Espedals hamskifte

Kunstner Karina Nøkleby Presttun har ikledd forfatter Tomas Espedal en brudekjole til prosjektet «Tomas og huset på Ask». - Det er en ære, sier han.

EN ANNEN TOMAS: Karina Presttuns bilder av Espedal iført brudekjole ble tatt foran huset han selv bodde i på Ask. - Det valgte jeg av rent maleriske hensyn. Jeg så de andre bildene, og hvilken bakgrunn de andre mennene hadde valgt, og det eneste stedet jeg kunne komme på var det huset på Askøy. PRIVAT

Prosjektet med å ta bilde av menn i kvinneklær begynte i 2010, da hun spurte kompisgjengen sin om de ville stille opp. I kjole.

- Dette er ikke kunststudenter, det er helt vanlige menn uten så stor interesse for kunst. Jeg synes det er interessant å ta dem inn i det rommet og se hvordan de responderer på det. Problemstillinger som vanligvis er knyttet til kvinner dukket opp, og de spurte om de skulle barbere beina, om de burde slanke seg, sier Presttun.

Karina Presttuns teknikk er tidkrevende. Først fotograferer hun, så lager hun en tekstilcollage. Selve motivet blir, men formatet endrer seg. Hvert bilde tar mellom fire og seks måneder å lage.

Det viste seg at mennene hadde sterke preferanser på hvordan de skulle fremstå som kvinner, og de fikk i stor grad iscenesette seg selv. Noen type kjoler var for eksempel helt uaktuelle.

- Deres meninger har mye å si for det ferdige uttrykket, og det er viktig at de føler at det passer deres personlighet. Men hovedprosjektet er å fremstille dem vakre i kvinneklær.

Grov mot hvit sateng

Bildet av Tomas Espedal er det siste i rekken av portretter.

- Jeg satt på et foredrag der han snakket om sin nyeste bok på det tidspunktet, «Imot kunsten». Han snakket om dette med å gå inn i en rolle som kvinne for å bli en bedre mor for sine barn. Jeg hørte på det og tenkte «det er jo det prosjektet mitt handler om».

Hun spurte om han ville være med, han sa ja, og arbeidet med å finne kjole kunne begynne. Men hvorfor akkurat en brudekjole?

- Det var det estetiske ved denne mannen -furet, værbitt, grov i huden og skjeggete mot brudekjole-sateng. Kontrasten. Og så ville jeg gjøre noe ekstravagant fordi det er siste bilde i serien, og fordi det er Tomas Espedal.

Og han trivdes. Tror hun. Hovedpersonen selv har ikke sett de ferdige bildene ennå.

Hunden

Tomas Espedal selv hadde fattet interesse for Presttun sin kunst før hun spurte om han ville delta på prosjektet. Et av bildene hennes henger nemlig i Nasjonalgalleriet.

- Det var en sterk opplevelse. Det hun gjør er noe helt eget, sier Espedal.

Han ble imponert over håndverket fra første stund, men synes også prosjektet i seg selv var interessant.

- En hel haug med mannfolk i kvinneklær. Det også er ganske spesielt. Jeg tror hun med vilje plukket ut veldig maskuline menn, slik at kontrasten blir enda mer tydelig.

Etter Espedals ønske, ble også en hund med på bildet.

- Vi fant en spansk bastardhund. Den gir bildet en ekstra dimensjon. Huset som står tomt, meg i kjolen, hunden som er på vei et annet sted. Den river og sliter og vil til helvete vekk derfra.

Selv om forfatteren omtaler det som «en ære» å være med på prosjektet, måtte han ta et forbehold.

- Jeg sa til Karina at hvis det kommer noen naboer nå, da gjemmer jeg meg.

- Drit i det

På galleriets nettsider skriver Presttun selv om sitt første møte med Espedal, lenge før dette prosjektet startet, da hun selv gikk på Skrivekunstakademiet i 2004:

«Vi tilbrakte en dag sammen med ham, og i notatene mine står det blant annet: “Tomas Espedal var på besøk i dag og han var fantastisk. Fordi han sa alt det som alle andre har sagt at vi ikke skal gjøre; leve forfattermytene, røyke, drikke, skrive manisk, være forfatter av hele sitt hjerte — drite i alt.”»

Senere skulle det vise seg at det var den dagen hun skjønte at hun ikke skulle bli forfatter. Men Espedals ord var inspirerende. Også da hun bestemte seg for å bli kunstner.

- Du vet at du kommer til å tjene dårlig, men du må lære deg å ikke bry deg om økonomiske bekymringer. Skal du holde på med dette må du drite i mye, og gjøre det du vil. Jeg har fått flere «stå på»-taler av ham siden den gang.