Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav

KrFs nestleder Ingelin Noresjø sier at også de har lidd nederlag i regjeringen. Hun varsler nye omkamper dersom Frp får innfridd sine krav.

Publisert Publisert

KrF-nestleder Ingelin Noresjø sier at det kan komme nye krav fra KrF dersom Solberg godtar Frps nye krav. Foto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

– Åpner Erna Solberg for å godta nye krav fra Frp, er ballet i gang, sier KrFs 2. nestleder Ingelin Noresjø til Dagsavisen.

Frps partiledelse jobbet torsdag kveld med en liste med krav som skal overleveres statsministeren. Ifølge Dagsavisen skulle kravene etter planen sendes til statsminister Erna Solberg samme kveld.

Frp har truet med å gå ut av regjeringen etter at partiet tapte striden om å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra Syria.

Om Solberg vil beholde Frp i regjering, må hun innfri kravene innen slutten av januar, er ultimatumet fra regjeringspartneren. NTB fikk torsdag bekreftet at disse trolig vil bety en form for reforhandling av Granavolden-plattformen.

Dersom kravene innfris, kan det bli startskuddet for nye forhandlinger innad i regjeringen.

– Alle de fire partiene har saker som er viktige for oss som vi har tapt i regjeringsplattformen. Starter det nye forhandlingsrunder, er det fristende å ta flere omkamper, sier Noresjø.

Hun nevner rusreformen som én omkamp som kan være aktuell for KrF.

– Den er svært krevende for KrF. Men vi har i utgangspunktet godtatt at vi har tapt den saken. Det er en del av prisen for å sitte i regjering, sier Noresjø.

FREDAG: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen, her sammen med sin statssekretær Atle Simonsen, holdt foredrag hos Oslo Handelsstands Forening fredag morgen. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Jensen: Krevende situasjon

Fremskrittspartiets ledelse jobber nå med å utarbeide sine svar på den krevende situasjonen regjeringen befinner seg i, ifølge partileder Siv Jensen.

– Vi har hele veien fra vår side vært opptatt av å legge til rette for hjelpe barn hjem til Norge. Men vi har også vært helt overtydelig på at det å hjelpe IS-krigere tilbake ved hjelp av norske myndigheter, er uaktuelt for oss, sier Jensen.

– Det har vært vårt standpunkt hele tiden, og det er derfor vi nå står i en krevende situasjon. Frps ledelse jobber nå med å gi våre svar på dette. Jeg har ikke noe mer å si akkurat nå, og jeg kommer tilbake til dere når jeg har noe mer å si, legger hun til.

Frp har varslet en liste med krav til statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg skjønner at alle dere er nysgjerrige og jakter nyheter hele tiden, men jeg har ikke noe mer å si akkurat nå, sa en ordknapp finansminister.

VIL BLI: Tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) erfaring er at man får mest gjennomslag ved å sitte i regjering. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Anundsen: Ikke så alvorlig

Tidligere justisminister Anders Anundsen råder Frp til å ha et «helikoptersyn» på saken om den terrorsiktede kvinnen som hentes hjem fra Syria. Frp-veteranen sier til Dagsavisen at saken ikke nødvendigvis er så alvorlig som den er blitt fremstilt.

– Det går selvfølgelig an å ta et helikoptersyn på dette. Vi har tidenes laveste asylinnvandring fordi Frp sitter i regjering, satt opp mot ett menneske man ikke ønsker skal komme til landet. Man kan se saken i det perspektivet, selv om jeg har veldig stor forståelse for frustrasjonen.

Anundsen mener regjeringsdeltakelsen alt i alt har vært en suksess for Frp, og antyder at det kan være lurt å bli sittende for Frp.

– Min erfaring er at man får mest gjennomslag ved å sitte i regjering, selv om det noen ganger er usedvanlig store kameler som må svelges.

Anders Anundsen er den justisministeren i Erna Solbergs regjering som har sittet lengst (fra oktober 2013 til desember 2016). Han satt på Stortinget for Frp i perioden 2005 til 2017.

Publisert