Butikkeiere satser i Bergen. – Sentrum er på vei tilbake.
De lei av å høre om butikkdøden. Her er noen av stedene som har knekket koden for å overleve i sentrum.
I Olav Kyrres gate ligger et apotek, som ikke er et apotek.
Kundene sitter på pilleformede sofaer. Selgerne klistrer reseptlapper på handleposene.
Neonskilt og lysrør kaster et kaldt lys over skohyllene som dekker veggene fra gulv til tak.
Skobutikken Pharma gjør det såpass bra at den vokste seg ut av de trange lokalene i Gågaten, og flyttet hit i august i fjor.
Men det er vanskelig å drive butikk i sentrum, kanskje enda vanskeligere enn før, mener daglig leder Helge Reyes.
– Det er noe sant i at butikkene i sentrum dør. Det er færre uavhengige bergensbutikker, og flere internasjonale kjeder. Men det er ikke umulig å drive god butikk, sier han.
Reyes suksessoppskrift er tydelig. Man må ha et unikt, gjennomført konsept, både i butikken og i sosiale medier. I tillegg må man ha varer ingen andre har.
Impulskjøpernes tid er forbi. Det er ikke nok med et skilt utenfor, og varer i hyllene. De unge kundene som kommer til Pharma vet akkurat hva de vil ha.
– De fleste følger oss i sosiale medier og har lest seg opp om skoene på forhånd. Så kommer de til oss hvis de har flere spørsmål.
De ansatte må kunne gi svar og service man ikke får i verken nett- eller kjedebutikker.
Hvordan skal de ellers kunne konkurrere med gratis frakt og raskt levering? Med gratis parkering under tak, og korte avstander på Lagunen eller Horisont?
– Til syvende og sist er det opp til forbrukeren, men vi som driver butikker i sentrum må steppe opp. Vi må tilby noe mer enn før. Kunder setter høyere krav.
Så hva krever kundene?
En opplevelse. Det er hvert fall det designerne hos Holzweiler vil selge.
Hadde areal-ineffektiv vært et ord, kunne man brukt det om denne butikken i Strandgaten.
Den minner i grunn mer om et kunstgalleri enn en tradisjonell klesbutikk. Det første man møter når man kommer inn, er en skulptur av bergenskunstneren Ali Gallefoss.
– Vi tror det snur. Sentrum er på vei tilbake, sier Marthe Ærstad energisk. Hun jobber som selger i butikken.
Holzweiler er hvert fall ikke redd for butikkdød i Bergen. De åpnet i Strandgaten for en måneds tid siden.
– Vi var usikre på hvordan det ville bli, men så langt har det gått over all forventning. Nå er budsjettet skrudd opp, sier Ærstad og smiler.
Nøkkelen er å forstå hva bergenserne vil ha.
– Dere er skikkelig patrioter. Vi har Oslo-kolleksjon som vi måtte endre. Bergensere kjøper jo ikke klær det står Oslo på, sier hun.
Sørlendingen mener det samme skjer i Bergen som hun har sett i Kristiansand: Kjøpesentrene i bydelen blir mindre populære, og sentrum blomstrer.
Da må man ha butikker som tilbyr noe «mer» enn varer.
– Enten du handler hos oss eller ikke, skal det være en kunstopplevelse å komme inn i butikken, sier Ærstad.
En kort gåtur fra Holzweiler ligger Aksdal i muren. Regntøybutikken har vært der siden 1800-tallet.
Bak kassen står Synnøve Aksdal og gjør klar dagens bestillinger. Flere og flere kunder bestiller på nett, og henter i butikken.
Folk har dårlig tid, sier Aksdal. De vil vite at de finner noe de vil ha, når de vil ha det. Butikker som vi selge, må være gode på nett.
Betyr det at kundene forsvinner fra sentrum? Nei, mener Aksdal.
– Lørdagen som handledag blir bare sterkere og sterkere, opplever vi. Kundene er mer bevisste på hvilken påvirkningsevne de har. Hvis de ønsker at en butikk som oss skal bli, må de bidra, sier hun.
Hun er ikke særlig bekymret for handelen i sentrum.
– Butikkdøden, ja. Den diskusjonen har vært bakgrunnsstøy helt siden jeg begynte å jobbe her i starten av 2000-tallet, sier hun, og nærmest vifter begrepet vekk med en hånd.
– Det går hvert fall veldig bra med oss. Vi var kjempetravle i fjor, og må ha ekstra bemanning for tiden. Og det skjer mye bra i sentrum. Mange unge satser.
Men det er ikke bare «de unge» som satser. På Bryggen finner BT den to uker gamle butikken Gløtt.
Blant håndtegnede kort og strikkegensere står eier Susan Smallwood, en andregenerasjons sentrumsselger. Hun er datter av Susan Fosse, som har solgt strikkede plagg på Torget i over tjue år.
– Det sies mye negativt om sentrum. Det er nesten sånn at folk tror de skal komme til tomme lokaler. Jeg kjenner meg ikke igjen i det, sier Smallwood.
Det gjør heller ikke Gløtts nærmeste nabo, butikkeier Eirik H. Johannesen, som nylig skrev i BT at å handle i Bergen sentrum fortsatt er en fest.
– Folk drar ikke til sentrum for å gjøre unna den nødvendige handelen i like stor grad som før. Folk kommer til sentrum for kosen. Derfor må butikkene være mer enn bare en butikk. Og man må ha unike varer, sier hun.
Skal man tro denne gjengen, vil sentrumshandelen leve videre. Men det er ikke bare fryd og gammen i Bergen sentrum.
Tidligere i vår omtalte BT butikkene som rømmer fra Kløverhuset. Noen av dem legger ned. Like etter kom nyheten om at Sundt-bygget må stenges i to år.
Mange tok til motmæle i kommentarfeltene da BT-kommentator Anne Rokkan spurte om man virkelig kan drepe sentrum. Få var like optimistiske som Ærstad hos Holzweiler, eller Gløtt-eier Smallwood.
– Klart det er vanskelig å være butikkeier i sentrum, særlig i pandemitider, sier hun.
– Men man må ikke gi opp.
Les også
- Butikkeierne rømmer fra Kløverhuset. – Det ærverdige kjøpesenteret er tapt for alltid.Fem av åtte butikkeiere vil ut i løpet av sommeren. En naturlig prosess, mener konserndirektør Ole Warberg.
– Drit og tull-butikker med ting ingen har bruk for
Byturen må bli en fest igjen, skriver Elin Sebjørnsen. Hva mener du må til?Her er de nye stedene for barna i byen
En splitter ny lekeplass åpnet på Laksevåg forrige uke. Se hvilke nye steder barna i byen kan besøke.