Absurd og abstrakt - som selve livet

Karen Kipphoff kombinerer eldgammelt japansk figurteater med ultramoderne multimedieteknologi. Resultatet er blitt forestillingen «Floating Characters».

  • Kari Fauskanger
    Mathopen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Til daglig er hun professor ved Kunsthøgskolen i Bergen, men det er hun som har ansvar for det meste i forestillingen, som har premiere på Teatergarasjen fredag. Hun har regien og har stått for koreografien, hun har laget dukkene — kort sagt: «Floating Characters» er Karen Kipphoffs konsept.

Men hun har også med seg gode hjelpere - 13 til sammen. Alt fra tidligere og nåværende kunststudenter til lydkunstner Trond Lossius og dramaturg Jette Lund.

Utforsker grensene

«Floating Characters» er en multimedieforestilling som utforsker grensene mellom visuelle digitale medier og levende skuespillere. I tillegg er tre meter høye dukker styrt av dukkeførere sentrale på scenen. En er svart, en gjennomsiktig, og den siste er voksaktig.

— Det varme, det kalde og det midt imellom. De er prototyper som symboliserer ulike mennesketyper, forklarer Karen Kipphoff. En gang i tiden lærte hun dukkeføring, og hun har laget dukker til blant andre Robert Wilson. Det er denne erfaringen hun har tatt med seg inn i «Floating Characters».

Japansk teknikk - russisk tekst

Bunraku er en gammel japansk figurteaterteknikk - en høyt verdsatt kunstart i samuraienes rike. Karen Kipphoff har videreutviklet dukkene til å passe et europeisk uttrykk.

— I Japan spiller de i timevis. Folk pynter seg i kimonoer for å gå i teater og spiser middag mellom aktene.

Regissøren har laget en kortere forestillingen i Bergen. Teksten har hun hentet fra den sovjetiske forfatteren Alexander Wedenskijs skuespill «A Certain Number og Conversations». Her har hun plukket ut fire scener, som hun mener tar for seg de grunnleggende problemene i livet. Handlingen er både abstrakt og filosofisk, men ikke logisk.

— Logikk kan ikke forklare verden, mener hun.

Publisert: