Forsoningens døråpner

Fire statsråder, Thorbjørn Jagland, presse og mange, mange andre. Paal-André Grinderud var definitivt ikke alene da han forrige tirsdag lanserte sin nye bok, «Aldri mer alene».

Publisert Publisert

LEIF GJERSTAD

Grinderud gjorde stort inntrykk da han i 1992 ga ut boka «Alene — nå igjen», en like brutalt ærlig som tankevekkende fortelling om en liten gutts oppvekst med en alkoholisert mor. Historien var Paal-Andrés egen, men han fortalte samtidig historien til mange andre barn som opplever å bli sviktet av sine foreldre. Hvordan deres egne behov bokstavelig talt blir druknet i foreldrenes flasker.

Frittstående fortsettelse

Tolv år seinere kommer nå Paal-André Grinderud (42) med en slags frittstående fortsettelse av suksessboken. Også «Aldri mer alene» dreier seg om problemene en slik oppvekst medfører, men hvor stikkordet denne gang er forsoning. Hvordan man skal lære seg å leve med sin egen fortid og med mennesker nær en som har gjort en vondt.

— Jeg gikk mange runder med meg selv i tida før og etter «Alene - nå igjen». Det var en smertefull prosess, men også en som gjorde meg til et helt menneske. Trodde jeg. Helt inntil jeg for noen år siden oppdaget at jeg begynte å bli fryktelig selvkritisk, fikk ekle tanker og på andre måter holdt på med selvbebreidelser som da jeg var barn. Jeg innså at jeg fortsatt var rasende på min mor, og at jeg hadde tilgitt for fort. Jeg trengte en forsoningsprosess, forklarer Grinderud om bakgrunnen til «Aldri mer alene».

Foruten å søke profesjonell hjelp, brukte Paal-André ordene for å komme videre i sitt eget liv.

— Boken ble skrevet som egenterapi, selv om det denne gangen er mindre meg og mer andre, sier Paal-André, som i sin nye bok forteller historien til seks andre mennesker og deres livsskjebne. Hans egen kamp for å finne et tryggere ståsted i tilværelsen går som en rød tråd gjennom boken, og forbinder de ulike novellistiske historiene med hverandre.

Innflytelsesrike venner

Da «Alene - nå igjen» kom, vakte den voldsom oppsikt. Også langt inn i de politiske korridorene, hvor Grinderud snart ble husvarm og fikk nye venner.

På lanseringen tirsdag i forrrige uke stilte da også alle barne- og familieminstrene siden 1992 - Laila Dåvøy, Grete Berget, Valgerd Svarstad Haugland og Karita Bekkemellem Orheim. Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) og tidligere stortingspresident og nåværende fylkesmann i Buskerud, Kirsti Kolle Grøndahl (Ap) var også til stede. Og alle som en fikk de varme klemmer og takk fra Grinderud for engasjementet de har vist og støtten de har gitt.

Et konkret resultat av «Alene - nå igjen» er opprettelsen av stiftelsen Wanda-senteret, hvor barn av rusmisbrukere, fagfolk og andre kan henvende seg for å få hjelp og støtte. Wanda-senteret er oppkalt etter Grinderuds mor.

Paal-André deltok lenge i den daglige driften, men nå er hans rolle redusert til å være styremedlem. Den frigjorte tiden bruker han i stedet til å reise rundt og holde foredrag på skoler og andre steder hvor barn og ungdom samles.

— Overalt hvor jeg ferdes opplever jeg det samme, at veldig mange gjerne vil fortelle sin historie. Det blir åpenbart lettere for dem når jeg først forteller min. Forsoning åpner alle dører, og jeg er blitt en slags hjelper over denne dørstokken. Det er jeg takknemlig for, sier Paal-André Grinderud nestekjærlig.

DØRÅPNER. - Jeg er blitt en døråpner for andre med en liknende historie, sier Paal-André Grinderud. I bakgrunnen Thorbjørn Jagland og forlagssjef William Nygaard (t.h.) i Aschehoug.<br/> FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slik så det ut etter bilbrannen på E39

  2. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  3. To menn pågrepet etter knivstikking på Laksevåg

  4. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  5. Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

  6. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  1. Litteratur