Terrorsiktet erkjenner massedrap

Terrorsiktede Anders Behring Breivik erkjenner de faktiske forhold rundt terrorangrepene, opplyser forsvarer Geir Lippestad.

VIL FORKLARE SEG: - Han er innstilt på å forklare seg for åpen rett om motiv og hvorfor han har begått handlingene han har erkjent, sier forsvarer Geir Lippestad.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Han har erkjent de faktiske forholdene. Han har sagt en del om hvorfor dette skjedde, men det ønsker jeg ikke å komme inn på, sier Lippestad til NTB utenfor Politihuset i Oslo sent lørdag kveld.

På spørsmål om 32-åringen angrer på drapene på Utøya og de øvrige handlingene han står bak, svarer forsvareren først etter å ha tenkt seg lenge om.

— Det er vanskelig å si noe om dette, sier advokaten.

Anders Behring Breivik syntes ifølge Lippestad det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig. Advokaten forteller at terroren var planlagt over lang tid og bekrefter opplysningene om at hans klient i lang tid har skrevet på et omfattende verk - et manifest som skal gi en slags forklaring på hva han står for.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Vil fortelle om drapene

Breivik vil fremstilles for fengsling i Oslo tingrett mandag. I avhørene har han opplyst at han der vil forklare seg nærmere.

Ifølge advokaten, blir det ikke flere avhør søndag.

— Han er innstilt på å forklare seg for åpen rett om motiv og hvorfor han har begått handlingene han har erkjent, sier Lippestad.

Lippestad har også representert Ole Nicolai Kvisler, som i 2002 ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen, det såkalte Holmlia-drapet.

Det var Behring Breivik selv som har bedt om å få Lippestad som forsvarer, angivelig fordi han på et tidspunkt skal ha arbeidet i samme bygning som advokaten.

For advokaten, som også er medlem av Arbeiderpartiet og som fram til i fjor satt i styret i Nordstrand Arbeiderpartilag, selv var ikke valget av klient like enkelt. Han sier at han først ba politiet holde navnet hans hemmelig.

— Jeg ville gjøre en vurdering av om jeg i det hele tatt ønsket å ta oppdraget. Det er klart jeg var i tvil. Men det er et viktig prinsipp at alle har rett til en forsvarer, sier Lippestad til NRK.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Skrev manifest

I Breiviks manifest «2083 — A European Declaration of Independence», som ble kjent lørdag kveld, går det klart fram hva han selv forventer av en forsvarer. Han gir klare råd til andre «korsfarere» om hvordan valget av advokat bør være.

— Det er viktig å finne en kandidat som forstår at dette ikke er en rettssak om å oppnå laveste straff, men om å redde Europa fra kulturmarxisme og islamisering, skriver han i manifestet.

Blant forsvarerens viktigste oppgaver vil blant annet å være å skaffe til veie en uniform fra ordenen han hevder å ha tilknytning til.

Under avhørene har politiet spurt, og Breivik har sagt seg villig, til å la seg undersøke av politilegen.

— Min klient framstår som rolig i avhørene og forklarer seg villig om det som er skjedd. Han har ikke ønsket å forklare seg om motiv og bakgrunn foreløpig. Det vil han komme tilbake til i retten, sier Lippestad til NTB.

Publisert:
INNRØMMER ALT: Anders Behring Breivik har tilstått det som kan være den grusomste forbrytelsen på norsk jord i moderne tid.