Dronningen hedrer Bee Gees

Popveteranene The Bee Gees og soulsangeren Helen "Smooth Operator" Sade er blant de nye medlemmene av Den britiske Imperieorden OBE. Bokseren Lennox Lewis blir også hedret.

Også skuespillerveteranen Lynn Redgrave og hennes mannlige kollega Ben Kingsley står på listen over nye ordensmedlemmer. Dronning Elizabeth deler tradisjonelt ut OBE-medlemskap og andre hedersbevisninger ved hvert årsskifte.

Det engelske cricket-landslagets kaptein Nasser Hussain får det mange briter vil mene er en vel fortjent OBE. Men dette årsskiftets hedersliste preges også av mange mindre kjente navn, trofaste slitere fra det britiske skoleverk, fra helsesektoren og fra politiet.

Får ridderslaget

Næringslivsledere som Terence Leahy, styreformann i Storbritannias største supermarked-kjede Tesco, og Robin Saxby i mikrobrikke-produsenten ARM Holdings, får i likhet med Ben Kingsley – kjent fra filmer som "Gandhi" og "Schindlers Liste" – det ettertraktede ridderslaget.

Det innebærer at de får rett til å sette "Sir" foran fornavnet.

— Hovedmålet med årets hedersliste er å belønne de som til daglig går i bresjen, folk som virkelig har forandret ting til det bedre, eller som i uvanlig grad har ofret seg for hverandre, sier statsminister Tony Blair. Av de rundt 1.000 personene som hedres, blir temmelig nøyaktig halvparten belønnet for sin innsats i offentlig sektor.

Selv om det nok i de fleste tilfeller er riktig, syns mange briter det er underlig å karakterisere Bee Gees’ falsettharmonier som samfunnsgagnlig arbeid. Mange vil nok også mene at selv om Lennox Lewis er flink til å slå ned folk, kan dette vanskelig karakteriseres som oppbyggende virksomhet.

Sir George

Dronning Elizabeth vil tildele den nylig avdøde Beatles-gitaristen George Harrison et posthumt ridderslag, skrev London-avisen News of the World søndag.

Hedersbevisningen vil bli offisielt kunngjort i juni neste år, het det i artikkelen.

George Harrison døde av kreft i Los Angeles i USA 29. november. Det er den britiske regjering som legger fram forslag til slike hedersbevisninger, og ifølge News of the World står statsminister Tony Blair personlig bak forslaget om å hedre Harrison.

Samtlige fire medlemmer av The Beatles ble i 1965 hedret med OBE-medlemskap og -medaljer.

Dette utløste indignasjon blant annet fra eks-generaler og avdankede politikere, som til dels sendte tilbake sine egne ordener i protest.

(NTB)

HEDRES: Bee Gees. FOTO: REUTERS