Iphone-lader eksploderte i senga til Lena (12)

Lena Solheim skulle lade Ipaden for natta da laderen plutselig tok fyr. – En ordentlig stygg sak, sier pappa Kenneth F. Solheim.

- ORIGINAL LADER: Laderen som eksploderte skal være en original Apple-lader. - Det kom svimerke i lakenet på senga, og hele støpselet er bent, sier Kenneth F. Solheim.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg hørte et høyt smell fra etasjen over. Dattera mi kom sjokkert ned og fortalte at laderen hadde eksplodert og tatt fyr, sier pappa Kenneth F. Solheim til Fædrelandsvennen.

Episoden skjedde i hjemmet deres i Vennesla søndag kveld.

EKSPLODERTE: Laderen eksploderte i senga til Lena Solheim (12). Hun hadde lagt seg for å sove søndag kveld da laderen tok fyr på lakenet ved siden av henne. – Hun ble veldig våken da dette skjedde, sier pappa Kenneth F. Solheim. Kenneth F. Solheim.

— Hun synes det var ekkelt, og jeg skjønner godt at hun ble redd. Jeg hadde blitt skikkelig skremt om jeg hadde opplevd det samme, sier Solheim.

Svimerke på lakenet

Datteren, Lena, hadde koblet ipaden til laderen før hun la seg for kvelden. Hun lå med laderen på siden av seg i senga da det plutselig smalt.

— Hun lå i senga og skulle sove da hele rommet lyste opp. Det kom svimerke på lakenet i senga, padden er svart og laderen er brent. Satt på spissen, så kunne dette vært kilde til at hele huset kunne brent ned, sier Solheim.

Han forteller at Apple-laderen var plugget i ei ny «padde», og ingenting skulle tilsi at noe var galt med skjøteledningen.

Vil ikke lade om natten

— Sikringen i sikringsskapet røk også, men ipaden klarte seg, faktisk. Nå kommer vi kun til å lade på dagtid, sier Solheim.

BRENT: Nkom er opptatt av sikkerhet på produkter som selges i Norge, og ønsker å komme i direkte kontakt med familien Solheim for å se på laderen som eksploderte søndag kveld.

Han la ut bilde av laderen på Facebook for å advare andre.— Jeg har fått flere reaksjoner fra andre som også bare vil lade på dagtid nå. Med så mye lading som skjer rundt forbi, så bør man tenke seg om to ganger før man lader på natta, mener Solheim.

Han forteller at laderen vil bli sendt til Apple.

— De har godt av å høre hva som har skjedd og se på laderen, sier Solheim.

OPPDATERT: Fædrelandsvennen har nå fått svar fra Apple-forhandler i Kristiansand, Pippin, som sier at dette er en iphone-lader, og ikke en ipad-lader, slik vi skrev tidligere. De kunne ikke svare på om dette er den samme type iphone-lader som Apple i fjor tilbakekalte. Denne ble tilbakekalt fordi den viste seg å kunne bli overopphetet og utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Anbefaler timer på ladere

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at man ikke bruker batteriladere om natta. Det samme rådet gir Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) på sine hjemmesider.

— Generelt er det ikke lurt å lade om natta da enhetene og batteriene kan bli varme. Særlig mobiltelefoner som ligger under dyner og puter kan bli overopphetet. Varmgang kan det bli på pcer og nettbrett også, sier Tore Dalevoll, branningeniør i forebyggende avdeling i KBR.

Han innser samtidig at det er vanskelig å unngå lading på nattetid.

— Det er gjerne da folk har tid til å lade, men det kunne vært fornuftig å bruke en timer, sier Dalevoll.

På den måten kan man unngå at laderen står på hele natta, ved at den skrur seg av automatisk etter et gitt tidspunkt.

Følger opp ipad-lader med feil

I forrige uke ble det kjent at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er i kontakt med Apple for å følge opp en type Ipad-ladere som kan være farlige å bruke.

Nkom opplyser at de er blitt kontaktet av en skole i Telemark, der en elev fikk elektrisk støt da hun håndterte en lader som var defekt.

Barneskole-eleven dro ut en original Ipad-lader fra en stikkontakt, og da løsnet pinnene i pluggdelen fra selve pluggen. Disse ble stående igjen i kontakten, og eleven fikk elektrisk støt da hun forsøkte å dra ut pluggen. Skolen har delt ut Ipader til rundt 200 elever

Defekten er muligens ikke et engangstilfelle, og Nkom har derfor startet undersøkelser.

- Ikke bruk falske ladere

Senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom har sett bilder av laderen som eksploderte hjemme hos familien Solheim søndag.

— Jeg ser at dette er en litt annen type enn den fra skolen i Telemark, som hadde en større kloss. Nå kjenner jeg ikke til serienummer på denne laderen, men jeg har tidligere sett to-tre tilfeller av ladere med samme design hvor det har oppstått en indre varme som hørt ført til at disse har sprettet opp, eller eksplodert, sier Lia.

I ett av tilfellene viste det seg å være en lader som ikke var original.

— Jeg kan på generelt grunnlag si at det er mye dårlige aftermarket-produkter, der både sikkerhet og strømmen som leveres ikke er god nok. Mange ladere har ikke jevn spenning, og dette kan ødelegge telefoner eller gå ut over batteriet, sier Lia.

Les også:

Publisert: