– Ytre høyre tjente på karikaturstriden

En ny forskningsrapport tar for seg mediedekningen av karikaturstriden i 14 land. – Konstruktiv debatt, men noen negative konsekvenser, oppsummerer Elisabeth Eide.

Publisert Publisert
  • Erik Fossen
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Elisabeth Eide (bildet). er medredaktør og bidragsyter til en ny, internasjonal forskningsrapport om karikaturstriden. «Reading the Mohammed Cartoons Controversy», utgitt av tyske Prosjekt Verlag, tar for seg mediedekningen i åtte europeiske land, samt Israel, Egypt, Pakistan, Kina, USA og Canada.

I tillegg til å bidra med kapittelet om Pakistan, hvor hun oppholdt seg mens striden var på sitt sterkeste, er Eide også medforfatter av det innledende essayet. Hennes oppsummering av de verdensomspennende begivenheten og debatten som fulgte, er sammensatt, akkurat som rapporten:

– Debatten har vært konstruktiv, men konsekvensene for samfunnet er nok mer negative. De som har tjent mest på mediedekningen her til lands er sannsynligvis folk langt til høyre i det politiske spekteret, som kan bruke debattinnlegg og enkeltstående, irrasjonelle protester til å angripe alle muslimer, sier Eide.

Konfliktbilder fikk dominere

I rapporten analyseres hvert lands mediedekning i lys av journalistikkens rolle, ytringsfrihetens posisjon og de dominerende måter å forstå verden.

Et fellesstrekk er at både publiseringen av tegningene og protestene det utløste i mange land ble brukt som belegg for å hente frem ideen om «sivilisasjonskonflikt». Selv om mange leder— og kommentarartikler advarte mot dette perspektivet, kunne nyhetsdekningen se ut til å underbygge det.

Vestlige medier skal for eksempel i liten grad ha gjenspeilet de mer forståelsesfulle og udramatiske reaksjonene fra muslimsk hold.

– Bare sammenlikn hvor mange bilder av sinte, demonstrerende muslimer som ble trykket i forhold til bilder av rolige, resonnerende muslimske intellektuelle, sier Eide.

Store forskjeller i dekningen

Delrapportene viser samtidig store forskjeller i de respektive lands mediedekning – og ikke bare mellom østlige og vestlige land.

– Det jeg synes er mest interessant er forskjellene mellom land man skulle tro var veldig like – for eksempel England og Frankrike, sier Eide.

– I Frankrike var det mange som publiserte tegningene og man har jo hatt en stor rettssak mot avisen Charlie Hebdo, mens i England var publisering nærmest ikke-eksisterende. Jeg tror man regnet seg som litt mer siviliserte og høflige der, mens franske medieledere føler de ivaretar idealene fra opplysningstiden, fortsetter hun.

Kontrasten mellom den danske debattens harde linjer og den pragmatiske norske forsoningslinjen, både fra medienes og myndighetens side, kommer også frem.

Mener dialog er mulig

Rapporten viser også at de forskjellige reaksjonene på karikaturstriden ikke bare bør sorteres etter hva slags holdning til ytringsfrihet de representerer.

Ved å legge vekt på potensialet for – og troen på – reell kommunikasjon på tvers av kulturskiller, øyner man grobunn for dialog både i vestlige og muslimske sfærer.

– Ta mine egne erfaringer fra fem måneder i Pakistan, sier Eide.

– Både den norske ambassaden og universitetsmiljøet advarte mot å si at jeg var norsk da striden raste som verst. Jeg brydde meg imidlertid ikke om advarslene og ble heller ikke møtt med aggresjon, bare iver etter å diskutere, sier hun.

– Vi har jo relativt mange muslimer å snakke med her, men i Pakistan har ikke vanlige folk så mange fra Vesten å diskutere med. Min erfaring er at vi fikk ganske fruktbare diskusjoner. Både i mange muslimske samfunn og her er det eksempler på at dialog lar seg gjøre, sier Eide.

Rapporten er en del av en serie, og vil bli fulgt opp av mer tematiske studier av karikaturstriden.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  3. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  4. Ny i Bergen? Her finner du byens fineste badeplasser, mest solfylte uteserveringer og stedene du kan trene gratis.

  5. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  6. Høie: - Vi kan ikke holde Norge stengt