Broen-fan? Gled deg!

Saga Norén og Martin Rohde skuffer ikke.

RADARPAR: Fem livløse ungdommer blir funnet om bord i et tomt lasteskip og Martin Rohde og Saga Norén (Kim Bodnia og Sofia Helin) blir satt på saken.

5 av 6
  • Kari Fauskanger

Den sitrende spenningsfølelsen er der med en gang kameraet sveiper over Øresund og zoomer inn på broen. Den samme vare sangen til «Choir of Young Believers» slår an tonen. «Echoes start as a cross in you ... » og hele kroppen fylles av forventning. Omtrent samme følelsen som når duften av pinnekjøtt brer seg i huset julaften. Nå kommer det noe godt ...

I kveld er det premiere på «Broen» sesong 2. Det har gått 13 måneder. Saga og Martin prøver å leve sine liv på hver sin side av Øresund. Martin er svært preget av det som skjedde. Han bor ikke lenger sammen med familien og plages hele tiden av minnet om sannhetsterroristen og drapsmannen Jens.

Saga derimot har på sitt rasjonelle vis analysert alt materialet og funnet ut at selv om de kunne gjort noe annerledes ved et par anledninger, ville utfallet sannsynligvis blitt det samme. Hun har slått seg til ro med det. Hun har fått seg kjæreste og strever med å knekke de sosiale kodene.

En ny hendelse ved broen fører dem sammen igjen. Et skip uten styring kolliderer med et brokar på svensk side. Saga Norén blir satt på saken og om bord finner hun fem livløse ungdommer, to av dem er danske. Saga oppsøker Martin for å få hjelp.

Etterforskningen viser at miljøer på begge sider av sundet er involvert. Men det kan se ut som saken strekker seg ut over Øresunds-regionen.

Et stort persongalleri introduseres allerede i første episode. Mange tråder legges ut, og sakte, men sikkert veves de sammen. Bakteppet synes å være miljøaktivisme og det forestå­ende klimatoppmøtet i København. Men etter hvert får vi en snikende følelse av at det er mye som henger sammen. Hvem trekker i trådene? Imens dør uskyldige mennesker på begge sider av broen.

Sofia Helin og Kim Bodnia som Saga Norén og Martin Rohde er fortsatt et herlig umake svensk-dansk radarpar. Det er også blitt plass til en norsk skuespiller. 27 år gamle Jakob Oftebro klarer seg godt i rollen som miljøaktivisten Mads Nielsen, også kalt «Mad Mads».

De som ikke fikk med seg første sesong av «Broen», får en grei innføring, men det skulle ikke være nødvendig å ha sett den for å henge med.

Anmeldelsen bygger på de tre første episodene. Det vi har sett lover godt for mandagskveldene fremover. Og mens andre sesong av «Broen» samler Norden til ett TV-rike denne høsten, er dansk­ene i gang med å forberede sesong tre.

Vi gleder oss allerede.