Snikpremiere på «Pionér»

Skaperne og flere av skuespillerne bak filmen om det norske oljeeventyret, kommer lørdag til Bergen når Blått Lerret arrangerer førpremiere.

DYKKER: Aksel Hennie og Wes Bentley i Erik Skjoldbjærgs nye thriller «Pionér».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Thrilleren «Pionér» omhandler starten på det norske oljeeventyret. Store forekomster av olje og gass er funnet på norsk sokkel, og norske myndigheter ønsker å føre ressursene i land via en rørledning på 500 meters dyp. Yrkesdykkeren Petter (spilt av Aksel Hennie) er besatt av å være den første på bunnen.

Dette er noe av det man kan se når «Pionér» får en liten snikpremiere på Landmark lørdag. Det er filmorganisasjonen Blått Lerret som arrangerer — og publikum kan møte både skaperne og skuespillerne bak filmen.

En stor del av opptakene i filmen er gjort i Bergen.

Christian Fredrik Martin

— Historien utspiller seg i en by på størrelse med Bergen, og veldig mye av opptakene er derfor gjort her. Selv om filmen er spilt inn flere steder i verden, vil folk kjenne igjen Bergen, sier «Pionér»-produsent Christian Fredrik Martin.Han forteller at produksjonen var teknisk krevende, og at det derfor også var nødvendig å dra til Island, Hamburg og Sverige og gjøre opptak.

— Filmen er inspirert av virksomheten i Bergen på 70-tallet, da det ble gjort mye banebrytende forskning på undervannsteknologi. Jeg ble selv overrasket over nivået på forskningen. Bergen var helt sentral i lage teknologien som muliggjorde å gå så dypt under vann, og samtidig få oljen inn til land, sier Martin.

Les også

Klaustrofobisk dypdykk

Filmens tittel henspiller altså ikke bare på de som dykket ned til det svarte gullet, men også forskerne . — Det var utrolig givende å gå inn i det landskapet. Dette er unik film selv i internasjonal sammenheng, sier Martin.

En stor del av arbeidsstaben bak «Pionér» er fra Bergen. Frida Eggum Michaelsen har klippet filmen, mens Mats Andersen har gjort en omfattende jobb med de visuelle effektene.

— Vi har involvert mellom 40–50 personer fra bergensområdet, og samtidig utvekslet kunnskap med forskere og dykkere herfra, sier Martin.

Publisert: