- Om store penger, grandiose selvbilder og spisse albuer

Gøran Skaalmo og Bjørn Eckblad presenterer boken om TV 2.

TV bok 2.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Mandag lanserer DN-journalistene Gøran Skaalmo og Bjørn Eckblad boken «Se hva som skjedde — historien om TV 2». Forfatterne kaller det en historie om store penger, grandiose selvbilder og spisse albuer.

— Det er også historien om TV-personligheter som mistet bakkekontakten og fikkk sparken. Det handler om hva som egentlig skjedde der studiolyset aldri nådde frem, sier de.

Boken lanseres i forbindelse med TV-kanalens 20-årsjubileum, som feires denne uken. Den beskrives som en dokumentar som avslører intrigene bak skjermen.

- Er blitt motarbeidet

På pressekonferansen sier de to journalistene at TV 2 som bedrift har forsøkt å motarbeide en del av arbeidet med boken.

TVbok 1.jpg

— Det samme gjelder privatpersoner som mener vi har skrevet ting som tilhører deres privatliv, sier de.

Dan Børge Akerø, som var TV 2s første programdirektør, har gitt sin versjon til de to DN-journalistene. I boken kommer det frem at jobben hans hang i en tynn tråd allerede da han ledet kanalens første sending.

— Dan Børge Akerø ble vingeklippet før de var på luften. I boken blir det for første gang kjent hvordan og hvorfor Akerø ble sparket fra toppledelsen og henvist til å snurre lykkehjulet på skjermen, sier forfatterne.

- Akersø ble vingeklippet

De sier at de ikke har noen grunn til å tvile på at Akerøs versjon er slik han opplevde at det var.

— Men det foregikk også protester som han ikke var klar over, sier forfatterne.

En sentral del i boken er også spillet om TV 2 sist vinter, da kanalen ble solgt fra A-Pressen til danske Egmont.

Næringsminister Trond Giske var ikke fornøyd med at Telenor - som eier 50 prosent av A-Pressen - stemte for salget, og statsråden havnet i en offentlig krangel med Telenors styreleder Harald Norvik, som senere gikk av.

Les også

«Folk tenker at livet i TV 2 er så glamorøst. Men bak fasaden ligger et spill.»

— Harald Norvik anklager i boken næringsminster Trond Giske for løgn. Det kommer også frem at Giske hadde en plan B han ivret for - at Egmont skulle kjøpe både TV 2 og halvparten av A-presses papiraviser. TV 2 skulle bli en del av en nordisk TV-gigant, sier Eckblad og Skaalmo.

Publisert: