Bergens beste restaurant: Dette er finalistene

BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem restaurantene juryen har plukket ut.

Bergen har mange restauranter, og noe for enhver smak. Men hva er din absolutte favoritt når du skal ut og spise?
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Hvilket spisested har både fantastisk service, mat og atmosfære?

En sjelden kombinasjon, men det er fellesnevneren for kandidatene i denne kategorien, ifølge juryen. Her er de fem finalistene.

  • Hva er Bergens beste restaurant? Stem på din favoritt her.
1

«Lekkert og uhøytidelig»

Allmuen ligger i en sidegate til Torgallmenningen. – Her skal folk føle seg hjemme, forteller nestleder Jennifer Fernandez.

Navn: Allmuen, Valkendorfsgaten 1B
Kort oppsummert: Flerretters bistro med skiftende meny.

Juryens begrunnelse: «Allmuen har introdusert bergensere for en annerledes og avslappet matkultur. Fantastiske smaker deles med de andre rundt bordet og fungerer som samtaleemne mens magen fylles med kulinariske retter fra både Midtøsten, Norge og andre steder i verden. De bruker mye lokale råvarer og sesongvarer. Det er stadig nye smakskombinasjoner og en meny i endring. En god og ydmyk betjening sørger for en god totalopplevelse. Det er lekkert og uhøytidelig på samme gang.»

Jennifer Fernandez, nestleder


– Allmuen er for både mannen i gaten og prinsessen, her skal alle føle seg hjemme. Vi har noe unikt, det er det kjekt å få anerkjennelse for.

Fernandez og restaurantsjef Remi Grimstad ble begge ansatt i restauranten midt i pandemien, men de er ikke akkurat nykommere i bransjen.

– Vi er gamle travere, jeg har jobbet i restaurantbransjen i 25 år. Egentlig var Remi lærlingen min, nå er han sjefen min. Vi jobber utrolig godt sammen, det er det viktigste.

2

«Et imponerende godt mat- og drikketilbud»

I 1939 åpnet Bien apotek, og i 2006 ble det restaurant. De siste årene har det japanske smårettkonseptet blitt populært i nabolagsrestauranten på Danmarks plass.

Navn: Bien Restaurant – Izakaya, Fjøsangerveien 30
Kort oppsummert: Japansk smårettkonsept i Biens lokaler på Danmarks plass. Restauranten har originalt interiør fra det gamle apoteket fra 1939.

Juryens begrunnelse: «I det tidligere apoteket på Danmarks plass har Bien restaurant klart å gi et imponerende godt mat- og drikketilbud for både folk i nabolaget og utenfor bydelen. De har vist evnen til stadig å fornye seg, og nå er de Bergens eneste Izakaya-bar. De serverer små og litt større retter fra Sørøst-Asia som er perfekte å dele. Et sted hvor man vil ta med venner eller familie for en kulinarisk, men tilbakelent kveld sammen.»

Petter Lidal, innehaver


– Fantastisk at folk har nominert oss, det er en bekreftelse på at det vi synes er gøy og godt har blitt tatt imot som vi håpte.

Izakaya er et konsept med japanske småretter. Det håper Lidal gjør terskelen lav for å stikke innom.

– Litt flåsete sagt er det japansk tapas. Man kan ta seg et glass og en liten smakebit, eller full middag. Det skal ikke være sånn at man må kjøpe fem retter for å komme inn.

3

«En matopplevelse du sent vil glemme»

Teamet bak Bare, Bergens første og eneste restaurant med stjerne i Michelin-guiden.

Navn: Bare, Bergen Børs Hotell, Torgallmenningen 2
Kort oppsummert: Bergens eneste Michelin-restaurant.

Juryens begrunnelse: «En matopplevelse du sent vil glemme. Her får du høy kvalitet, kortreist mat og spennende, gode retter. Dette er også en av få plasser i Bergen hvor man får en utsøkt alkoholfri drikkepakke til maten, spesialdesignet til hver rett. Som eneste restaurant i Bergen har de klart å få en Michelin-stjerne. De har også et stort engasjement for lokalmat, bønder og fiskere i og rundt Bergen. Tallerkener, bestikk og porselen har de også fått designet og laget av glassblåser, snekker og keramiker i Bergen».

Jon Erik Øyen, restaurantsjef


– Vi laget Bare for bergensere, så det er veldig kjekt at de er fornøyde.

Restauranten startet allerede i 2009, da som en del av Søtt og Salt, og flyttet inn i den gamle børsen i 2018. To år senere kom Bergens første stjerne i Michelin-guiden.

– Det aller beste med Bare, er alle de lokale aktørene vi bruker. Vi prøver å spille mange rundt oss gode, og vil at de skal få skinne gjennom restauranten vår.

4

«Fantastisk stemning»

Okidoki er en liten restaurant med en enkel meny. Det gjør den desto mer personlig, mener eier Alexander Arnø.

Navn: Okidoki, Skostredet 14
Kort oppsummert: Serverer mexicanske tacos og tequila og annen god drikke.

Juryens begrunnelse: «I den lille restauranten i Skostredet får man ekte mexicanske tacos, som godt lar seg kombinere med Okidokis friske drikkevarer. Det er fantastisk stemning, god service og en avslappet atmosfære».

Alexander Arnø, eier


– Dødskult! Det er gøy at folk har lagt merke til det. Okidoki er en sjappe som av og til faller mellom to stoler, litt restaurant og litt bar. Da er det kjekt at folk er med på konseptet.

Arnø forteller at de tok med seg tacokonseptet fra Nedre Nygaard, men at de som driver stedet har satt sitt preg på det.

– De gjør sin greie og gir folk en opplevelse litt utenom det vanlige. Det er jo en liten restaurant, så det er en personlig stemning både for dem som jobber der og de som er gjester.

5

«Vanvittig god asiatisk mat»

På Mandalay får du både sushi og burmesisk mat. Innehaver Robin er selv fra Burma.

Navn: Mandalay Sushi & Burmese, Sparebanksgaten 4
Kort oppsummert: Restaurant som tilbyr sushi og burmesisk mat.

Juryens begrunnelse: «Mandalay tilbyr ifølge kundene byens beste sushi og annen vanvittig god asiatisk mat. Restauranten er drevet av et imponerende personale som ifølge kundene beriker Bergen med sine gode matopplevelser.»

Lae Htee Robin, daglig leder


– Jeg er kjempetakknemlig for at kundene liker maten og har nominert oss. Vi prøver å lage det folk har lyst på.

Robin kom til Norge som flyktning fra Burma. For å lære seg norsk, jobbet han som servitør før han startet sin egen restaurant for åtte år siden.

– Her lager vi alt fra bunnen, samtidig som det er mat som skal gå raskt. Det håper jeg er en god kombinasjon. Til høsten håper jeg å utvide til et enda større lokale.

  • Hva er Bergens beste restaurant? Stem på din favoritt her.
Publisert