Armauer Hansens etiske dilemma

Han oppdaget leprabasillen og løste den grusomme gåten for spedalske, Armauer Hansen. Men han gikk ikke av veien for å forske på levende mennesker...

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

Det er klart det blir teater av slikt. Spesielt når vi kan legge til at den verdensberømte bergenslegen også led av syfilis, ble fradømt retten til å være i kontakt med pasienter, og samarbeidet med pleiere som innledet kjærlighetsforhold til spedalske. Det hoppes heller ikke bukk over at han benyttet seg av prostituerte.

14. april er det urpremiere på «Visne hender» av Gard Frostad Knudstad i Korskirken i Bergen. Den 34 år gamle skuespilleren ble helt grepet av historien om Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841-1912) og de mange tusen spedalske etter et besøk på Lepramuseet i 1999. Så grepet ble han at han satte seg grundig inn i materien og skrev et helaftens skuespill om det. Og så ble det til et samarbeidsprosjekt mellom Vestlandske Teatersenter og frigruppen ProScenia, som ble enige om at Frostad Knudstad også skulle sette opp stykket.

Fikk nei på St. Jørgen

— Men hvor?

Ønsket var naturlig nok der det meste foregikk, på St. Jørgens Hospital. Men Lepramuseet sa nei, to ganger. - Jeg kan på sett og vis forstå det. De vil være et nøytralt museum. Og jeg må benytte fiksjon også. Jeg har ikke laget et sogespel om en kjent bergenser. Jeg har forsøkt å belyse etiske dilemmaer som egentlig er like aktuelle i dag. Og jeg har diktet der vi ikke kunne få svar, sier Gard Frostad Knudstad, som er henrykt over at Korskirken åpnet dørene da andre sa nei.

Verken han eller de ni skuespillerne (som får med seg åtte statister) vil røpe for mange detaljer før 14. april. Men mye handler om leprapasienten Kari Nilsdatter (spilt Jeanette Magnussen Kjær) som Armauer Hansen rett og slett forsket på. - Hun hadde enorm tillit til legen. Men han sviktet henne da han sprøytet knuteformet leprabasiller inn i øyet hennes, for å bevise at det ikke ville slå ut, forteller Kjær. Dermed ble legen stevnet for retten i Bergen, og ble fradømt stillingen sin.

En stor mann

Gard Frostad Knudstad og hovedrolleinnehaver Jarle Solheim avviser at de fremstiller Armauer Hansen som en dårlig mann. - Han var besatt av å løse et stort problem, og tok i den sammenheng noen uetiske snarveier. Men han ville hele tiden godt, sier de to, som også forteller at det er lagt inn et religiøst aspekt, gjennom presten på St. Jørgens Hospital, Johan Ernst Welhaven - far til dikteren Johan Sebastian.

— Sangen den leprasmittede Peder Olsen Feide skrev om livet som spedalsk, har også vært en stor inspirasjonskilde, og blir delvis med i stykket, sier Frostad Knudstad, som beskriver oppsetningen slik: - Det måtte bli et drømmespill om en stor mann, skjebner, etikk, forskning, tabuemner og umulig kjærlighet.

— Veldig synd at vi ikke kunne få spille det i Lepramuseet. Men det kan bli meget spesielt i Korskirken også, sier Steinar Thoresen, presten Welhaven i stykket og kunstnerrisk leder i Vestlandske Teatersenter. Teatersenteret er medprodusent og står for halvparten av finansieringen av stykket.

Publisert

Foto: Aarekol, Marita

Foto: Aarekol, Marita