Blues på bølgan' blå

Når Osøren Blues & Jazzfestival arrangerer konsert på gyngende underlag varmes hjertene til både blues- og båtentusiaster.

Publisert: Publisert:
svp://30001
Hanna Huglen Revheim

En dame i 50-årene slenger en paraply over benken, lener seg over bordet og griper fatt i tre stoler.

— Kom! roper hun til resten av følget, kveldens plasser er sikret.

Det manglet ikke på entusiasme blant festivaldeltakerne som skulle på bluescruise med MS "Midthordland" i går. Turen som gikk fra Bergen sentrum til Osøren Blues & Jazzfestival på Os kai er utsolgt. Før ombordstigning hadde det samlet seg en lang kø, og da cruisegjestene først kom om bord var det enkelte som tok beina fatt og sprang opp på pryddekket der konserten skulle holdes. Osøren Blues & Jazzfestival er en festival med mange gjengangere i publikum, og noen har lært hva som må til om man vil ha de beste plassene.

CRUISE NUMMER 14: Det var rutinerte Frigaard bluesband som spilte opp til bluescruise på MS "Midthordland" i går. Bandet består av Terje Frigaard (vokal og munnspill), Jan Petter Ågotnes (trommer), Petter Sæverud (bass) og Reino A. Småland (gitar). Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

— Bluescruisene har vært en del av festivalen siden starten, og de er alltid en suksess. Vi kunne sikkert brukt en større båt enn det vi gjør. Publikum liker å være på båten og bandene liker å spille der, selv om de kommer helt oppi publikum. Vi synes egentlig det er litt pussig at de liker det så godt og ikke vil stå på en større scene, men kommer vel av den unike festivalstemningen som skapes om bord, sier festivalsjef Gunnar Nagell Dal.

Et suksessfylt innfall

MS "Midthordland" ble bygget i 1949 og fungerte som ferje i mange år, men siden 1994 har hun blitt brukt til forskjellige arrangementer. Siden oppstarten av Osøren Blues & Jazzfestival har båten blitt brukt til å frakte festivalpublikummet på cruisepå Bjørnafjorden.

— Jeg husker ikke helt hvorfor vi begynte med bluescruise, men det var vel et innfall. MS "Midthordland" har gått i fjordene her inne i alle år. Det er veldig kjekt å kunne bruke den til å forene musikken og festivalen.

— Det har blitt mange cruise opp gjennom årene, men er det noen turer du husker spesielt godt?

— Ja, det var en gang vi gikk på grunn ute ved Fusa. Det er vel åtte år siden nå. Da fikk vi litt angst, fordi det var så mange som ville på. Men vi så dykket noen ned for å sjekke skaden, og den var heldigvis ikke særlig omfattande. Vi fortsette cruiset og slapp å avlyse neste tur. Uten om det har det gått greit med cruisene, nå er vi så drevne at det går fint.

- In your face

— Are you ready to be entertained by me? vokalist i Frigaard bluesband, Terje Frigaard, roper inn i mikrofonen.

På vei ut av Vågen ljomer bluesbandets musikk ut fra MS "Midthordland". Beffen tøffer forbi i det stille og en måke flyr forbi. Ute henger ørsmå regndråper i luften mellom den grå himmelen og den grå sjøen. Men påpryddekket er det varmt. Vokalist Frigaard står midt blant publikummet og gir alt. Han hopper på stolene, spiller munnspill ved bordene og får samtlige med på allsang. En mann i 50-årene, ikledd blå genser og dressbukse klarer ikke å holde seg lenger. Han må opp og kjenne litt på rockefoten.

— Jeg elsker å gjøre dette, forteller vokalisten mellom sangene.

— Saken er at her kommer du så tett på publikummet, du får de rett «in your face». Det kan bli litt ekstra nervepirrende noen ganger, i alle fall om man ikke leverer eller finner kjemien med dem som hører på. Da får du det rett i flaisen at du ikke får det til. Men stort sett har vi en flott kjemi med publikum, og vi koser oss stort. Når bandet og publikum kommer så tett på hverandre blir til en stor gruppe.

Rutinert cruiseband

Frigaard bluesband er langt fra en nykommer på bluescruise-scenen. Ifølge vokalisten er kveldens cruise det 14. i rekken.

— Den første gangen var jeg veldig nervøs for å spille så tett på publikum, men det har kommet seg etter hvert. Jeg er fremdeles nervøs i forkant, det er jeg alltid, men nå har jeg lært å bruke den nervøsiteten til å fokusere på å gi alt, sier Frigaard.

Det ser ut til at vokalisten har lykkes med å gjøre sitt beste, for undervei kommer publikummere bort og gir ham et klapp på skulderen.

— Like bra som sist, konkluderer publikummer Einar Heggland.

— Syns du det? Tusen takk! smiler vokalisten.

Hver cruisekonsert varer i tre timer, inkludert en spisepause. Men Frigaard forteller at cruisekonsertene ikke er spesielt slitsomme å gjennomføre.

— I kveld har vi to cruisekonserter på tre timer, men det er egentlig ikke så slitsomt. Det blir mer som en god treningsøkt. En gang gjorde vi seks cruiseconserter og to kveldsopptredener på 48 timer. Det var beintøft.

FORNØYD PUBLIKUM: Osøren Blues & Jazzfestival er en festival med mange gjengangere.Noen har lært hvor man finner de beste plassene.

svp://30001
Publisert: