Coldplay til Bergen

Den verdenskjente rockegruppen Coldplay inntar Koengen til sommeren.

  • Jon Tufto
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Konserten avholdes 19. august, og blir bandets eneste i Norge i 2009. Det bekrefter arrangøren Frank Nes i Bergen Live overfor bt.no.

— Jeg synes dette er helt fantastisk. Coldplay er et av de største bandene som er å oppdrive for tiden, sier Nes.

Verdensstjerner

Den lavmælte britiske gruppen Coldplay ble dannet i 1998, og er etter hvert blitt en av verdens mest populære.

Frontfiguren er Chris Martin, som synger og spiller piano og gitar. De andre medlemmene er gitarist Jon Buckland, trommespiller Will Champion og bassist Guy Berryman.

Bandet albumdebuterte med Parachutes i 2000. Albumet A Rush Of Blood To The Head kom i 2002 og høstet strålende kritikker. X & Y fulgte i 2005, og i 2008 kom Viva la Vida or Death and All His Friends .

Coldplay er den andre storkonserten som er annonsert for 2009 i Bergen. Fra før er det kjent at synthkongene Depeche Mode inntar Koengen 2. juli.

- Godt publikum

Konsertstedet bak Håkonshallen har etter hvert fått besøk av svært mange berømtheter. I år har både Metallica, Kiss, Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Neil Young, Eric Clapton og R.E.M. gjestet Koengen og Bergen.

Koengen er det minste konsertstedet som Coldplay besøker på neste års turné, med en kapasitet på 20.000 publikummere. De andre stedene, deriblant Wembley Stadium i London, tar mellom 30.000 og 90.000 mennesker. Frank Nes har sin egen teori om hvorfor så mange stjerner besøker lille Bergen.

— Jeg tror vi skal takke det entusiastiske publikummet her i byen. Vi har fått høre av flere stjerner at bergenserne er et «well educated audience». Artistene får god respons her, sier han.

Billettsalget starter torsdag 11. desember kl 09.00, og skjer i regi av Billettservice. Prisen for billettene blir 650 kroner + avgift.


Fra BT-arkivet: Visste du at Coldplay faktisk har spilt i Bergen før? Her er BTs anmeldelse fra konserten på Garage torsdag 30. november 2000. (Vi kan trygt slå fast at bandets stjernestatus har vokst siden den gang.)

Kjempe-band på autopilot

Årets gitarpopkometer planker seg selv – verken mer eller mindre.

— Neste gang spiller vi på et idrettsstadion hvor alle kan ha det behagelig, lovet Coldplay-vokalist Chris Martin mot slutten av konserten torsdag. Mens publikum på et fullstappet Garage kanskje trodde trengselen ville skape ekstra stemning, led britene av marsjtrøtthet, tekniske problemer og muligens en smule klaustrofobi. Overskuddet manglet, men sangene reddet bandet i land og sørget for at folk likevel kunne gå fornøyde hjem.

Enestående poplåter har nemlig Coldplay teft for. De første taktene av perler som «Don't Panic», «Shiver» og hitsingelen «Yellow» fikk salen til å juble gjenkjennende og synge med der de kunne. Heldigvis fikk bandet også full oppmerksomhet under de mange rolige sangene på settet. Martins såre, nær perfekte sang svevde over arrangementer som ellers var klin lik versjonene fra albumet «Parachutes». Bortsett fra at gruppens store, luftige lydbilde lød spinklere enn på plate. Kun gyngende, drømmeaktige «High Speed» klarte å gi følelsen av å være noe mer enn sang, tromme, bass, gitarer og piano. Og de ukjente sangene bandet våget seg frempå med var mest for hvileskjær å regne.

Likevel, balladene var nydelige og de låste arrangementene var sikkert låst med god grunn – når Coldplay er på sitt beste er det nok ikke mye rom for forbedringer. En drøy time med myke gitarriff, myke melodier og Martins myke sang var nok valuta for pengene for de fleste. Men hvis det er stadionkonserter som er fremtiden til Coldplay spørs det om man gidder reise til Oslo for å høre dem planke platen sin.

Anmeldt av Erik Fossen

COLDPLAY: Her er bandet på MTV Movie Awards i Los Angeles tidligere i år. Neste år inntar de det nesten like glamorøse konsertstedet Koengen i Bergen.
FIRE MUSKETERER: Medlemmene i Coldplay arbeider demokratisk og deler alle inntekter likt, selv om det er frontmann Chris Martin som får mest oppmerksomhet. Fra venstre: Jon Buckland, Chris Martin, Guy Berryman og Will Champion. Foto: EMI
FRONTFIGUR: Chris Martin

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

Lars Sandven og hans gravide samboer fikk en dårlig avslutning på Mallorca-ferien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  4. Skaanes starter mot Bryne

  5. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.