Frisker opp dataspill med fysikk

Morgendagens dataspill gjøres langt mer realistiske og attraktive ved hjelp av komplekse fysiske modeller.

  • Ken Rossland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Jørn Granli

Komplekse fysiske modeller farger stadig oftere spillopplevelsen i moderne dataspill. Tung matematikk blir dermed ofte utslagsgivende for om et spill oppleves som realistisk og morsomt.

Tradisjonelt har de fleste objektene i dataspill vært lite fleksible — tomme skytevåpen har eksempelvis ikke fungert som slagvåpen og andre objekter er låst til én funksjon der de i den virkelige verden kunne bli brukt til flere. Mange spill som ikke har maktet simulere den virkelige verden lar eksempelvis objekter gli inn i hverandre i stedet for at de forblir distinkte.

Britiske Havok er blant selskapene som ser forbedringspotensialet, og spesialiserer seg på å oversette den virkelige verdens fysikk til programvare.

50 spillprodusenter har allerede kjøpt retten til Havoks fysikksimulator ("physics engine"), og er allerede innarbeidet i høyprofilerte titler som Warcraft III og Deus Ex 2. Også det virtuelle bandet Gorillaz, med Damon Albarn fra Blur, har brukt den til et spill på sin nettside, melder BBC News.

Stadig flere spillprodusenter retter seg mot spesialiserte fysikksimulatorer, som skal beskrive verden riktigere og gjøre spillene mer realistiske. "Physics engines" modellerer eksempelvis kollisjoner mellom myke og harde objekter, og gjør at klær, væsker og sammensatte objekter som mennesker beveger seg riktig. Med en spesialisert "physics engine" blir alle objekter i spillet i prinsippet tilgjengelige for spilleren fordi programmet har definert hvordan de virker på hverandre.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Mer realistisk fysikk i spill har også en stor effekt på hvordan mennesker spiller, mener Havok. Spillerne trenger ikke lenger følge en lineær og i høy grad forhåndsbestemt historie, men spillene blir åpnere og mindre deterministiske.

Publisert
BT anbefaler

I fjor anmeldte de mannen som er siktet for drapet på Sunniva Borgen: – Han trengte hjelp

Ni måneder før han ble siktet for drap, ble mannen anmeldt av ekteparet Kallestad på Sotra.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Etter denne pressekonferansen begynte en mann i Bergen å slette filer

  2. Savnet kvinne trolig funnet omkommet i Øygarden

  3. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

  4. Bak denne knuste døren skal han ha angrepet et eldre par

  5. Mann (38) funnet død på Os. – Uklart hva som har skjedd.

  6. Ukjente Nikolai Astrup-bilder i Bergen: – Dette er et mysterium