Prosjekt døgnflue

Hvordan spille inn plate, lage cover, musikkvideo, dokumentarfilm, webside, skaffe platekontrakt og likevel rekke en heidundrandes fest - på et døgn? Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle vet råd.

MERKELIG MØTE: Bratsjist Bergmund Waal Skaslien i intenst samspill med Arne Sandvoll – som spiller på sag.

NEDRE NORDNES MANNSKOR. Med stor innlevelse har det svært blandete mannskor skreket ”Satan!” til det er null stemme igjen. Alt for kunsten!

NULL NOTER. Mads Grønner (gitar) og Röyksopp-bassist Ole Vegard Skauge sitter i kontrollrommet og prøver hardnakket å samspille med gjengen i opptaksrommet. Farmen-Snorre (t.v.), Geir Luedy (foran) og Morten Færestrand (i døren) følger med.

PÅ NETT. Mens opptakene går for fulle mugger i etasjen under, lager Judy Sirks webside på loftet.

<b>ENGASJERT:</b> Ole Mads Vevle går til verket med en innlevelse man knapt har sett siden punkens glansdager.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

PAAL KVAMME

VEGAR VALDE (foto)

Om Ole Mads Vevle har sett for mye på tv-serien «24», er usikkert. Men der seriens superhelt Jack Bauer kun skal redde verden på sine tilmålte 24 timer, har Vevle langt flere oppgaver på like lang tid.

Unnskyld: Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle.

Antakelig er det en verdensrekord som denne dag er i ferd med å utspille seg.

I løpet av 24 timer, fra 0800 torsdag morgen til 0800 fredag morgen etter, skal Velve ikke bare ha spilt inn debutplaten sin — en jobb som gjerne tar ukevis, for ikke å si måneder. Platen skal også mikses, platecover skal designes, musikkvideo skal både filmes, klippes og vises, en webside skal kreeres, nytt plateselskap skal etableres, kontrakter skal forhåpentligvis inngås. For ikke å nevne at en dokumentarfilm om Vevle skal gjøres ferdig. Og likevel skal det altså bli tid til en skikkelig fest?

Lutheransk rock 'n' roll

Ole Mads Vevle (33) hviler ikke akkurat på laurbærene etter at han i 2003 vant Hovedprisen i Cannes-festivalen for den seks minutter korte kortfilmen «Love Is The Law». Der Vevle både skrev manus, var medregissør og spilte hovedrollen.

Hovedrollen har han definitivt også i studioet Lydriket på Nøstet. Hvor det allerede klokken ni om morgenen er tett av folk.

— Lutheransk rock 'n' roll, synes Ole Mads Vevle.

— Stemninger med Ole Mads sine tekster i front. Dette er det særeste prosjekt i verden, sier Geir Luedy mellom grimasene han lager etter altfor surt snop.

I opptaksrommet gir Vevle alt foran mikrofonen, med et kroppsspråk som om han skulle gått opp til brunt belte i karate, med en innlevelse og en rebelsk energi som man knapt har sett maken til siden punkens glansdager.

Og med temmelig rebelske tekster, også. I det ene øyeblikk skriker han «Something is rotten in the state of Norway» inn i mikrofonen, i neste er «Satan er vår gud» budskapet.

Regnvåt og morgentrøtt kommer Calle Hamre inn døren. Fredrik Saroea har satt seg bak trommene, klokken er ti over elleve om formiddagen og Luedy bevilger seg sitt første gjesp.

Aleksander Tveitnes, Vevles faste gitarist, har slett ingen grunn til å se så avslappet ut.

— Jeg har en gravid kjæreste som kan føde når som helst. Det kan være jeg må løpe midt i gitarsoloen, sier han.

Party! Performance! Plateinnspilling!

«But, What's It All About» heter Vevles nyeste kortfilm, som nylig vant Terje Vigen-prisen på Grimstad Kortfilmfestival. Et betimelig spørsmål. For hva handler det egentlig om?

Ikke godt å si, med Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle. Kanskje det var derfor Sparebanken Vest fant det for godt å opprette en «crossover»-sjanger da de nylig delte ut kunstnerstipend til multikunstneren.

Men ikke alle liker performancekunsten de blir tilbudt. Da Vevle opptrådte på Momentum-festivalen i Moss tidligere i år, sto han på scenen og lovpriste Satan - mens kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland satt på første benk. Festivalledelsen sendte skriftlig beklagelse til departementet etterpå.

