Over halvparten av søkerne til lærerstudiet strøk på forkurset i matte

– Vi bruker mange millioner på et forkurs der kun 143 deltakere består. Det er problematisk, sier Frank Bræin, leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

Publisert: Publisert:

BESTÅTT: Ole Marius Elgesem (21) og Einar Olafsson Jordell (24) brukte fire uker av sommerferien på forkurs i matematikk for å få begynne på lærerstudiet. – Det er så deilig. Jeg har aldri kjent på en liknende følelse, sier Elgesem, da begge fikk beskjed om at de besto eksamen. Foto: Elias Dahlen

I 2016 ble karakterkravet på lærerstudiet skjerpet: lærerstudentene må ha karakter fire i snitt i matematikk og tre i norsk.

Søkere til lærerstudiet som ikke oppfyller kravet får likevel tilbud om plass, dersom de består et forkurs i matte.

Fire uker av ferien

Ole Marius Elgesem (21) var en av dem som brukte fire uker av sommerferien på mattekurs på Høgskulen på Vestlandet (HVL).

– Vi har brukt hele juli på matematikk. Det sier vel noe om hvor motiverte vi er for lærerjobben, sa Elgesem, da BT møtte han kun dager før eksamen.

– Jeg har søkt grunnskolelærerutdanning for 5. til 10. trinn. Står jeg ikke på eksamen, får jeg ta et år som privatist, sier han.

60 prosent stryk

I slutten av juli gikk 356 deltakere opp til eksamen. Mandag kom resultatene: kun 143 besto, knappe 40 prosent.

Elgesem og Einar Olafsson Jordell (24) tok eksamen ved HVL. Begge besto og får begynne på lærerstudiet.

«TØFT OPPLEGG»: Ole Marius Elgesem (21) og Einar Olafsson Jordell (24) sammen med lærer Robert Clay Glastad. – Studentene skal gjennom to års pensum på i fire uker. Det er tøft, sa Glastad da BT møtte studentene på forkurset dager før eksamen. Foto: Elias Dahlen

– Det føles helt sykt. Jeg løp rundt i leiligheten og begynte å gråte. Endelig kan jeg begynne på drømmestudiet, forteller Elgesem.

– Vanvittig lettende! Det har vært en nervepirrende uke, sier Jordell, som neste uke skal begynne på lektorstudiet ved Universitetet i Bergen.

– Problematisk

For to år siden strøk hele 75 prosent på forkurset, og i fjor strøk 66 prosent.

Frank Bræin Foto: JONAS OHLGREN OESTVIK (pedagogstudentene)

Frank Bræin, leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, syns det er bra at strykprosenten går ned, men er kritisk til mattekravet.

– 213 svært motiverte søkere får ikke lov å starte på lærerstudiet, selv etter å ha brukt sommerferien på forkurs. Det syns vi er kjempeproblematisk i en tid med lærermangel, sier Bræin.

Mister motivasjonen

Han frykter at de som ikke består, mister motivasjonen og lærerdrømmen.

– Vi trenger disse lærerne. Istedenfor å ha fire i matte, burde kravet være å ha karakteren fire i snitt. I dag bruker vi flere millioner på forkurs – som kun 143 personer kommer ut av. De pengene kunne vært brukt til noe annet, sier han.

Les også

Nesten 700 studenter på venteliste for studentbolig i Bergen

– Høyere enn noen gang

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier i en pressemelding at det er gledelig å se at andelen som består er høyere enn noen gang.

– Lærerutdanningen er krevende, og det skal den være. Karakterkravet, sammen med innføringen av en femårig mastergrad for lærere, er viktige ledd i kvalitetssikringen av utdanningen. Nå ser vi at forkursene gir resultater, sier hun.

Studentene som ikke har bestått, vil få informasjon fra Samordna Opptak om hvordan de skal gå frem hvis de ønsker å klage.

De vil også få tilbud om studieplass på et annet studium hvis de har søkt på andre studier og konkurrert seg inn på ett av dem.

Publisert: