Frisker opp dataspill med fysikk

Morgendagens dataspill gjøres langt mer realistiske og attraktive ved hjelp av komplekse fysiske modeller.

  • Ken Rossland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Jørn Granli

Komplekse fysiske modeller farger stadig oftere spillopplevelsen i moderne dataspill. Tung matematikk blir dermed ofte utslagsgivende for om et spill oppleves som realistisk og morsomt.

Tradisjonelt har de fleste objektene i dataspill vært lite fleksible — tomme skytevåpen har eksempelvis ikke fungert som slagvåpen og andre objekter er låst til én funksjon der de i den virkelige verden kunne bli brukt til flere. Mange spill som ikke har maktet simulere den virkelige verden lar eksempelvis objekter gli inn i hverandre i stedet for at de forblir distinkte.

Britiske Havok er blant selskapene som ser forbedringspotensialet, og spesialiserer seg på å oversette den virkelige verdens fysikk til programvare.

50 spillprodusenter har allerede kjøpt retten til Havoks fysikksimulator ("physics engine"), og er allerede innarbeidet i høyprofilerte titler som Warcraft III og Deus Ex 2. Også det virtuelle bandet Gorillaz, med Damon Albarn fra Blur, har brukt den til et spill på sin nettside, melder BBC News.

Stadig flere spillprodusenter retter seg mot spesialiserte fysikksimulatorer, som skal beskrive verden riktigere og gjøre spillene mer realistiske. "Physics engines" modellerer eksempelvis kollisjoner mellom myke og harde objekter, og gjør at klær, væsker og sammensatte objekter som mennesker beveger seg riktig. Med en spesialisert "physics engine" blir alle objekter i spillet i prinsippet tilgjengelige for spilleren fordi programmet har definert hvordan de virker på hverandre.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Mer realistisk fysikk i spill har også en stor effekt på hvordan mennesker spiller, mener Havok. Spillerne trenger ikke lenger følge en lineær og i høy grad forhåndsbestemt historie, men spillene blir åpnere og mindre deterministiske.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

  2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

  3. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  4. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

  5. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

  6. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.