«Viking Sky»: 463 evakuert, tre av fire motorer i drift

Cruiseskipet «Viking Sky» er på vei til Molde, med tre av fire motorer i drift. Kapteinen har stanset evakueringen mens skipet blir snudd 180 grader.

Publisert:

Dette bildet, tatt av en privatperson, viser cruiseskipet Viking Sky mens det fortsatt var usikkert om det ville klare å seile videre og passasjerer derfor ble evakuert pr. helikopter. Foto: Iver Andreas Tuene, Reuters

  • Aftenposten
  • Aftenbladet

Cruiseskipet, som ved 14-tiden lærdag sendte ut mayday-melding om at det drev mot land på Hustadvika utenfor Fræna kommune i Møre og Romsdal lørdag, gikk i 03-tiden natt til søndag for egen maskin. Tre av fire motorer fungerer igjen. Planen er at det skal ta seg til Molde.

– Evakueringen vil ta noe lengre siden skipet må seile vekk fra land, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Han sier det vil ta flere timer før skipet er på plass i Molde.

Ved 09.30-tiden søndag morgen opplyser pressetalsmann Einar Knudsen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Aftenbladet at 463 av passasjerene er evakuert.

– Det er nå slepere om bord, både foran og bak. Nå skal skipet snus 180 grader slik at det blir liggende vendt mot øst, ikke mot vest. I den perioden har kapteinen besluttet å stanse evakueringen, sier Knudsen.

De vet ennå ikke hvor lang tid dette vil ta. Når skipet er snudd, skal det etter planen sette kursen mot Molde.

STOR BØLGEHØYDE: – Dette bildet sier litt om uværet og bølgehøyden redningsskøyten sto overfor utenfor Hustadvika. Vi er i beredskap, skrev Redningsselskapet lørdag ettermiddag. Foto: Redningsselskapet

– Slepere er i ferd med å bli satt av slepebåter. Planen er å gå med slep inn mot Molde for nødhavn. Evakuering med helikopter fortsetter parallelt inntil videre, melder Hovedredningssentralen.

Slepebåtene "Vivax" og "Ocean Response" ligger nå like ved skipet. Planen er å slepe "Viking Sky" inn til Molde.

Evakueringen med helikopter fortsetter parallelt inntil videre, melder Hovedredningssentralen.

Natt til søndag har redningsaksjonen pågått for fullt. Ved 08-tiden søndag morgen var 440 personer, av de 1373 om bord, evakuert fra skipet. Redningsaksjonen pågår fortsatt, og tallet øker stadig.

Under en pressekonferanse kl. 08 søndag opplyste fungerende ordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune at 17 personer er sendt til sykehus eller legevakt. Tre personer er alvorlig skadet.

- Vi har hatt møte med evakuerte passasjerer. De er veldig glad for å ha kommet i land, men de er preget av opplevelsene. Men alle sammen roser besetningen om bord i skipet, sier Dyrnes.

Henter folk med helikoptre

Det har vært svært høye bølger rundt skipet, 8–9 meter høye på det meste. Natt til søndag løyet vinden noe, fra liten storm til stiv kuling, som tilsvarer fra 25–20 meter per sekund ned til 15 meter per sekund. Værforholdene skaper også utfordringer for redningsarbeidet.

PÅ LAND: Evakuerte fra cruiseskipet ble satt i land på fastlandet. Foto: Odd Roar Lange, NTB scanpix

Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) har flere helikoptre i sving for å hente personene om bord. Men det går sakte, helikoptrene kan bare ta med seg ca. 15 personer av gangen, som må heises opp.

I en lang periode fungerte først ingen og deretter kun én motor, og det var fare for at skipet kunne drive mot land.

Det danske forsvaret har sendt et helikopter til Norge for å støtte den generelle redningstjenesten mens norske helikoptre jobber ved cruiseskipet i Hustadvika. Det opplyser forsvaret på Twitter. Helikopteret var søndag morgen på vei til det sørlige Norge, ifølge dansk TV 2.

