Løkkeberg-bok kan bli film

Temaet rundt bombingen av Holen skole i 1944 kan bli film. Vibeke Løkkeberg er allerede i gang med å omarbeide sin siste bok til filmmanus.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg trodde egentlig jeg var ferdig med film. Min siste roman, «Allierte», har imidlertid gitt meg gnisten tilbake. Jeg formelig klør etter å gjøre romanen rundt temaet om bombingen av Holen skole om til filmmanus, sier Løkkeberg. Hun bekrefter overfor BT at hun har sendt inn de nødvendige søknader om støtte fra Norsk Filmfond.

— Så får vi se om jeg får økonomi nok til å våge et nytt filmprosjekt, sier hun.

Hun understreker at det aldri var hennes hensikt å såre noen med påstandene hun kom med i «Allierte».

— Men teamet er viktig. Etter at boken kom ut, har jeg fått flere henvendelser fra folk som kan bekrefte de påstandene som ble imøtegått av milorg-folk, sier Løkkeberg.

«Løperjenten» på DVD

Men uansett hvordan det går med nye filmplaner, er Vibeke Løkkeberg filmaktuell igjen i disse dager. Nå kommer nemlig hennes film fra 1981, «Løperjenten» ut på DVD.

— Det gleder meg at statlige Norsk Filminstitutt ser filmen som så kulturhistorisk viktig at de vil utgi den nå. Dette skjer uten noen medvirkning fra min side.

— Men står du inne for filmen?

— Så absolutt. Den er like aktuell i dag. Både filmspråklig og innholdsmessig står jeg ved den. Den er jo blitt en slags klassiker. I 1995 kom den på UNESCOs liste over de 15 mest betydningsfulle filmene fra Norge. Det trass i at bergenserne ikke likte den. Jeg ble kritisert for å vise slummen av Bergen. Jeg mente likevel det var rett å ta for seg etterkrigstiden og vise perioden da Norge mistet det særnorske gjennom amerikaniseringen.

- Bergensere pep

— På mange måter er vel «Løperjenten» fra 1981 en slags fortsettelse på romanen «Allierte» du ga ut i fjor?

— En slags fordypning av «Allierte», om tiden i Bergen etter der «Allierte» slutter, sier Løkkeberg.

«Løperjenten» fikk kritikerprisen ved filmfestivalen i Haugesund.

— Bergensere i salen pep da jeg mottok prisen. Mange mente filmen var en skam for Bergen. Det er rart med meg og fødebyen min. Jeg blir visstnok alltid utsatt for litt nedlatenhet fra Bergen. Det skjedde igjen da «Allierte» kom ut, sier Vibeke Løkkeberg.

SATSER PÅ FILM: Vibeke Løkkeberg vil inn på filmmarkedet igjen. Hun forsøker nå å få filmatisert romanen «Allierte». Samtidig gir Norsk Filminstitutt ut «Løperjenten» fra 1981 på DVD. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND Foto: BERGENS TIDENDE

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Branns krav til ny trener

  2. Bilbrann på E16 – stengte tre tunneler

  3. – Nå er det ingen som kan stille spørsmål ved meg lenger

  4. En av de koronasmittede fra Bergen var passasjer på Hurtigruten. Nå testes flere i Vestland.

  5. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  6. Hassan El Fakiri er klar for å trene Brann hvis klubben spør

  1. Film