Disse bilstolene er best i test

— Det er ekstra gledelig at bilstolen som gikk til topps i år også er bakovervendt.

VELG TRYGGHET: – Det er først og fremst testresultatene for kollisjon som er viktig å se på. Og vinneren i år scoret full pott både på frontkollisjon og sidekollisjon. Det er veldig gledelig, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.
  • Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hvert år gjennomfører International Consumer Research & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjon ADAC Europas største bilstoltest.

— Det er ekstra gledelig at bilstolen som gikk til topps i år også er bakovervendt. Det har ikke alltid vært tilfellet i testene til ADAC og ICRT, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

ADAC/ICRT tester nye bilstoler.

I dag er det påbudt å ha barnet sikret bakovervendt til det er 15 måneder eller veier ni kilo. Men anbefalingen fra Trygg Trafikk er likevel å beholde barnet bakovervendt til det er minst fire år gammelt – gjerne enda lenger.

I tillegg er bilstolene som kommer godt ut i testene til ADAC og ICRT Plus Test-sertifiserte.

28 bilstoler under lupen

ADAC og ICRT testet 28 bilstoler – åtte babybilstoler, 12 småbarnsbilstoler og åtte beltestoler. Samlet poengsum er mellom 0 og 100, refererer Forbrukerrådet på sine sider.

Disse gjorde det best:

Baby:

Bilstolene som kom best ut i babyklassen er såkalte i-size-modeller. Det betyr ifølge Forbrukerrådet at produsenten må oppgi minimums- og maksimumslengde for babyen.

Joie i-Gemm (77 poeng) – kan brukes til barnet er 85 cm (ca. 18 mndr)

BeSafe iZi Go Modular (75 poeng) – kan brukes til barnet er 75 cm (ca. 9-12 mndr). Full pott i front- og sidekollisjonstester.

Småbarn:

BeSafe iZi Kid X2 (76 poeng) – bakovervendt, full pott i front- og sidekollisjonstester og Plus Test-sertifisert.

Concord Reverso Plus (74 poeng) – fjorårets testvinner i ny modell. Plus Test-sertifisert.

Store barn:

Britax Kidfix II XP Sict (75 poeng) – gode resultater i front- og sidekollisjonstestene.

Britax Kidfix II XP (74 poeng) – gode resultater i frontkollisjonstest og ok i sidekollisjonstest.

Trygghet viktigere enn komfort

Trygg Trafikk ber foreldre velge bilstoler som er Plus Test-sertifiserte til sine barn. Den testen er kun fokusert på sikkerhet, mens ADAC og ICRT også tar andre hensyn – som brukervennlighet, komfort og materialer i stoffet.

– Det er først og fremst testresultatene for kollisjon som er viktig å se på. Og vinneren i år scoret full pott både på frontkollisjon og sidekollisjon. Det er veldig gledelig, sier Henske.

Mange velger kombistoler – men er det så lurt?

Mange foreldre velger en kombibilstol som bilstol nummer to fordi de da har mulighet til å snu den og bruke den fremovervendt. Men da kan det gå utover sikkerheten. Kombibilstolen som kom best ut i ADAC/ICRTs test er Takata Midi.

– Sitter barnet i en forovervendt bilstol er det 50-60 prosent sikrere enn om det satt usikret i bilen. Tilsvarende tall for bakovervendt er 90-95 prosent. Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, sier Henske.

Ikke la prisen være avgjørende når du kjøper bilstol

Det er dyrt å ha små barn, og ofte er det mye penger å spare på å kjøpe brukt eller en billigvariant. Men når det gjelder bilstol bør du være ekstra forsiktig.

— Bilstoler er dyre, men jeg synes ikke det er der du skal spare penger. Tenk først og fremst sikkerhet, så kan du heller kutte på andre ting, sier Henske.

Også Forbrukerrådet råder deg til å velge trygt:

— Også denne gangen var det dessverre stoler som feilet fullstendig, skriver de.

Bilstolene det er snakk om er KidsEmbrace Friendship, en Batman-inspirert bilstol som bare endte opp med 1 av 100 oppnåelige poeng. Kombi-småbarnsstolen Kiwy SFO1 Q-Fix endte opp med bare 13 poeng.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Er du opptatt livet med småbarn, her er flere nyttige artikler:

Publisert: