Legehelikopter styrtet i Buskerud

Et legehelikopter med tre personer om bord har styrtet på Sollihøgda i Buskerud. Ifølge vitner har det truffet strømledninger og gått i bakken.

Publisert Publisert

TO BEKREFTET OMKOMMET: Et legehelikopter fra Norsk Luftambulanse havarerte ved Sollihøgda tirsdag. Foto: SCANPIX

  • Frode Sætran
  • Marie Melgård
  • Hans O. Torgersen
  • Per Annar Holm
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

To personer mistet livet da et legehelikopter på vei til en bilulykke havarerte ved Sollihøgda i Buskerud. En tredje person, en 51 år gammel mann, er fraktet til Ullevål sykehus med ambulansehelikopter, skriver Aftenposten.

— Det er med stor sorg vi bekrefter at to av de som var om bord har omkommet, skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Besetningsmedlemmet som ble fløyet til Ullevål sykehus skal ha vært klar og våken, men har angivelig pådratt seg alvorlige, omfattende skader, blant annet flere brudd.

Helikopteret er av typen Eurocopter EC 135 P2+ og har en besetning på tre personer: lege, redningsmann og pilot. Redningsmann og pilot er ansatt i Norsk Luftambulanse AS, mens legen er ansatt i helseforetakene, opplyser Norsk Luftambulanse.

— Alle våre ansatte er sterkt berørte av denne hendelsen. Vi ber om forståelse for at vi nå konsentrerer oss om de nærmeste pårørte og våre ansatte, heter det i pressemeldingen fra Norsk Luftambulanse.

På vei til lastebilvelt

Helikopteret var på vei til en lastebilvelt i Hole og til et landingssted i nærheten, før det styret fra relativt lav høyde. Lena Skotland, kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken, bekrefter at en svensk trailersjåfør ble svært alvorlig skadet i trailervelten.

— Sjåføren har fått omfattende hodeskader og flere brudd i nakken, sier Skotland, som opplyser at sjåføren blir flyttet fra Ringerike sykehus til Oslo universitetssykehus.

Lill Heidi Tinholt ved operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt sier at de ikke nå kan svare på om de som var om bord i det styrtede helikopteret meldte fra om problemer før det havarerte.

— Alle nødetater var på stedet da det skjedde, sier Tinholt.

Traff nesten brannmenn

Meldingen om lastebilvelten kom til politiet 10.26. Mens politiet fikk melding om helikopterstyrten klokken 10.50. Ifølge Ringerikes Blad var det like før det havarerte helikopteret traff to brannmenn på bakken.

Hovedredningssentralen opplyser at det ble sendt flere luftambulanser, et redningshelikoper og et politihelikopter til ulykkestedet.

Etter det Aftenposten erfarer er det også sendt hjelp både fra Forsvaret og med sivile nødetater.

Innsatsleder Håvard Sand i Søndre Buskerud politidistrikt sier til Aftenposten at veien over Sollihøgda er stengt i begge retninger på grunn av helikopterulykken.

— Det er uvisst når veien kan åpnes igjen. Vi gir prioritet til utrykningskjøretøy nå, sier han.

- Som på film

Pål Thomassen satt i en bil rundt 50 meter unna der helikopteret styrtet.

TilRingerikes Bladbeskriver han ulykken slik:

— Jeg så at helikopteret var på vei ned, og så ser jeg bare høyspentledninger spruter. Så kom det litt røyk, og så ble helikopteret knust.

ambulanse.jpg Foto: SONDRE EIDE / PRESSE.30.NO

Thomassen løp bort til stedet for å hjelpe til, men fikk beskjed om å holde seg unna så kyndig personell kunne gjøre jobben sin.

— Det var helt uvirkelig, dette er slikt man bare ser på film.

Norsk Luftambulanse har sendt ut enpressemeldingder de skriver at de har satt krisestab og iverksatt kriseplan.

— Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere ytterligere før vi har oversikt over situasjonen, skriver Norsk Luftambulanse i pressemeldingen.

Publisert