Spår kjempevalg for Frp

  • Det må skje et jordskjelv hvis ikke Frp skal gjøre det bedre enn ved forrige stortingsvalg, mener fremtredende valgforskere.
Olav Garvik

Professor Hanne Marthe Narud er ikke det minste forbauset når hun får vite at Frp har gjort et nytt «tigersprang» på Sentio-målingen for mars. Det er heller ikke professor Bernt Aardal. Begge er overbevist om at partiet vil gjøre et kjempevalg i september.

Den landsomfattende målingen som ble utført for BT i forrige uke viser at Frp har gått frem med 3,7 prosentpoeng siden februar. Hadde det vært stortingsvalg akkurat nå, ville partiet ha fått 29,6 prosent. Det er jevnstort med Arbeiderpartiet, som på sin side har hatt like stor tilbakegang som Frp har fått tilvekst siste måneden.

— Må skje et jordskjelv

  • Det er mye som tyder på at Frp har befestet sin stilling på dette høye nivået. Greier partiet å sette flere innvandringssaker på dagsordenen i månedene fremover mot valget, slik det er skjedd i det siste, vil det gjøre et meget godt valg. Det må rett og slett skje et jordskjelv hvis partiet ikke skal oppnå et bedre valgresultat enn i 2005, sier Narud.

Hun er professor ved Institutt for statsvitenskap i Oslo.

Ved siste stortingsvalg fikk Frp 22,1 prosent og 38 representanter. Hadde den ferske BT-målingen vært valgresultatet, ville partiet fått 54 på Tinget.

En utregning, basert på alle de ti partimålingene som er foretatt i løpet av mars, viser at Frp har en gjennomsnittlig oppslutning på 27,6 prosent.

Hanne Marthe Narud konstaterer at Høyre er havnet fullstendig i skyggen av Frp. Partiet fremstår som mer offensivt og potent enn Høyre. Det gjelder i de fleste debattene om aktuelle spørsmål.

— Desto mer underlig er at det at Høyre ikke får mer uttelling når vi vet at det tradisjonelt har stor autoritet og høy troverdighet i økonomisk politikk, sier hun.

Høyre detronisert

Bernt Aardal, som er professor ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, fastslår på sin side at Frp profitterer sterkt på at det er blitt det dominerende opposisjonspartiet. For Høyre er det en alvorlig situasjon å være detronisert fra rollen som storebror til å måtte nøye seg med å være lillebror, understreker han.

Aardal mener som Narud at innvandringsdebatten er hovedforklaringen på at Frp har høstet så mange nye sympatisører etter nyttår. Partiet karrer til seg sympatisører fra alle kanter, men Høyre avgir forholdsvis flere enn Arbeiderpartiet.

  • Det er også verdt å merke seg at Frp-fremgangen har kommet etter at Høyre, KrF og Venstre nær sagt i fellesskap skjøv Frp fra seg som samarbeidsparti, sier Bernt Aardal.

Kan vise handlekraft

Både Aardal og Narud mener at den økonomiske krisen kan gi Arbeiderpartiet et løft. Narud er på sin side ganske sikker på at Frp ikke har noe særlig å tjene på denne krisen. Det er regjeringen som har anledning til å vise handlekraft gjennom de ulike krisepakkene. Det er ikke uten grunn at den alvorlige krisen gir regjeringene i hele Europa økt oppslutning i opinionen for tiden, påpeker hun.

For de øvrige partiene er det relativt små endringer i oppslutning fra februar til mars. Senterpartiet har gått frem ett prosentpoeng, mens KrF har tapt tilsvarende. Høyre er på samme bunnivå som for en måned siden.

Hvem vinner valget til høsten? Diskuter saken her.