Ber Ap vurdere Jaglands rolle

Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) ber Ap vurdere Thorbjørn Jaglands rolle som leder av Nobelkomiteen. I Ap øker skepsisen mot Jaglands dobbeltrolle.

ANBEFALES Å TENKE SEG OM: Som leder i Nobelkomiteen annonserte Thorbjørn Jagland fredag at Barack Obama får Nobels fredspris. Dermed overrasket han folk over hele verden.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Spørsmålet som nå stilles er om det er forenlig med vervet som leder av Europarådet, også å lede Nobelkomiteens arbeid.

— I lys av prisutdelingen bør Ap ta opp til vurdering Thorbjørn Jaglands rolle som leder av Nobelkomiteen, sier Erna Solberg (H).

Russland er problematisk - Mitt hjerte slår litt ekstra for menneskerettighetsaktivister som står i første rekke i striden. For Thorbjørn Jagland vil det være vanskelig å gi prisen til aktivister som kommer fra russiske områder siden han nylig er valgt til leder av Europarådet - med støtte fra Russland, sier Erna Solberg.

Hun viser til gjentatte drap på menneskerettighetsaktivister på russisk territorium, senest sist sommer. Og at det finnes verdige kandidater, både i Russland og Kina.

— Diskusjonen om Thorbjørn Jaglands roller er det først og fremst Arbeiderpartiet som må ta, men jeg mener også at det er en diskusjon vi må engasjere oss i. Hvis Jagland fortsetter som leder, vil det bli viktig for ham å vise at han faktisk er uavhengig, sier Solberg.

Kritisk til Obama Høyrelederen er samtidig kritisk til valget av Barack Obama:

— Obama har tatt mange initiativ, men så langt har ingenting ført til noen håndfaste resultater. Det er problematisk å vurdere initiativene, før vi ser hvordan det går. Samtidig vil prisen legge et press på Obama, og kanskje også på andre parter.

— Men jeg ble forbauset over valget, sier Erna Solberg.

- Svekker komiteen - Det er soleklart at Jagland som leder av Europarådet ikke går i møter i Nobelkomiteen med blanke ark. Han har - og har understreket at han ønsker å ha - en stor og aktiv politisk rolle i Europa. Han er ikke uhildet - og bør nå tenke på Nobelkomiteens integritet, sier Frps Siv Jensen.

Kristian Berg Harpviken er direktør ved Institutt for fredsforskning. Han mener Jaglands dobbeltrolle er problematisk.

— Jeg tror ikke det er slik at man bevisst ekskluderer kandidater fordi lederen av komiteen også er leder for Europarådet, men bare det at man kan stille spørsmålet, svekker bildet av Nobelkomiteen som en uavhengig komité og det er problematisk, sier Harpviken.

Stortingsrepresentanter

Komiteens medlemmer blir valgt av Stortinget, slik det står nedfestet i Alfred Nobels testamente at de skal.

— Det er problematisk i seg selv. I år var både Thorbjørn Jagland og Ågot Valla fortsatt stortingsrepresentanter da avgjørelsen ble tatt. Det øker sannsynligheten ytterligere for at man ikke vil ta politisk betente avgjørelser. Av den grunn var kinesiske og russiske dissidenter lite aktuelle i år, sier han.

Jensen mener mye nå hviler på Jagland selv. Men hun håper økt politisk oppmerksomhet vil føre til en prosess i Ap-systemet.

— Det vil være stor politisk klokskap om Jagland etter en ny vurdering kommer frem til at han vil trekke seg for å unngå uheldige dobbeltroller, sier Jensen.

- Må revurdere

Også i Arbeiderpartiets egne rekker begynner skepsisen mot Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle å bre seg. Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen tok denne uken plass i den nye utenriks- og forsvarskomiteen. Hun mener at Jagland nå må revurdere sitt verv i Nobelkomiteen.

— Nobelkomiteen må være så uhildet og uangripelig som overhodet mulig. Selv om Jagland sikkert har tenkt mye på dette, må han likevel nå revurdere sine roller. Vervet som generalsekretær i Europarådet og leder av Nobelkomiteen gir ham en dobbeltrolle som sender feil signal, sier Hansen.

Tidligere har jussprofessorene Eivind Smith og Ståle Eskeland begge pekt på at Jagland stiller seg i en uheldig dobbeltrolle når han både skal lede Europarådet og Nobelkomiteen.

Bør Jaglands rolle revurderes? Si din mening her:

Publisert:
SKEPTISK: Eva Kristin Hansen (Ap).