Bergens beste kaffe: Dette er finalistene

BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem finalistene i kategorien kaffe.

Hvilken kaffe er byens beste?
Publisert Publisert

Hvor får man den beste kaffen?

Bergens beste kaffe er den du helst bestiller på vei til jobb, over lunsj med venner eller på første date.

1

«Viktig for god kaffekultur»

Navn: Kaffemisjonen

Juryens begrunnelse: Baristaene på Øvre Korskirkeallmenning åpnet i 2007, og er blitt et yndet sted for kaffeelskere. «En institusjon i 15 år og viktig for god kaffekultur. De setter standarden for god kaffe», skriver en av de mange som har nominert stedet. «Ingen er i nærheten av å matche Misjonen», mener en annen.

Jan Richter Lorentzen


– Dette var stas, sier daglig leder Jan Richter Lorentzen.

Han var selv med å starte Kaffemisjonen for 15 år siden.

– Siden den gang har jo vi både konkurrert om å lage den beste kaffen, men også misjonert god kaffe til kundene våre.

Lorentzen forteller at det er viktig for dem å gi kunnskap om kaffe til de besøkende.

– Vi har hatt flere norgesmestere med på laget opp gjennom årene, forteller han stolt.

– For oss er nøkkelen god kaffe og et godt fagmiljø, sier han.


2

«Du får ikke bedre sjokolade eller kaffe»

Navn: Fjåk

Juryens begrunnelse: Sjokoladeforhandleren i Skostredet har også andre fristelser å by på. «Du får ikke bedre sjokolade eller kaffe noen steder», skriver en gjest. «Det er himmelen å ha Fjåk i Bergen. Og kaffen deres? Så bra!», heter det i en annen nominasjon.

Ian Holcroft


– Å, så hyggelig, sier daglig leder Agurtxane Concellon.

Hun og mannen hennes, Ian Holcroft, åpnet nylig Fjåk i Skostredet.

– Hos oss er en av spesialitetene varm sjokolade, forteller hun.

– Vi har fem forskjellige typer, legger Holcroft til.

Alt lages fra bunnen av, og det er ekte sjokolade som blir servert.

– I tillegg til kaffe og kakao har vi også deilige sjokolader og snacks, sier Concellon.

– Og vi er kjent for å bruke norske smaker som brunost og tyttebær, sier Holcroft.


3

«Byens beste kaffe – i byens minste kafé»

Navn: Det Lille Kaffekompaniet

Juryens begrunnelse: Den lille kaffebaren ble etablert allerede i 1996 og holder til i Nedre Fjellsmauet. «Intim og jordnær atmosfære. Byens beste kaffe», lyder det i en av tallrike nominasjoner. «Byens beste kaffe – i byens minste kafé», skriver en annen. «En sydlandsk lomme i byens mer ikoniske strøk», beskriver en leser.

Aase Spinnangr


– Så utrolig kjekt, sier daglig leder Aase Spinnangr.

De har en av Bergens eldste kafeer og er stolt over at de fortsetter å tiltrekke seg folk.

– Vi har en god blanding av stamkunder, turister og nye besøkende.

De har også fokus på at det skal være god stemning.

– Vi er opptatt av at kundene skal trives, sier hun.


4

«En skatt i Bergen sentrum»

Navn: Solros

Juryens begrunnelse: I det karakteristiske blå huset i Marken holder konditoriet Solros til. Kundene elsker ikke bare baksten. «Nydelig kaffe, hyggelig betjening, strålende uteplass», er attesten i en nominasjon. «En skatt i Bergen sentrum», skriver en annen.

Isabella Eriksson og Shaun Flint


– Dette var en fantastisk overraskelse, sier Shaun Flint.

– Helt uventet.

Han mener det er mange gode steder i Bergen, og at det er kult å være i toppen med de andre.

– Konen min er veldig flink til å lage kaffe, sier han.

Flint mener det er den gode stemningen Isabella Eriksson lager i kafeen som tiltrekker folk. Selv jobber han mest med bakervarene til Solros, som også er populære.

– Vi er et håndverksbakeri, men vi lager jo god kaffe også, sier Eriksson.


5

«Bergen har ikke noe som likner på dette»

Navn: Bergen Kaffebrenneri

Juryens begrunnelse: Kaffebaren ble etablert på Møhlenpris i 2009, og har nå også «filial» i Sandviken. «Beste kaffen på den mest spennende plassen. Gode på å fornye seg», er en av attestene. «Uten tvil byens beste kaffe som kan drikkes i det som føles som berlinske omgivelser», en annen. «Bergen har ikke noe sted som likner på dette», skriver leser.

Carl Johannessen


– Gu’ kor gøy, utbryter Carl når han får høre om nominasjonen.

Kaffebrenneriet har i flere år hatt lokaler på Møhlenpris, men har nå nylig også åpnet i Steinkjellergaten.

– Hos oss er det største fokuset god kaffe. Vi kverner all kaffen selv og eksperimenterer med forskjellige smaker, sier Johannessen.

Han forteller videre at kaffe er noe de, bokstavelig talt, brenner for.

– Det er ekte lidenskap. Kaffe skal gi deg en opplevelse, og det skal smake godt, sier han.


Publisert