Men hva handler Ole Mads Vevle om?

— En person, en kunstner, et forretningsforetak, sier Ole Mads Vevle.

— Eh, nettopp. Hva er det du egentlig vil med dette?

— Å drive ut noen demoner. Fra de aller tarveligste til de mest høyverdige.

— Akkurat. Har du ambisjoner som musiker?

— Ja. Disse innspillingene er en del av de ambisjonene. Jeg har lyst til å spille flere konserter. Vi var jo på nordnorgeturné i vår.

Hudflettet i Nord-Norge

Nordnorge-turneen, ja.

Egentlig hadde Hurtigruten hyret inn Enkeltmannsforetaket for å gjøre et halvt dusin oppvisninger à 45 minutter hver dag i tre dager. Men etter de tjue første minutter fikk Vevle og gitarist Aleksander Tveitnes beskjed om ikke å dukke opp igjen.

Heller ikke resten av turneen ble det man tradisjonelt vil kalle en seiersrunde. «Spasmisk galskap fråder ut av munnen hans», skrev Lofotposten.

— Den betegnelsen jeg likte best, var «djevelsk galskap blottet for genialitet», smiler Vevle.

— Er det stuntet eller det musikalske som er viktigst?

— Livet. Livet er først, så stunts, deretter eventuelt musikk. Gjerne alt i en kombinasjon.

— Men du har et ønske om å provosere?

— Nei. Men det blir ofte resultatet.

Litt av en fiskesuppe

Når vi kommer tilbake i beste dagsrevytid er studioet enda mer tettpakket. Farmen-Snorre sitter i sofaen, musikeren Daniel Birkeland henger oppetter veggen. Gitaristen Mads Grønner har spilt trommer, Bergmund Waal Skaslien fra kammerorkesteret TrondheimSolistene har nettopp bratsjet seg ferdig, jazzgitaristen Morten Færestrand har gjort jobben og et heller sjøsykt mannskor har skreket «Saaaaatan» til de omtrent har mistet stemmen, mens jazzvokalisten Wenche Losnegård er i ferd med å legge siste hånd på sin del av dugnaden.

På loftet er produksjon av websider og musikkvideo i full gang. I underetasjen har gamle syttendemai-taler og dagsrevyopptak blitt smeltet sammen med «Someting is rotten in the state of Norway».

Forvirret?

Vevle synes at ting har gått «overraskende bra».

— Tror platen kan bli bra. Jeg har en god følelse.

Det har også Luedy, som har tatt pause fra kontrollrommet og er i ferd med å skrape sammen en gigantgrill til kveldens fest.

— Jeg tror det blir en spennende plate, spesielt med alle lydene vi har lagt på. Musikalsk sett kan det bli kjedelig hvis det bare er hoing og skriking og opplesning. Det har vært masse spennende musikere innom. Det siste bidraget til Wenche Losnegård var jo helt nydelig, sier Luedy.

Når vi stikker innom i halv totiden natt til fredag, er det fremdeles glør igjen i grillen. Ennå skraller latteren mellom veggene, selv om folk er preget av årets lengste dag.

Men cd-en ble ferdig den, en time før fristen.

— Det finnes dem som sier at alt du gjør er en performance?

— Det påstås så. Jeg vet ikke. Jeg blir litt forvirret selv innimellom.

IL TEMPO GIGANTE: I løpet av et døgn skal performanceartist Ole Mads Vevle (i midten) fikse seg en fiks ferdig musikerkarriere. Da er det greit å få hjelp av Bergmund Waal Skaslien (bratsj) og Aleksander Tveitnes (gitar).

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Wenche trodde hun hadde fått en ny venn. Så kom inkasso­kravene.

For hennes penger skal mannen ha reist på tur, kjøpt tv og fotballdrakter.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse tunnelene er nattestengt denne uken

  2. Philippe (13) fikk klar beskjed på vinterferien: – Reis hjem

  3. Franske Guillaume har fast jobb og leilighet i Bergen. Nå nektes han innreise.

  4. Hun har forberedt seg i ni måneder. Men Marit Bjørgen er ikke sikker på om hun er sterk nok.

  5. Heftig satsing i Bergen: – Alle vil få sjokk

  6. Silje og barna skulle på vinterferie, men toget dukket aldri opp. Vy legger seg flat.