19 år gammel bergenser tiltalt for forsettlig drap

19-åringen skal ha teipet fast beina til kameraten før han drepte ham.

Onsdag 22. april 2015 ble 18 år gamle Joakim Ophaug Røksland funnet drept i en bolig på Ime i Mandal. En 19 år gammel kamerat fra Bergen tilsto drapet.

Erlend Olsbu

— Han er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til Fædrelandsvennen.

I tiltalen varsler påtalemyndigheten at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring. 19-åringen er opprinnelig fra Bergen.

Les også:

Les også

Familien varslet PST om drapssiktet (19)

I tiltalebeslutningen fremgår det at 19-åringen skal ha teipet fast beina og armene til 18-åringen før han stakk ham flere ganger med en bajonettkniv og en machetekniv.

Politiet har tidligere slått fast at 18-åringen døde av stikkskader.

Truet til seg bil

19-åringen er også tiltalt for å ha truet til seg en bil ved åstedet. Han kjørte deretter til Valand veikro, hvor han truet til seg en flaske vann. 19-åringen skal da ha vært bevæpnet med en startpistol.

Mandalitten har blitt undersøkt av psykiatere som har konkludert med at han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Flere av de sakkyndige skal ha vært i tvil om konklusjonen, og spørsmålet om tilregnelighet vil bli et sentralt tema når rettssaken starter i april.

— Dypt ulykkelig

19-åringen har erkjent å ha drept kameraten, men har ikke klart å gjøre rede for noe motiv. Både den tiltalte og offeret var elever ved Mandal vidergående skole.

— Vi tar tiltalen til etterretning og forholder oss til den. Min klient har erkjent det faktiske og tema blir tilregnelighet.

— Min klient er i dag dypt ulykkelig over hva som har hendt, og ønsker å forklare seg i retten om det han husker, sier Gøran Møller Christensen tilLindesnes Avis.

Rettelse: Fædrelandsvennen skrev først at 19-åringen er tiltalt for overlagt drap. Det riktige er at han er tiltalt forforsettlig drap, under særdeles skjerpende omstendigheter.