Endelig Annie

I flere år har vi ventet på at Annie skal bli popstjerne. Nå er det visst i ferd med å skje.

AKTUELL: Til høsten kommer Quart-aktuelle Annies etterlengtete debutalbum. Singelen «Chewing Gum» kan du høre på radio allerede nå. KJELL INGE SØREIDE (foto)<p/>

Publisert:

LARS HOLGER URSIN

— Skal dere ta bilde også?

Annie, eller Anne Lilia Berge Strand, smiler tappert. For et halvt år siden holdt hun fortsatt på med platen sin. En plate hun har holdt på med en stund, minus ett års opphold etter kjæresten Tore Kroknes' død i 2001. Men sent i fjor fikk hun platekontrakt med prestisjelabelen 679 Recordings. Og forskudd, som gjorde det mulig faktisk å gjøre platen ferdig.

Litt forventningspress...

På Quart skal Annie gjøre et par spillejobber - som dj. Ikke noe uvant i det. Bortsett fra at journalistene sitter i kø for å intervjue henne på Caledonien hotell. Og ta bilder.

— Det er faktisk litt skummelt. For fem dager siden satt jeg i studio, og var plutselig ferdig. Det har jo tatt veldig lang tid, og det er jo litt forventningspress, sier Anne. Uten at hun virker nevneverdig preget av det.

— Nå holder vi på å sette sammen en live-pakke, sier hun fornøyd. Selv om Annie plasseres i elektronika-båsen, er hun jo innerst inne en gammel punker.

— Discopunker, retter Annie. Og tenker seg litt om.

— Jeg er jo veldig glad i punk også, altså. Og disco, og...

Dette kan fort fortsette en stund. Annies eklektiske musikksmak skaper tidvis problemer for henne som dj. Hun velger nemlig ut først og fremst plater hun har lyst til å høre selv.

— Det blir jo ikke så mye tid til å høre plater for tiden, jeg må bruke den tiden jeg har som dj, forklarer hun. Som dj har hun fått seg et navn først og fremst som ekstremt kreativ og uforutsigbar i låtutvalget, heller enn tekniske ferdigheter.

— Jeg er ekstremt dårlig til å gjøre to ting samtidig, forklarer hun beskjedent. Det er imidlertid en halvsannhet. Hadde hun kunnet beatmikse, hadde det ikke blitt tid til det, så fort som hun plutselig må hive på en helt annen plate enn den som allerede ligger klar. Det skjer fort, så mye gild musikk som er der ute.

Kjedelig over laptopen

Det blir enklere når man bare har én ting å forholde seg til. Som bringer oss tilbake til dette live-opplegget, der Annie først og fremst tar seg av vokalbiten. Men resten blir altså i stor grad analoge saker. For Annie og hennes musikalske samarbeidspartner Timo Kaukolampi, kjent fra And The Lefthanded, kronisk rocker og snart finsk-bergenser, er det mer naturlig å spille ordentlige instrumenter enn å stå og nikke med hodet over en laptop.

— Det er det verste. Det blir så fort kjedelig. Det er jo noen som klarer det med laptoper, som Röyksopp og Ralph Myerz. Men det er desto flere som ikke gjør det, forklarer Annie.

— Men vi har en plan. Og jeg tror det går bra, fortsetter hun. Planen skal forhåpentlig også hjelpe å holde henne unna et annet skrekkscenario: At hun kun blir et motefenomen. Annie er på en for øyeblikket veldig riktig label. 679 Recordings er hjem til blant annet The Streets. Et tidsriktig hjem. Men slikt innebærer alltid litt risiko. Plutselig har du liksom gått ut på dato.

Ikke bare et pent ansikt

— Sånt prøver du selvfølgelig å unngå. Som Elektroclash-bølgen. Plutselig skriver de om det i Vogue, Karl Lagerfeld lager sitt eget Elektroclash-band og sånt. Men jeg er ikke egentlig så redd for det. Jeg føler at musikken er såpass bra at den ikke bare vil ha appell til motefolket. Men også til et bredere publikum, sier Annie. Som apropos Vogue, får intervjuforespørsler fra slike blader også. Hun ser jo ikke ut som noe takras, akkurat. Det kan også være hjelpsomt. Men innebærer også risiko. Men hun er trygg på at hun ikke vil bli stemplet som kun et pent ansikt.

— Klart, jeg er jo bevisst på hvordan jeg fremstår, og hvordan cover og slikt tar seg ut. Men jeg er først og fremst interessert i å sitte i studio og lage låter. Og der skiller jeg meg nok litt ut, sier hun. Foreløpig planlegger hun derfor ingen Sinead O'Connor-stunts for å få mer fokus på musikken, som å barbere seg på hodet eller gå med lapp for øyet.

— Nei da. Ikke ennå. Kanskje til neste album, gliser hun.