Full krangel i Röyksopp-strid

Röyksopp har svart utfyllende på beskyldninger om låtstjeling. Nå slår anklageren Rune Lindbæk tilbake.

I STRID: Röyksopps Svein Berge (mørkt hår) og Torbjørn Brundtland krangler med Rune Lindbæk om låtskriverrettigheter. - Jeg ønsker meg en unnskyldning og en kompensasjon, sier Lindbæk til BT. FOTO: Håvard Bjelland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I vår beskyldte Rune Lindbæk Röyksopp for å ha stjålet krediteringen på to låter på salgssuksessen «Melody A.M.», som kom ut i 2001. Lindbæk kom med sine påstander i en ti sider lang artikkel i Dagens Næringsliv 14. mars, og nå har Röyksopp endelig valgt å publisere sitt tilsvar til anklagene fra Lindbæk.

I et 45 sider langt brev publisert på nettsiden royksoppsvarer.com, tilbakeviser de alle påstander om at Lindbæk skal ha vært en nær venn av de to musikerne.

«DN leverer etter vårt skjønn en naiv, ukritisk og tidvis parodisk artikkel, hvor Lindbæk fremstår som offer og vi som 'den store stygge ulven», heter det blant annet i brevet forfattet av Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Röyksopp.

— Aldri noe vennskap

Rune Lindbæk har krevd eierskap i låtrettighetene til sangene «A Higher Place» og «40 Years Back/Come» fra albumet. Han har sendt saken videre til GramArt, som skal føre den videre til retten for han.

Röyksopp hevder i brevet at det aldri skal ha vært snakk om noe nært vennskap mellom Rune Lindbæk og Torbjørn Brundtland, slik de mener det kan se ut til å være om man leser den omtalte artikkelen i DN.

«La oss gjøre det ettertrykkelig klart: det har ALDRI vært noe vennskap mellom oss og Lindbæk – og disse 'båndene' mellom Lindbæk og Brundtland, som ettertrykkelig beskrevet av Lindbæk i DN, er diktet opp med ett mål for øyet: å score sympatipoeng i favør Lindbæk», skriver de to.

Videre går de to tromsøværingene i detalj om hvordan Brundtland var ansatt som musikkprogrammerer i Lindbæks bedrift, og at ingen ting kan bevitne om et fortrolig v

Les også

Kjente plagiatanklager fra rock- og pophistorien

ennskap de to imellom.

— Angrer på utsagn

Rune Lindbæk har selv reagert overfor VG med å si at Torbjørn Brundtland må ha antisosial personlighetsforstyrrelse – et utsagn han nå angrer på at han kom med.

— Jeg mener det jeg sa, men jeg angrer på at jeg sa det.

— Hvorfor det?

— Da senker man seg ned på det nivået de har lagt seg på i dette manifestet sitt, sier han, og viser til Röyksopp-brevet på 45 sider.

Lindbæk sier han fikk sjokk da han ble klar over innholdet i brevet. Han mener påstandene om at det ikke eksisterte noe vennskap dem imellom, ikke holder vann.

— Det er veldig uriktig. De vil sikkert ha meg ned i skyttergrava, men jeg skal ikke gå ned i den, sier Lindbæk.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert