Gullgutten lagt i bakken

Robert Stoltenberg ble overrasket, overveldet, overbegeistret - og overfalt.

 • Reidun Skogedal
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

— Jeg har tenkt at Nico og Espen (Nicolai Cleve Broch og Espen Eckbo, red.anm.), dere skal få hver deres stang, sa Robert Stoltenberg da han grep fastere om trofeet med tv-antennen. Han fikk fire priser av fire mulige, og stående applaus fra fullsatte Grieghallen.

Det var like etter dette at Eckbo stormet scenen og «angrep» Stoltenberg med bare knyttnevene. Heldigvis var det bare skuespill.

Minneverdige øyeblikk

Stoltenberg fikk prisen for årets nyskaper og beste mannlige tv-skuespiller, og «Borettslaget» fikk i tillegg prisen for beste humorprogram/satire, samt publikumsprisen som TV-favoritt.

— Dette kommer jeg til å huske resten av livet. Tusen takk, sa en tydelig rørt Robert Stoltenberg etter fire priser og stående applaus fra fullsatte Grieghallen.

— Jeg har takket mange ganger, men er fortsatt like henrykt, sa han beveget. Stoltenberg syntes det var gjevt å få pris for skuespillerprestasjonene sine, samtidig som rollene kan fungere som egenterapi og et friminutt for ham selv. Om vi får høre mer fra Tertitten borettslag vet ikke opphavsmannen selv ennå, men han medgir at han føler seg naken uten parykkene sine. På gaten blir han oftere gjenkjent som karakterene Ali eller Piirka enn som seg selv, men det synes han ikke å ha problemer med.

Takket familien

Det var en tydelig rørt Stoltenberg som mottok prisen for beste humorprogram. Han benyttet anledningen til å takke hele det norske folk, for ikke å glemme «familien» hans i Tertitten Borettslag, som han savnet. Da han ble kalt frem som årets nyskaper like etter, skjedde det til trampeklapp fra hele salen. Ved mikrofonen ga han uttrykk for overraskelse, før han som driftsleder Narvestad proklamerte:

— Når jeg først skulle vinne Gullruten, kunne jeg jo fått den i et annet materiale. Dette er noe skikkelig jugl.

Linda Johansen fra Tertitten, som så sjelden beveger seg ut, fikk også si noen ord, og avsluttet med å sende en hilsen hjem til hunden Tommy. Salen var i Stoltenbergs hule hånd.

Ros og hederspris

Både produksjon og persongalleri fikk lovord fra juryen, som også fremhevet seriens evne til å holde på seerne fra uke til uke.

«Årets prisvinner har stått for et av årets desidert mest gjennomarbeidete prosjekter, og har stått for mange av oppgavene selv. (...) Årets nyskaper har på en fremragende måte brukt sine personlige egenskaper til å skape et vennlig og gjenkjennbar verden med et stort persongalleri», skriver juryen i sin begrunnelse. «Så levende fortalt er vinneren at man etter hvert glemmer at de aller fleste hovedkarakterene spilles av en person!»

NRK ble ikke uventet den store prisvinner-kanalen, og var kun én kategori unna å gjøre rent bord. TV3 vant nemlig prisen for beste realityprogram med Robinson Ekspedisjonen 2001. Rolv Wesenlund fikk årets hederspris.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Les videre

 1. Vinnerne av «Gullruten 2002»
  NRK ble som ventet den store vinneren. Her er alle Gullrute-triumfatorene...

  Les hele artikkelen

OVERFALLET: Kveldens villeste stunt var signert Espen Eckbo, og kom i hvert fall tilsynelatende spontant etter at Stoltenberg hadde innkassert sin fjerde pris i Grieghallen i går.
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. E16 i Ytre Arna stengd. Ny vurdering i føremiddag.

 2. Mann pågrepet etter vold på badeplass

 3. I dag blir Rikke (6) skolejente. Forsker ber skolene lære av barnehagen når de tar imot førsteklassingene.

 4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

 5. Foreldre på Klauvaneset boikotter første skoledag

 6. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!