Hvor blir de homofile av?

Homofili er et hett tema i høstens serier og bøker for ungdom.
Men i skjønnlitteratur for voksne er de homofile forbausende få.

SKAM: Første episode av tredje sesong gjorde Isaks legning til et tydelig tema. Mens homofilien blomstrer i populærkulturen denne høsten, er norske voksenromaner dørgende like når det kommer til seksuell legning, mener litteraturanmelder Silje Stavrum Norevik. NRK

Silje M. S. Norevik

Halvnakne gutter som spruter melk på hverandre i slow motion i en guttegarderobe. Slik ble sesong 3 av den superpopulære nettdramaserien «Skam» på nrk.no promotert via en trailer før sommeren. Denne høsten er «Isak» hovedperson og sesongen tematiserer det å komme ut av skapet. I «Isak»s blikk på «Even» blir skeiv skam politisk handling, skrev Dagbladet nylig i sin anmeldelse. Og første episode starter med en fest hvor et trekantdrama blir introdusert, samtidig som et lys er tent til minne for 49 ofre fra nattklubbskytingen i Orlando i juni i år.

Unge homofile er også tema for dokuserien «Ut av skapet» som vises på NRK denne høsten. Dokumentarserien tar for seg ungdommer som kommer ut, for vennegjengen, en pappa som ikke vet, eller bestevennen, som kanskje har ant det, men ikke snakket åpent om å være homo. Programserien får godt frem hvor vanskelig det kan være å stå åpent frem som skeiv selv i 2016. Som en homofil bekjent skrev på Facebook: «Jeg trodde ikke den serien var nødvendig, før jeg så den».

Når kommer den første mannlige krimetterforskeren som også er homofil? Jeg venter i spenning.

Gode skeive bøker for ungdom er heller ikke lenger mangelvare. Bokåret 2016 byr på flere eksempler. Blant annet Tor Fretheims ungdomsroman «Leons hemmelighet» som omhandler Leon som er i ferd med å finne ut at han er homofil. Dilemmaet blir om han skal stå frem med sin egen legning, hvordan skal han gjøre dette, eller om det er best å la det forbli en hemmelighet. Og i «Nærmere kommer vi ikke» av Monika Steinholm, hvor hovedpersonen Jens er 17 år og nettopp blitt klar over at han er homofil. Så møter han skateren Edor som i utgangspunktet «er heterofil så det holder».

Det bergenske barnebokforlaget Mangshou gir denne høsten ut «Narren» om fjortenåringen Grisja som jobber på et dukketeater i Moskva, og blir mobbet på skolen fordi folk tror han er homo. Boken var kontroversiell da den kom i Russland samtidig som antipropagandaloven om homofili ble vedtatt. Forfatteren sier til NRK at da romanen kom ut i Russland, mottok både hun og forlaget trusler. Romanen ble kalt «pervers». Oversetter Dina Roll Hansen peker på at mens russerne på sin side har fått øyene opp for norsk litteratur, er det uaktuelt å selge inn titler som «Den sommeren pappa ble homo» av Endre Lund Eriksen til det russiske markedet.

Selv om det ikke er russiske tilstander i den norske bokfloraen, kan en begynne å lure når en saumfarer høstens utgivelser. Tematikken som dominerer i bokhøsten er utroskap og sorg. Men de handler alle om forholdet mellom mann og kvinne. Hvor blir de homofile av?

Av bøkene jeg til nå har lest i høst, kan jeg telle tre (!). Da tenker jeg på Anne B. Ragdes avrunding av Neshov-trilogien, «Alltid tilgivelse» som i høyeste grad skriver om to homser. De er skrullete og karikerte, og ser ut til å være hentet rett ut fra Gay Pride. Ragde rendyrker stereotypiene og skaper pappfigurer av de homofile. De lever det urbane liv i København, men har riktignok erstattet champagnen i «drikkekjøleskapet» med jus, melk og smoothies etter at de ble foreldre.

Frode Grytten skaper mer realistiske scenarioer i novellesamlingen «Menn som ingen treng» og skildrer en mann som må til utlandet for å leve ut sin legning, men det ender dramatisk.

Les også

Skamløst bra TV

Da jeg ba om tips om homofile i aktuell skjønnlitteratur, tipset mange om Anne Holts lesbiske krimheltinne, Hanne Wilhelmsen. En viktig litterær skikkelse, men særlig fersk litteratur er det ikke siden den første romanen kom i 1993, den siste nå i høst.