Var 100 meter fra å gå på grunn

I storm drev cruiseskipet mot land etter at motorene stoppet. I 30 minutter forsøkte mannskapet om bord å få skipets to ankre festet. Da disse ble festet, var cruiseskipet bare rundt 100 meter fra å grunnstøte.

– De var veldig nært grunnene. Det var nok ingen hyggelig opplevelse å være om bord der da, sier Emil Heggelund, driftsansvarlig i Møre og Trøndelag Losoldermannskap, til Bergens Tidene.

Skjermpdumpen fra nettstedet Marine traffic, som følger internasjonal skipstrafikk, viser tydelig skipets ferd mot land. Foto: Marine traffic

Mens skipet hang etter ankerkjettingene, klarte mannskapet om bord å få start på den ene hovedmotoren. Med litt motorkraft kunne skipet sette kursen ut fra land, uten å ta inn ankrene.

De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia. Mannskapet er multinasjonalt, men med enkelte nordiske offiserer, samt to norske loser.

Stabilitet

Til TV 2 forteller pressekontakt Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge at det at skipet går for egen maskin, gjør arbeidet lettere.

– Det gjør at ​man har en helt annen stabilitet og kan forberede tauing. Det er det som foregår akkurat nå, sier Fjeld.

Hvor lang tid slepingen av skipet tar, er uvisst.

– Det avhenger både av ​når slepet kan etableres og hvor stor fart det holder inn mot land, sier Per Fjeld.

Frakteskip fikk også trøbbel

Også et frakteskip, lasteskipet Hagland Captain, fikk problemer samme sted på samme tid. Rett før kl. 19 mistet lasteskipet motorkraft og fikk slagside i samme området som cruiseskipet befant seg i.

Mannskapet på ni måtte evakueres umiddelbart, noe som forsinket evakueringen av cruiseskipet. Ifølge NRK fraktet lasteskipet tømmer, og noe av dette skal ha havnet i sjøen.

– Vi hentet alle de ni fra lasteskipet opp fra sjøen. De hoppet i vannet en etter en fordi det var altfor utfordrende å få dem opp direkte fra båten, sa Per Fjeld til NTB lørdag kveld.

Alle de evakuerte fra de to fartøyene ble samlet på samme sted, i Brynhallen i Fræna kommune. Ifølge Fjeld er ingen av de ni fra lasteskipet Hagland Captain skadet.

En periode lørdag ettermiddag og kveld lå skipet svært nær land. Det var svært dårlig vær, og to redningsskøyter som var på vei ut til skipet, måtte på et tidspunkt snu med uforrettet sak. Foto: Frank Einar Vatne, NTB scanpix

Enkelte alvorlig skadet

Helse Møre og Romsdal har økt beredskapen i forbindelse med evakuering av cruiseskipet. Passasjerer som er kommet i land, forteller om kuttskader fra knust glass, blant annet. Noen av de skadede har bruddskader.

Fræna kommune, samt nabokommunene Molde og Kristiansund, har satt krisestab for å håndtere evakueringen.

– Det er en dramatisk situasjon. Vi er forberedt til å ta imot alle om bord på cruiseskipet. Vi planlegger også hvordan vi skal håndtere situasjonen videre, sa varaordfører aJan Arve Dyrnes i Fræna kommune til NTB kl. 01.30.

Politiet etablerte lørdag kveld et mottak på land i Brynhallen. Det er HRS som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, mange frivillige fra Røde Kors og Heimevernet bistår.

Leder i Bryn IL, Jo Potter Nerlandsrem, sa til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

– Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sa han da evakueringen var igangsatt.

Skryter av arbeidet

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune informerte om situasjonen på en pressekonferanse søndag morgen.

– Det har vært rullering av personell, så vi skal være i stand til å håndtere dette utlover dagen, sier han.

Varaordføreren berømmer lokale krefter, blant dem idrettslaget Bryn, som bistår i arbeidet med å ta imot de evakuerte.

Publisert: