- Norge skal vinne i år

  • Norge skal vinne den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i år. Det spår NRKs Grand Prix-ekspert Jostein Pedersen som støtter seg til statistikken.

JOSTEIN PEDERSEN

London

I år sendes Eurovision Song Contest, den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix, for femtiende gang. Samtidig er det 45 år siden den første norske finalen. Det er også henholdsvis 10 og 20 år siden Norge vant Melodi Grand Prix sist. Rent statistisk skal vi derfor vinne den europeiske finalen i Kiev i år.

Jeg har riktignok ingen innsideopplysninger om hvem som kommer til å vinne, men det faktum at det er 10 år siden Bobbysocks hentet vår første internasjonale seier med «La det svinge» og 20 år siden Secret Garden vant med «Nocturne» er indisier sterke nok. I år er det vår tur til å vinne igjen.

Glemmer aldri Bergen

Ingen glemmer vår første seier, og oss Grand Prix-entusiaster har vel ikke helt vært oss selv siden maidagene 1986 da den europeiske finalen ble arrangert i Bergen. For en gangs skyld var vi Europas, om ikke verdens midtpunkt og Bergen sto mildt sagt på hodet. Landets mest etterspurte mann den uken var Ketil Stokkan, som skulle forsvare de norske fargene med «Romeo» godt hjulpet av dragshowgruppen Great Garlic Girls.

I løpet av uken fylte han 30 år, noe som ble feiret direkte i Nattradioens studio i Grieghallen med kake og lys og overpyntete dragdronninger. Bortsett fra teknisk personale var vi de eneste som var igjen i bygningen, og vi skulle låse etter oss. Heisen var nok bare bygget for fire, men vi var fem og presset oss inn. Det skulle vi ikke ha gjort. Like før den nådde utgangen stoppet den. Bom fast. Vi kastet oss over alarmknappen og banket i døren. Latter ble erstattet av svetteperler og dårlig luft. Vi skiftet på å sette oss på huk, for det hadde noen sett på en amerikansk katastrofefilm skulle hjelpe på luften. Vi så etter hvert for oss at våre korte Grand Prix-liv ende der og da. Langt om lenge hørte vi derimot en stemme på kav bergensk spørre hva dette var for noe. Vi forklarte så rolig som mulig. Vaktmesterstemmen forsto situasjonen ikke akkurat brennkvikt:

— Eg skal hente hjelp. Vent her!

Jakten på Sandra Kim

Vinneren det året ble ungjenten Sandra Kim fra Belgia med «J'aime la vie». Etter sending og den offisielle pressekonferansen var hun som sunket i jorden. Som over 500 andre journalister ønsket også jeg et såkalt eksklusivt intervju med den glade vinner. På festen etterpå skimtet jeg henne på vei ut, skjermet av en mur voksne belgiere. Jeg la på sprang etter dem, og de begynte også å løpe. Inn noen svingdører, gjennom korridorer, nye svingdører. Koste hva det koste ville, jeg bare måtte ha en kommentar til festsendingen samme natt. Vi endte opp på kjøkkenet i Grieghallen der belgierne overga seg etter å ha fått et vennlig, men andpustent svar på hva jeg ville. Stakkars Sandra virket forskremt, men klarte å gjøre rede for at hun var glad og at hun likte iskrem, men at hun nå måtte gå å legge seg. Neppe Pulitzer-prisnivå, men jeg hadde vinnerens kommentar.

Bak kulissene

Finalen i Bergen var den andre Grand Prix-finalen jeg kommenterte. Min første Grand Prix-sending som kommentator var i 1994. Underholdningssjef Tordis Aavatsmark ville ha en annen vri på kommenteringen. Hun var nok litt skeptisk til meg, siden jeg forbeholdt meg retten til å mene noe og være journalistisk. Hun var enig, og som sjef var hun utrolig modig som satset på meg. Jeg kommenterte ikke i 1995, da var det London-korrespondent Annette Groth som kommenterte fra Dublin. Siden har jeg vært der.

Det jeg virkelig hemningsløst elsker med Melodi Grand Prix, og som er verdt all verdens utskjelling og hardt arbeide, er den halvtimen på arenaen før sending. Luften er stinn av adrenalin, dyr tollfriparfyme og nervøsitet. Bak kulissene hersker alt fra hysteriske nybegynnernerver til avmålte veteranobservasjoner. Linjene til Oslo er prøvd både to og tre ganger, manuskriptet ligger i tellekanter og alt er klart før en tretimersmaraton der jeg må innrømme at jeg avlegger et toalettbesøk under pauseinnslaget som jeg har sett i hvert fall fem ganger under prøvene.

I salen før sending er et Europa som Europas politikere aldri i våre levedager klarer å skape: alle flaggene vaier og jubler side om side, israelere og muslimer heier på hverandre, briter og franskmenn, svensker og nordmenn, tyskere og østerrikere, og for ikke å glemme tyrkere og grekere. Alle vil vinne, alle er i samme båt, alle vil gjøre dette til en uforglemmelig kveld. Det blir det - som regel.

(SPA)

<B>TILBAKE PÅ TV:</B> Lørdag 5. mars er Jostein Pedersen tilbake som programleder for et 25 minutter langt program fra VIP-rommet under den norske finalen i Melodi Grand Prix. Mens avstemmingen foregår skal Pedersen møte gjester og gamle Grand Prix-stjerner. Han vil også kommentere den internasjonale semifinale 19. mai og finalen 21. mai. FOTO: OLE KALAND, NRK