Lederen av Skeiv Ungdom, Åshild Marie Vige, forteller til NRK at hun stadig ender opp med å anbefale Gerd Brantenbergs «Opp alle jordens homofile», som kom ut for 40 år siden. Hun uttaler også: «Det er kjedelig når man alltid leser de samme «gutt møter jente»-historiene, og ikke kjenner seg igjen i det hele tatt.»

Litteratur kan på sitt beste utvide vår virkelighetsforståelse og konfrontere oss med våre fordommer. Da er det en mangel ved norsk samtidslitteratur at voksenlitteraturen henger etter i beskrivelsen av moderne samlivsformer. Mens SSB melder om at stadig flere homofile gifter seg, får barn, og siden skiller seg, er det med få unntak det tradisjonelle mann-kvinne-forholdet som undersøkes i høstens utgivelser.

Det blir neppe kvalitetslitteratur av å kvotere homofile karakterer inn i bøkene. Men vi trenger å være oppmerksomme på tendensen – at det fortsatt er heterofile som tar mest plass på bekostning av mangfoldet. Forlagsredaktør Steffen Sørum sa det nylig i klartekst:

«Litteraturens største handikap er at bøkene skrives av menn på førti pluss født i Oslo vest, og leses av de samme, hvite middelklassekollegene og ingen ser at de er klinisk like.» Da får vi også bøker som ligner på hverandre med tanke på klasse, kulturell bakgrunn og seksuell legning.

Den gode litteraturen har påvirkningskraft som forvalter av verdier og tankemønstre. Da er det synd at hovedpersonene er så dørgende like. Eller at homser blir portrettert som feminine «skruller». At forekomsten er høyere i ungdomslitteraturen, skyldes kanskje at det der er mer stuerent å tenke på hva som kommuniserer til målgruppen. Samt at den har identitetsutvikling som sitt hovedanliggende fordi det er det som er å være ungdom. Voksenbokforfattere skal for all del tenke hva som er kunst, og ikke målgruppe. Men kanskje burde forlagsbransjen lære av ungdomsbokredaktørene: Det er mulig å finne både litterær kvalitet og målgruppetenkning mellom de samme to permene.

Det er ikke bare unge homofile som sliter med å komme ut. Også voksne homofile har bruk for bøker som speiler en mer mangfoldig virkelighet. Og vi andre har godt av å se gjennom bøkene at samfunnet rommer flere enn oss selv. Når får vi «Modern family» i bokform hvor mangfoldige familiekonstellasjoner florerer? Og når kommer den første mannlige krimhelten som også er homofil? Jeg venter i spenning.

Les også

Stoltenberg levde i et år med homoryktene

Fem bøker med homofile karakterer

Tina Åmodt, «Det blir aldri lyst her», Kolon 2014

Sara reiser med kjæresten Eli til Finmark. Mens Eli jobber som fisker, tar Sara bilder av det øde landskapet. «Åmodt skildrer lesbisk selvforakt. Dette er en viktig roman. I tillegg er romanen en studie i hvordan skrivekunsten kan antyde stemninger og antipati mellom mennesker», skrev Vårt Land da boken kom ut.

Per Knutsen. «Broren til Hugo», Cappelen Damm 2016

Fortellingen følger lillebroren til Hugo, Erkki, gjennom barndommen på Nordlandskysten. Storebroren Hugo er den første som avslører sin interesse for gutter, foreldrene reagerer med sinne, skam og sorg. BT-anmelder Erlend Liisberg var ikke bare positiv, men sammenlignet boken med franskmannens Edouard Louis, debutsensasjon «Farvel til Eddy Belleguele». Knutsen har også skrevet «Gamle menns elskov».

Edouard Louis, «Voldens historie», Oktober 2016

Hva skjer når offerets grufulle opplevelse blir en del av den offentlige samtalen? Louis tar utgangspunkt i egen selvbiografi og beretter om da han ble voldtatt og forsøkt kvalt i sin egen leilighet i Paris i 2012. Han går nærmest sosiologisk til verks og forsøker å forstå overgrepet gjennom den volden som også fins nedfelt i samfunnsstrukturene.

Andrew Smith, «Gresshoppejungel», Aschehoug 2015

En heftig sci-fi ungdomsroman av den avanserte sorten som har mye å tilby også voksne leseren. Hovedpersonen Austin er like forelsket i den homofile bestekompisen Robby som i jentekjæresten Shann. Når verden er i ferd med å gå under, kan man tillate seg litt mer enn ellers.

Daria Wilke, «Narren», Mangchou 2016

En russisk ungdomsroman om homofile Grisja (14). Boken kom ut samme dag som Russland vedtok sitt forbud mot «homopropaganda» og har ført til trusler både mot forfatter og forlag.