100.000 tok farvel i Sverige

Nesten 100.000 barn og voksne kranset bisettelsesruten gjennom Stockholms fredag, da svenskene tok et varmt farvel med Astrid Lindgren.

— Nå er Pippis mamma i himmelen på ordentlig, sa Inger Nilsson i sin tale i Storkyrkan i Stockholm. Nilsson spilte hovedrollen i de første filmene om Pippi Langstrømpe.

— Det finnes ganske enkelt ingen bedre forfatter i hele verden enn du, Astrid, sa Nilsson i en tale som trollbandt de 1.000 tilhørerne i kirken, med det svenske kongeparet i spissen.

— Takk, Astrid, for at du skrev. Når vi møtes igjen, skal vi sitte på en sky og dingle med beina, sa Inger "Pippi" Nilsson.

100.000 sa farvel

Nærmere 100.000 unge og voksne beundrere ville hedre Lindgren ved å være til stede langs bisettelsesruten.

På sentrale steder langs ruten, som ved Sergels Torg i sentrum av byen, var trengselen stor. I Slottsbacken ikke langt fra rutens endepunkt i Gamla stan sto Ragnhild Nyström, som tidlig var på plass med matpakke og campingstol.

Nyström satte stor pris på Astrid Lindgren, både som forfatter og samfunnsdebattant, og var glad for å kunne gi henne en siste hilsen. Men mange andre stockholmere var irriterte over at bisettelsesfølget lå foran sitt tidsskjema, og at de selv derfor kom for sent.

Storkyrkan

Kisten ble ført i kortesje fra kapellet ved Adolf Frederiks kirkegård til Gamla stan. Allerede før bisettelsesfølget startet, hadde det dannet seg kø utenfor Storkyrkan i den svenske hovedstadens historiske gamleby.

I domkirken var det reservert plasser for kong Carl Gustaf, dronning Silvia, statsminister Göran Persson og ledende representanter for svensk kulturliv. Til sammen kan kirken romme rundt tusen sørgende.

— Dette er en veldig viktig dag. Vår aller viktigste eventyrtante og barnebokforfatter har forlatt oss, og jeg vil være med og si farvel til henne, sa Inez Hellgren, som sto først i køen etter å ha reist til Stockholm helt fra Ostvik utenfor Skellefteå i Nord-Sverige.

(NTB)

Foto: Scanpix