EU dropper tidsgrense på gratis roaming

EU-kommisjonen vil likevel ikke ha noen tidsgrense på hvor lenge folk kan roame gratis i utlandet.

Gratis roaming i utlandet skal likevel ikke være tisbegrenset, har EU-kommisjonen bestemt
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig at gratis roaming skulle begrenses til 90 dager, men dette forslaget ble trukket tilbake etter at forbrukerorganisasjoner reagerte kraftig.

Nå har EU-kommisjonen lagt fram et nytt forslag der tidsgrensen for bruk av mobildata i utlandet er fjernet.

Men misbruk av ordningen må fortsatt unngås, sier EU-kommisjonens visepresident Andrus Ansip. Han forklarer at det derfor er lagt inn nye begrensninger.

Les også

Telias «fri roaming» er ikke helt fri

Hovedregelen

Hovedregelen er at SIM-kortet må komme fra det landet man bor i, eller i det minste fra et land man har en stabil forbindelse til. EU-kommisjonen presiserer at pendlere som krysser landegrensene, studenter på utenlandsopphold og utsendte arbeidere som er hjemom regelmessig, i utgangspunktet ikke skal trenge å skaffe seg noe nytt sim-kort.

Så lenge disse vilkåret er oppfylt, skal man kunne bruke mobiltelefonen i andre EU-land akkurat som hjemme, uten at det koster noe ekstra.

Fornøyd

Fagdirektør i Forbrukerrådet Finn Myrstad, mener det er en gladsak at den foreslåtte tidsgrensen fjernes før de nye roaming-reglene trer i kraft i EU i juni 2017. -Kommisjonen skjønte at forslaget om en 90-dagers grense var uheldig, og det er bra de tok til fornuft og fjernet det, sier Myrstad.

Han er fornøyd med at det han omtaler som urimelige roaming-påslag snart er historie i EU-området, men selv om de norske mobiloperatørene allerede i år innførte fri roaming for sine kunder på reisefot i EU, råder Myrstad å sjekke priser på hva det koster å ringe hjem over landegrensene.

Publisert: