Ørjan og Norge vant kokke-VM

Kokke-VM - Bocuse d'Or - har gått til Ørjan Johannessen fra Austevoll.

Publisert:

FINISHEN: Ørjan Johannessen (til venstre) og resten av det norske laget legger på mat til Bocuse d'Or-konkurransen i Lyon i dag. Kokker fra 24 land konkurrerte i den to dager lange konkurransen. Foto: NTB Scanpix

Norges lag til kokke-VM vant i kveld selve gullet — Bocuse d'Or - i Lyon, Frankrike.

Norges lag er ledet av Ørjan Johannessen. Han hadde med seg assistent Jimmy Øien og trener Odd Ivar Solvold.

USA fikk sølv, mens Sverige fikk bronse i kokkekonkurransen.

Inne i salen var det stor spenning mens resultatet ble lest opp av Lyons ordfører. På forhånd var også Danmark blant favorittene.

Gjestegiveri-barndom

Ørjan Johannessen vokste opp blant gryter og kjevler i familiens eget gjestgiveri i Bekkjarvik i Austevoll. Interessen for matlaging kom tidlig, og i dag er Johannessen igjen på plass i det celebre selskapet Bocuse d'Or i Lyon, også omtalt som kokkekunstens OL eller verdensmesterskap.

29-åringen siktet mot gullet, men konkurransen var knallhard. I mai i fjor tok austevollingen bronse i EM i Stockholm, etter å ha vunnet den europeiske konkurransen i 2012.

- Fantastisk prestasjon

Frode Alræk, partner i Søtt+SaltGruppen i Bergen, dro til Lyon på mandag for å heie på Johannessen og det norske laget.

— Her er det god stemning og hæler itaket, forteller han.

Sammen med 400-500 andre nordmenn erAlræk på vei til den norske festen på Brasserie Georges, byens eldste brasserie,for å feire det norske laget – og Ørjan.

— Det er en helt fantastiskprestasjon. Han har holdt på i fire år, så dette står det stor respekt av, sierAlræk.

Perlehøns og ørret

I dag kjempet han mot kolleger fra 23 land i kampen om å smykke seg med den gjeve tittelen verdens beste kokk. I finalen hadde Johannessen og hans lag fem timer og 32 minutter på seg til å tilberede en kjøttrett og en fiskerett.

Årets utvalgte hovedingredienser er perlehøns og ørret.

Les også

En fantastisk opplevelse

Med seg på laget har Ørjan Johannessen både medhjelper, assistent og coach. Og i oppladningen til årets konkurranse har han blant annet fått gode råd av trener og ekspertkommentator Johan Kaggestad.Overfor TV 2 har Kaggestad tidligere sammenlignet kokkenes maraton under Bocuse d'Or med kraftanstrengelsen toppsyklistene må gjennom under etappene i Tour de France.

«Kokkenes Nordtug»

Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har tidligere omtalt Johannessen som «kokkekunstens Petter Nordtug».

Hellstrøm er for øvrig medlem av juryen under årets konkurranse i Lyon.

Les også

Norsk kokkelag tok tredjeplass i Stockholm

I forrige VM kom Johannessen og hans team på femteplass, en plassering han ikke var fornøyd med.

— Unngå tidsnød

— Man har alltid hatt noen svake punkter og det har vi gjort om til sterke punkter nå, sier kokken til TV 2.

MENTAL TRENING: Ørjan Johannessen har ladet opp med mental trening hos Johan Kaggestad før årets kokkemesterskap. Foto: Arkiv

Et av Kaggestads råd til VM-håpet fra havgapet er å bruke tiden fornuftig.— Han må disponere tiden godt så de ikke kommer i tidsnød, sier han.

Norge har stolte tradisjoner i Bocuse d'Or de siste par tiårene. Bare gourmetnasjonen Frankrike ligger foran Norge på medaljestatistikken.

Fire ganger har Norge stukket av med gullet, sist i 2009. Frankrike vant forrige gang, i 2013, mens Danmark vant i 2011.

Saken oppdateres.

Publisert: