Så må han finne brettet som er helt identisk med sitt eget. Hvis det er der, betyr det at det må være lagt inn av motstanderen.
  • I slike tilfeller ser vi ikke noen annen fornuftig forklaring enn at det er juks. En del prøver å forklare seg bort fra slike tilfeller, også, ved å si at de legger brettet inn i jukseappen kun for å lagre det til analyse etter spillet. Men det tror jeg ikke noe på, sier Åsmul.

- Tidspunktene sentrale

I tillegg får juksejegerne tilsendt skjermbilder av ferdige ligaspill der det mistenkes juks. Også da søker de i jukseappen som forklart i eksempelet over.

— I tillegg blir det da helt sentralt å avgjøre tidspunktene, altså at jukseappen har vært aktiv under spillet. Og det klarer vi å finne ut nå, sier æresliga-generalen.

Han sier samtidig at det er helt lovlig å bruke jukseapper i etterkant av et spill.

— Da kan man analysere sitt eget spill og se hvilke trekk en datamaskin ville gjort ved de ulike korsveiene. Sånn kan man også lære noe og bli bedre, sier Åsmul.

- Som doping i idretten

Han mener bruk av jukseapper under spill er Wordfeuds moststykke til doping i idretten.

— Det er temmelig mange paralleller der, ja. Og dette har endret mitt syn på norsk moral.

— Vi tror at våre utøvere er reine og ikke jukser fordi de er norske. Men her ser vi jo hva som skjer når folk tror at de ikke kan bli tatt, sier Åsmul.

- Har du tenkt at hele ligaen bør legges ned?

— Nei. Jeg er tvert imot blitt mer motivert for å spille, nå når vi er blitt i stand til å ta jukserne. Det mest demotiverende er å spille og mistenke juks, men ikke være i stand til å finne ut av det, sier WLH-gründeren.

PS for de spesielt interesserte! Tabellen for æresligaens siste sesong er nå til revidering på grunn av fortsatt uavklarte juksesaker.