Årets beste løpesko

Etter ukevis med intens testing av 18 løpesko har vi funnet dem.

18 SKO UNDER LUPEN: Det er mye å glede seg over i årets største løpesko-test.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Vi slapp fire erfarne løpere løs på 18 par løpesko. Det skapte dels sterke reaksjoner:

— Sjokkerende bra! Ser ut som en flytebrygge! Gir meg Donald Duck-følelsen! Som en myk tøffel!

Vårens store test har vi delt inn i to kategorier, lettvektssko og mengdetreningssko.

Men dette er bare veiledende kategorier.

Din lettvekter kan være min mengdetreningssko. Flere av mengdetreningsskoene er ikke spesielt tunge, mens noen av lettvekterne er ganske godt dempet.

Smidig eller stabil sko?

Inndelingen her er gjort i samarbeid med produsentene - vi har prøvd å ta utgangspunkt i bruk. Det vi kaller lettvektere her er sko primært ment for kortere turer eller intervalltrening.

Disse skoene har gjerne lavere dropp enn mengdeskoene. Dropp er forskjellen i høyde fra hæl til tå. Lav dropp stimulerer til løping på forfot.

TETT LØP: Tre av disse skoene får toppkarakter.

Her er det det litt flytende begrepet løpsfølelse vi legger mest vekt på, altså smidighet og respons fra underlaget. Vi legger vekt på om lettvektsskoene oppmuntrer til et fremoverlent løpesteg.For mengdetreningssko legger vi mer vekt på demping og stabilitet. Ser du etter en sko som gir god støtte for hæl og ankel, finner du den her.

De beste skoene

I testen av lettvektere kåret vi Brooks Pure Cadence til vinner, knepent foran Nike Lunar Tempoog Saucony Kinvara.

I denne testen finner du også Altra The One, Adidas Adizero Tempo Boost, Hoka Huaka, Mizuno Wave Sayonara, Asics DS-Trainer og New Balance 980. Blant mengdetreningsskoene trakk Saucony Triumph det lengste strået.

Nike Pegasus, Asics Gel Nimbus og Brooks Ghost følger tett på.

I tillegg har vi testet Hoka Stinson Lite, Mizuno Wave Enigma, New Balance 880 og Altra Paradigm.

Skal du bare ha ett par sko, er det Saucony Kinvara som peker seg mest ut. En veldig lett, men også svært anvendelig sko.

Lett, tykk og glorete

Det er noen klare trender i årets løpesko-modeller. Lett materiale i sålen er en av dem. Noen av lettvekterne har relativt tykk såle, men svært lav vekt.

STOR VARIASJON: Noen er nesten lettvektere, andre er først og fremst stabile.

Glorete design er en annen. Skrikende farger (Hoka) og flammemotiv (Saucony Triumph herremodell) slår ikke helt an i dette panelet. Heldigvis for produsentene gir vi ikke karakterer for utseendet.Først og fremst er det høy kvalitet i de fleste skoene her, som terningkastene reflekterer. Det er overveiende myke og gode pløser og behagelig passform i overdelen, men større variasjon i hvordan materialet i sålen takler underlaget.

Klart vi kan ta feil!

Når fire løpere tester sko er mulighetene mange for at vurderingene spriker. Derfor er panelet sammensatt av litt ulike typer løpere. To erfarne maratonløpere og to løpere på greit mosjonistnivå. En av oss elsker megadempede sko, resten heller helst til lettere varianter.

Men ble vi helt enige om alle skoene? Bare nesten.

Sko er individuelt, og det er ikke engang sikkert vi har testet skoene som er best for akkurat deg. Derfor har vi så langt det er forsøkt å forklare hva som er særpreget med hvert enkelt sko.

Sko har mye å si for løpegleden, så ta deg tid å prøve mange sko og finne den rette — det er så definitivt verdt det!

HER ER TESTEN:

Les også

Test av lettvektssko

Les også

Test av mengdetreningssko

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no

Publisert: