Slik skal UP gjemme seg på veien
Politiet ber om lov til å kjøpe «vanlige» biler.

Volkswagen Passat stakk nok en gang av med seieren som den nye standardbilen for politiet i anbudskonkurransen som ble avsluttet i høst.
Men Utrykningspolitiet (UP) vil ikke stikke seg ut med Norges vanligste politibil når de skal knipe de verste trafikksynderne.
I et brev til Politidirektoratet etterlyser de muligheten til å kunne kjøpe noe annet enn Passat. Den nye bilavtalen til politiet har nemlig ikke tatt høyde for dette behovet, mener UP.
Vekker ikke oppsikt
— Vi trenger biler som kan inngå i det vanlige trafikkbildet og som ikke er Passat, påpeker Runar Karlsen, sjef for UP.
- Dere trenger sivile biler dere kan gjemme dere med?
— Vel, vi har for det meste uniformerte biler, men har også behov for å operere på veien uten å gi oss til kjenne, sier Karlsen.
Han vil ikke si så mye om hvilke bilmerker dagens sivile biler består av, men det er kjent at UP blant annet kjører Mercedes-Benz og Volvo.
Spydspiss mot verstingene
De sivile bilene av andre merker brukes som videobiler, fullt utrustet med kamera i frontruten og opptaksutstyr, i tillegg til alt øvrig utstyr som brukes i politibiler.
- Videobilene er vår spydspiss mot de farligste trafikantene. Kameraet kan filme adferd som kjøring på rødt lys, over sperrefelt eller annen uaktsom kjøring, og opptaket knyttes til fartsmålingen. Dette er viktige beviser, sier Runar Karlsen.
De sivile videobilene, som åpenbart ikke er av merket Volkswagen Passat, er altså UPs våpen når verstingene skal tas.
Først og fremst uniformert
Runar Karlsen har stor tro på at avtaler med andre bilprodusenter enn Volkswagen går i boks, selvom dette var utelatt i den nye bilavtalen.
— Vi har en god dialog med Politiets data- og materielltjeneste for å få dette til. Vi har behov for å tenke langsiktig når de eksisterende avtalene går ut, sier Runar Karlsen.
Han påpeker at også UP har mange Passater, og vil få nye Passater når disse skal skiftes ut.
- Våre politibiler skal først og fremst være synlige og uniformerte. Videobilene er et supplement for å avdekke de farligste bilistene, sier UP-sjefen.