Skjervheimprisen til al-Kubaisi

Den irakisk-norske forfatteren Walid al-Kubaisi ble lørdag tildelt Skjervheimprisen.

  • Jan H. Landro
    Teateranmelder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Walid al-Kubaisi skjærer gjennom all dobbeltale. Han er kritisk mot oss og mot sine egne, sa Trygve Refsdal i sin hilsen til prisvinneren, som også fikk karakteristikkene uavhengig og uredd knyttet til navnet sitt.

— Han er kritisk mot og har innsikt og innlevelse i ulike kulturer, men han er også en kulturell brobygger, het det før sjekken på kr. 20.000 ble overlevert.

— Prisen betyr veldig mye for meg nå når mitt land er okkupert. Irakernes trettiårige kamp mot despoti kan sammenliknes med fangen som graver en flukttunnel - for å oppleve at han har gravd seg inn i en annen celle. Irakerne har byttet en despot med okkupasjon, men frihet har de ikke fått, sa han. Og la til:

— Jeg føler at Skjervheim i sin grav er stolt over at hans pris faller i mine hender i år. Walid al-Kubaisi er sivilingeniør av utdanning, men har etablert seg som forfatter. Han flyktet fra Irak og den brutale krigen med Iran som ung mann i 1981. Etter noen år som journalist i Syria og Libanon, kom han til Norge i 1986. Her har han markert seg som en særegen stemme i det offentlige ordskiftet, og har utgitt flere bøker, bl.a. den Bragepris-nominerte» Min tro, din myte. Islam møter norsk hverdag» fra 1996.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Les videre

  1. «Kulturradikalismen» avlivet på Stalheim

  2. - Forfall i den intellektuelle kulturen

BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN