Slik skaffer du deg gratis bilderedigering

Ikke råd til Photoshop? Disse programmene kan være en god erstatning.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Photoshop har lenge vært kongen på haugen blant bilderedigeringsprogrammer på grunn av alle mulighetene det byr på.

For mangefotointeresserte er imidlertidPhotoshop litt for dyrt og overveldende å sette seg inn i.

Heldigvis finnes det gode alternativerpåInternettsom kan lastes ned helt gratis. Her er noen programmer vel verdt en kikk.

Les også: Disse tilleggsprogrammene kommer godt med i bilderedigeringen

Gimp

Foto: Skjermdump fra GIMP

Navnet GIMP erforkortelsefor GNP Image Manipulation Program.Førsteinntrykketetter å ha lastet ned programmet og snust litt rundt er ganske positivt.Er du komfortabel med Photoshop, burde GIMP være kjentterritorium og også her finner du funksjonene listet på venstre side. Det er verdt å nevne atGIMP hadde funksjonen "Content Aware Fill" som lar deg fjerne uønskedeelementeri et bilde før Photoshop lanserte det i versjonen CS5. På nettsiden får man gode instruksjoner om hvordan GIMP skal brukes brukes.Brukergrensesnittetkan tilpasses etter behov og du kan selv velge hvilke verktøy som skal brukes.

GIMP støtter de vanlige filformatene som JPEG, TIFF, PNG, GIF. Programmet er tilgjengelig for både Linux, Mac og Windows.

Last ned GIMP her

Pixlr

Med Pixlr kan du redigere bildene dine på nett uten å installere programmet. Foto: Pixlr

Med Pixlr foregår all bilderedigering på selve nettsiden. Programmet er faktisk delt opp i tre deler: Pixlr-o-matic kan redigere bilder tatt med Instagram, Pixlr Express er et enkelt program med de vanlige verktøyene for justering av bilder og for de som ønsker et litt mer avansert program finnes Pixlr Editor som har et Photoshop-lignende brukergrensesnitt.Det første som møter deg når du bruker Pixlr Editor er en meny hvor du blirinstruerttil å laste opp bilder fra egen PC. Resten er ganske rett frem: funksjonene finner du for det meste på venstre side, med layers og historie på høyre side.

Etter å ha justert litt på et bildefår vi inntrykketav at Pixler et usedvanlig effektivt program til å bare være tilgjengelig på nett.og med de tre forskjellige utgavene har Pixlr noe for enhver smak.

Last opp bilder og prøv Pixlr her

Windows fotogalleri

Windows fotogralleri dekker de fleste behov for grunnleggende bilderedigeringFoto: Skjermdump fra Windows

Med denne programvaren fra Windows kan du redigere og organisere bildene dine og dele dem på sosiale medier som Facebook eller Google+. Windowsfotogallerihar de vanlige funksjonene som beskjæring, rotering og justering av lys og skygge for å nevne noe.I tillegg gir Windowsfotogallerideg muligheten til å lagepanoramabilder og lysbildefremvisning. De fleste fil-formatene er støttet, også RAW, slik at du kan importere og jobbe med disse direkte fra kameraet.

Windows fotogalleri kan må på mange måter sees på som en variant av Googles Picasa og Apples iPhoto; relativt enkel å bruke, spesielt hvis du liker å laste opp bilder til sosiale medier.

Last ned Windows fotogalleri her

Picasa

Foto: Skjermdump fra Google-Picasa.

Med Googles Picasa kan du organisere, redigere og dele bildene dine. Deling av bilder har nesten blitt en selvfølgelig del av slike programmer og bruker du Google+, er Picasa programmet for deg. Ettersom Picasa er et produkt fra Google er Picasa skreddersydd for bruk sammen med Google+.Med Picasa 3.9 kan du foreta en rekke justeringer. Her er de vanlige verktøyene tilstede som vignettering, svart-hvitt konvertering, beskjæring, kontrast og fargemetning.Blantannet vil du være i stand til å vurdere et redigert bilder ved siden av originalen for å se hvordan justeringene tar seg ut.

Når du har foretatt de nødvendige justeringene kan du merke Google+-venner for å dele bildene.

Last ned Picasa her

Photoshop Express Editor

Photoshop Express er for de som ønsker å gjøre enkle justeringer for bildene sine. Foto: Skjermdump fra Adobe

Photoshop Express Editor er gratis programvare fra Adobe. Dette programmet har de velkjente Photoshop funksjonene som hvitbalanse og beskjæring for å nevne noen. Når du bruker disse verktøyene vil et vindu informere deg om hva de gjør, i tilegg til fordeler og ulemper.Photoshop Express Editor er med andre ord for de som ønsker å gjøre små og relativt enkle justeringer for å få bildene til å se bra ut. Ved å registrere deg kan du få 2GB med gratis lagringsplass og et eget galleri.

Last ned Photoshop Express Editor her

Flere tips til gratisprogrammer, deriblant "Darktable", finner du på Akam.no

Olympus2-jFNcubQm1j.jpg

TEST: Tar like gode bilder som storebroren — men koster mye mindre.

Publisert: