Cappelen har solgt narkotika for over 1 milliard

Aktor anslår at Gjermund Cappelen har solgt narkotika for mellom 1 og 2 milliarder kroner

Publisert Publisert

TILTALTE: Erik Jensen (t.h.) og Gjermund Cappelen under opplesningen av tiltalebeslutningen i Oslo tingrett mandag Foto: NTB scanpix

  • NTB

Aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim, sa dette i sitt innledningsforedrag i den høyprofilerte rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen.

Politiet har tatt beslag i store summer og verdier hos Cappelen, men mener at det finnes mer penger.

Det avvises av Cappelen, som hevder at det som er funnet og som politiet har tatt beslag i, er alt som er igjen av penger fra narkosalget.

Alfheim sa at de har spor av penger i utlandet, men at det har vært vanskelig å nøste i dette materialet.

- SKYLDIG: Gjermund Cappelen erkjenner straffskyld, men sier politiet har funnet alt som er igjen av penger fra narkosalget. Foto: NTB scanpix

– Det er naivt å tro at det vi har funnet, er alt som er igjen, sa han.

Tingrettsdommer Kim Heger brøt inn med spørsmål om påtalemyndigheten på dette punktet ikke stoler på Cappelen.

– Det er korrekt, svarte Alfheim.

Det er i tiltalen tatt høyde for å kreve inndragning av 825 millioner kroner fra Cappelen.

– Skyldig og ikke skyldig

Jensen stilte nyklipt, iført brun skinnjakke og hvit skjorte. Rett i ryggen og med klar stemme svarte han «ikke skyldig» på spørsmålene om han erkjenner straffskyld etter punktene i den omfattende tiltalen mot ham.

Den tidligere polititoppen lyttet oppmerksomt da tiltalen ble opplest for ham i Oslo tingrett. Han ristet litt på hodet før han svarte et klart nei på korrupsjonstiltalen.

Narkotiltalte Gjermund Cappelen erkjenner imidlertid at han har innført over 16 tonn hasj til Norge over en periode på mange år.

– Skyldig, svarte Cappelen med lav stemme etter at tiltalen mot ham ble opplest av aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- IKKE SKYLDIG: Erik Jensen i Oslo tinghus før rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen mandag. Saken skal gå frem til juni. Foto: NTB scanpix

Kjølig stemning

Ingen av de to tiltalte ga kommentarer til pressen da de ankom tingretten mandag morgen, men Cappelens advokat, Benedict de Vibe, sa at Cappelen gledet seg til å komme i gang.

– Det blir hans mulighet til å fremlegge saken, sier han.

På spørsmål om hvordan det blir for Cappelen å møte Jensen i salen, svarer advokaten slik:

– Det blir nok ikke noe hyggelig møte, men de skal ikke sitte og holde hverandre i hendene heller. Det blir en spennende dag for begge, sier de Vibe.

KJØLIG: Blikkene til Erik Jensen og Gjermund Cappelen (tv) møtes i en pause i Oslo tingrett mandag. Foto: NTB scanpix

De to hovedtiltalte håndhilste ikke på hverandre da de kom inn i retten. De to tiltalte sitter på hver sin ende av tiltalebenken. Cappelen skuet bort mot Jensen.

Flere har på forhånd uttalt at rettssaken blir en kamp om troverdigheten til de to tiltalte. Cappelens advokat ser det annerledes.

– Nei, dette med troverdighet er ikke det viktigste. Det viktigste er de bevisene som føres og om de er egnet til domfellelse, sier han.

Cappelen (50) er aktoratets nøkkelbevis, faktoren som kan bli avgjørende for å få Eirik Jensen (59) dømt for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet. Han hevder den tidligere polititoppen over en tiårsperiode hjalp ham med å smugle 13,9 tonn hasj inn til Norge – i bytte mot penger, gjenstander og verdier for til sammen cirka 2,1 millioner kroner.

FORSVARER: Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe før rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen Oslo tingrett mandag. Foto: NTB scanpix

Motstridende forklaringer

De tiltalte har gitt helt motstridende forklaringer til politiet: Mens Cappelen påstår at Jensen fikk betaling for å beskytte ham og hans narkotikatrafikk mot lovens lange arm, hevder Jensen at Cappelen var en av hans viktigste informanter om hva som foregikk i den kriminelle underverdenen. Hvem av dem som snakker sant, blir spørsmålet dommerne skal ta stilling til gjennom den fem måneder lange rettssaken.

Oslo tingrett skal behandle den omfattende narkotika- og korrupsjonssaken de neste månedene.

Til sammen skal drøyt 200 vitner forklare seg. Mye av bevisførselen vil dessuten dreie seg om tekniske spor: Teledata og SMS-er beviser ifølge påtalemyndigheten at Jensen på ulike måter ga advarsler eller klarsignal i forbindelse med innførselen av mange store hasjpartier.

De to første dagene går med til å lese opp tiltalene og presentere de viktigste bevisene mot de to tiltalte. Onsdag skal Eirik Jensen starte på sin forklaring.

Les også

KOMMENTAR: Politi eller røver? Komplott eller korrupsjon? Eirik Jensen-saken har flere spørsmål enn svar.

– Navnga Eirik Jensen i januar

Først etter rundt to måneder i varetekt fortalte Gjermund Cappelen politiet om Eirik Jensen. Det sa aktor Lars Erik Alfheim i sitt innledningsforedrag i rettssaken mot Cappelen og Jensen.

Cappelen begynte med å navngi to andre i nettverket, blant dem mannen som tok sitt eget liv i varetekt 1. juledag 2013.

– Han navngir Eirik Jensen i januar 2014, sa Alfheim da rettssaken mot Jensen og Cappelen startet i Oslo tingrett mandag.

– Cappelen satt på toppen av et kriminelt nettverk han selv hadde skapt. Men han satt ikke alene, sa Alfheim.

Avviser press

Han avviste at Cappelen er blitt utsatt for et utilbørlig press, eller at trusler eller hevnønsker ligger bak det faktum at han snakket Jensen inn i saken.

Påtalemyndigheten har heller ingen holdepunkter for å mene at Cappelen er en lystløgner eller at det er psykiatri inne i bildet, sa Alfheim, som minnet om at det er alvorlig å snakke uskyldige personer inn i straffesaker.

– En slik anklage er i seg selv alvorlig og straffbar, understreket han.

Aktoratet har også lagt opp til full bevisførsel av alle punktene i tiltalen mot Cappelen om innførsel av hasj etter at forsvarerne ifølge Alfheim har forsøkt å så tvil om Cappelen har smuglet så mye som påtalemyndigheten mener.

– Det vil også ha betydning for straffutmålingen om Cappelen hadde en politimann ved sin side som beskyttet nettverket og innførselen, sa han.

Ifølge Alfheim har Cappelen vært i politiets søkelys i over 20 år. I 2013 ble det innledet en lukket etterforskning.

– Man fryktet at Gjermund Cappelen hadde kontakter inn i politiet, sa Alfheim.

Permer

Bak aktor står en rekke røde og blå permer, som retten vil bli godt kjent med i månedene som kommer. En rekke aktører er med i saken, og mange av dem vil vitne, opplyste Alfheim.

I alt skal det være meldt inn 203 vitner i den fem måneder lange rettssaken.

I innledningsforedraget sa Alfheim at Cappelen kun har hatt to vanlige jobber i hele sitt liv, som avisbud og for Statens vegvesen, henholdsvis som 15- og 16-åring. 

– Han har aldri betalt skatt som andre, sa statsadvokaten, som også opplyste at Cappelen har tjent store summer gjennom sitt kriminelle virksomhet.

– Bevisførselen vil søke å bevise at han har drevet sin virksomhet sammen med mange, i lang tid, sa han.

Publisert