Bergens eget «Skrik»

«Skrik» er et av verdens mest berømte bilder, og Bergen har sitt eget.

Publisert Publisert

SKRIK MED SKARRE-R: Bergens versjon av Munchs Skrik stilles frem for første gang på 20 år. Foto: Dag Fosse

MUNCH PÅ REKKE OG RAD:. Her henger «Melankoli», «Sjalusi» og «Aften på Karl Johan» på rekke og rad mens Murala Bawa sørger for at gulvet er rent også under «Kvinnen i tre stadier». Foto: Tor Høvik

NORSK SALONG: I et eget rom har kurator Line Daatland samlet kunstnerne som i sin tid ble kalt «de tre store»: Erik Werenskiold, Christian Krohg og Harriet Backer. Foto: Tor Høvik

SISTE INNSPURT: Helga Anspach og Eli Okkenhaug sørger for at Gerhard Munthe kommer på plass til åpningen. Foto: Tor Høvik

PALETT: Fargene i første etasje er så langt mulig ført tilbake til det opprinnelige. Her er Erlend Høyersten omgitt av litt lysnet pompeiansk rødt. Foto: Tor Høvik

  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det er ikke stå stort, nærmest et gisp, sier direktør Erlend Høyersten ved Kode (tidligere Kunstmuseene i Bergen).

Når han slår opp dørene til nyoppussede Rasmus Meyers Samlinger er det med Munchs «Skrik», ikke på veggen, men trygt plassert i en monter på papirrommet. Tusjtegningen er liten og har ikke vært vist frem på over 20 år, men nå blir den vist frem som en liten juvel i den store kunstskatten samlet av den bergenske kjøpmannen Rasmus Meyer på begynnelsen av 1900-tallet.

Lokalt nasjonalgalleri

I løpet av 10 år bygget Rasmus Meyer opp en samling på nesten 1000 bilder. Ambisjonene var å lage et bergensk nasjonalgalleri.

— Han begynte å kjøpe malerier fra den norske gullalderen, J.C. Dahl, düsseldorferne og andre etablerte norske kunstnere, men begynte etter hvert å interessere seg for samtidskunst, blant andre Edvard Munch, forklarer direktør Høyersten.

Han leder vei inn i det nyoppussede bygget ved Smålungeren – gjennom det som tidligere var resepsjon, inn til Blumenthal-rommet som er renset og har fått ny belysning og videre gjennom saler med I.C. Dahl på veggene. I rommet som alltid har hatt navnet Den gule salong, men som lenge var rød, passerer vi Ole Bulls flygel. Nå er rommet igjen blitt gult og persiennene er fjernet slik at publikum kan se ut på byen.

Munch med mer

— Vi har pusset opp det meste, slipt gulv, fjernet korkgulv og lagt tepper i noen rom for å dempe akustikken og ikke minst fått bedre lys, sier Line Daatland som har vært prosjektleder for oppussingen av Rasmus Meyers Samlinger.

Kjøpmann Meyer samlet ikke bare kunst. Han var også opptatt av antikviteter, og mange av gjenstandene hans befant seg i vestlandske kunstindustrimuseum. Nå er møblement og antikviteter flyttet over i Kode 3 og gjenforent med kunstsamlingen hans.

Les også

Styrtrik amerikaner kjøpte «Skrik»

I annen etasje fyller Edvard Munchs bilder fem rom. I de andre salene henger verk av malere som Harriet Backer, Christian Krohg, Erik Werenskiold, Gerhard Munthe, Frits Thaulow og Harald Sohlberg tett i tett. Nesten hele Meyers malerisamling har fått plass.

Oppussingen av Rasmus Meyers Samlinger har kostet 3,5 millioner kroner og er i hovedsak finansiert av en privat sponsor.

Publisert

HOVEDPERSON: Erlend Høyersten og Line Daatland flankerer samleren selv, Rasmus Meyer. Bildet er malt av Hjørdis Landmark Foto: Tor Høvik