Lanserer hulderheltinnen

Filmskaperne bak «Thale» vil ha hulderen med seg ut i verden. - Rart at ingen har laget hulderfilm tidligere, sier regissør Aleksander Nordaas.

DET NYE TROLLET: Silje Reinåmo spiller hulderen Thale i filmen med samme navn. - Jeg leste meg opp på eventyr og sagn hvor huldre er med, og har prøvd å dra noe spennende ut av det. Jeg er blitt veldig glad i rollen, sier Reinåmo. Til venstre fremme: produsent Bendik Heggen Strønstad. Bak fra venstre: Morten Andresen, Jon Sigve Skard, Aleksander Nordaas og Erlend Nervold.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den bergensproduserte fantasythrilleren «Thale» hadde verdenspremiere i Bergen i kveld, neste fredag har den vanlig kinopremiere.

Les også

Dette er den nye, norske filmsnakkisen

— For meg er hulderen den skikkelsen i norsk mytologi som er mest spennende. I sagnene er det mye tvil om hun er god eller ond, og for meg som manusforfatter og regissør er akkurat den tvilen en gullgruve, sier Nordaas.

Døråpneren «Trolljegeren»

For dem som ikke er helt stødig i mytologiens verden, så er altså en hulder en kvinnelig «vette». Hun er ofte vakker, men har kuhale.

Nordaas synes det er merkelig at ingen norske filmskapere har laget film om hulderen tidligere. Og det var akkurat det mange sa da « Trolljegeren» kom: Hvorfor er det ikke laget en skikkelig trollfilm før?

— Vi begynte med «Thale» omtrent samtidig som prosjektet «Trolljegeren» ble satt i gang, og vi var først redde for at de skulle være først ute med norske folklore. Men vi skjønte at dette var ulike historier, og nå kan det vel heller vært slik at de har åpnet en del dører for oss, sier Nordaas.

- Har norske filmskapere vært redde for å dyrke slik særnorske fenomener?

Uten NFI-midler

— Det har nok å gjøre med at norsk film ikke har hatt den rette kompetansen på effekter som trengs for å lage denne type filmer, sier skuespiller Erlend Nervold, som spiller åstedsvaskeren Elvis i filmen.

— Sånne filmer har kostet mye å lage. Og så har det nok litt med Norsk filminstitutt (NFI) å gjøre også. Uten at jeg er noen ekspert på NFI, så har jeg inntrykk av at de har foretrukket samtidsdrama fremfor fantasy, sier regissør Nordaas. Han mener det nå er blitt mer stuerent å lage fantasy.

«Thale» er produsert i Bergen av Yesbox Productions, og Bergen kommunes filmfond Fuzz har investert i den. Budsjettet har totalt vært på syv millioner.

Til Texas

På effektsiden har de fått hjelp av selskapet Storm, som også sto bak spesialeffektene i Trolljegeren. Nå skal de ti Austin, Texas, og filmfestivalen til den mer kjente musikkfestivalen South by Southwest.

— Vi har fått høre fra folk både her i landet og der borte at festivalen er perfekt for denne typen film, det er en festival med fokus på sjangerfilm sier Nordaas.

— Vi blir kontaktet av ulike festivaler rundt om i verden. Men vi må legge en smart strategi her. Men nå håper vi å få med hele gjengen på South by Southwest, sier produsent Strønstad.

Regissør Nordaas, som bor i Mosjøen hvor han også kommer fra, har fått agent i Hollywood. Men han reiser ikke over Atlanteren for enhver pris.

— Jeg er kanskje i feil bransje når jeg sier det, men jeg lager like gjerne en film i Bergen hvis det er den riktige historien, sier han.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: