Bergen ikke med i nordisk Michelin

Publisert:

STJERNELØS: Kokk og Lysverket-gründer Christopher Haatuft synes det er like greit at restaurant-Bergen forblir uten Michelin-stjerne. Foto: EIRIK BREKKE

Det er kun restauranter i Oslo som får stjerner i historiens første Michelin Nordic Cities 2015. Og statusen er som før: Maaemo beholder sine to stjerner, Ylajali, Fauna og Statholdergaarden får én stjerne hver.

— Demokratisk

Renaa i Stavanger, Credo i Trondheim og Lysverket i Bergen har vært nevnt som aktuelle Michelin-restauranter. Men kontrollørene har konsentrert seg om Oslo, mener Lysverket-gründer Christopher Haatuft.

— Egentlig er jeg litt glad for det at ingen får stjerne her. Det som er så bra i Bergen, er at vi som jobber og driver Lysverket, 1877, Bare, Colonialen er gode venner og kollleger, og vi har alle nok gjester. Det er ingen definitiv autoritet som rangeres over de andre, og det er på en måte mer demokratisk, sier Haatuft.

Han legger til at han ikke hadde takket nei til en Michelin-stjerne, men han er altså ikke lei seg for at så ikke skjedde.

Skuffet

Matattachéen i Hordaland, Gunnar Nagell Dahl, mener flere bergensrestauranter hadde fortjent Michelin-stjerne. Men han legger til at stjernene ofte ikke er ensbetydende med kvalitetet i alle ledd.

— Jeg var nylig på Paul Bocuse sin trestjernes restaurant i Lyon. Maten var god, men litt gammeldags, og kelnerne korrekte. Men de så oss ikke, sier Dahl.

Noen hevder at Michelin-guiden premierer gastromisk "museumsmat" og at nordiske restauranter, med sin mer uformelle atmosfære, gjerne ikke passer inn i kriteriene til kontrollørene. Disse reiser altså fortrinnsvis til de store byene. Nytt i årets nordiske guide er at de også har vært i Århus i Danmark og Malmø i Sverige. Men altså ikke i Norges nest største by.

— Michelin prioriterer de store byene, men en av våre mest populære restauranter ligger jo på Tysnes, sier Dahl og sikter til Haaheim gard.

Etter at den nordiske guiden ble lansert torsdag morgen, har norske kjendiskokker kritisert mangelen på mangfold. Eyvind Hellstrøm sier til NRK at han er skuffet på vegne av flere norske restauranter, og på vegne av Trondheim, Bergen og ikke minst Stavanger som han mener er Norges beste restaurantby.

Annonserer ikke

Det sies at Michelin-kontrollørene legger igjen visittkort etter at de har spist og betalt på en restaurant. Men ifølge Michael Ellis, internasjonal direktør i Guide Michelin, er besøkene helt anonyme. Og han forteller at det har vært kontrollører på besøk i andre norske byer enn Oslo.

— Vi fant ikke det nivået vi hadde håpet på. Men det er nok bare et tidsspørsmål før det skjer. Jeg tror kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier Ellis til NRK.

Publisert: