Uønsket Windows-oppgradering ødela sønnens matteeksamen

Nå må Gabriel (19) ta opp matematikk til høsten: — De kunne i hvert fall beklaget.

FORTVILT FAR: Per Øystein Roland sin sønn, Gabriel, fikk ødelagt sin avsluttende matematikkeksamen av en uønsket Windows-oppdatering.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Teknologi-giganten Microsoft har som mål at over én milliard skal bruke deres nyeste operativsystem, Windows 10, innen få år. Det siste året har de tilbudt en gratis oppgradering til mange brukere.

For et par måneder siden, mens tilbudet nærmet seg slutten, økte de intensiteten. Det har ført til at flere mener de blir

Les også

ufrivillig oppgradert.

En av dem er Per Øystein Rolands sønn, Gabriel Roland (19), som fikk ødelagt sin avsluttende matematikkeksamen av oppgraderingen han aldri hadde bedt om.

— Jeg ble ganske satt ut da programmene plutselig begynte å lukke seg på PC-en min, og jeg skjønte en oppdatering var på gang. Samme hva jeg gjorde var den umulig å stoppe, forteller Gabriel.

— Det verste var kanskje helt på slutten av eksamen da jeg innså at jeg ikke kom til å klare å besvare alle oppgavene, og en melding poppet opp på PC-skjermen min som gratulerte meg med oppdateringen. Da følte jeg at hele eksamen gikk rett til helvete.

Hevder maskinen ble ubrukelig:

Les også

Fikk 80.000 kroner i erstatning for Windows 10-oppdatering

Dårlig tid

Matteeksamenen ved Nesodden videregående besto av to deler. I den første brukte man penn og papir, mens i den andre brukte man PC.

— Et kvarter inn i den andre delen begynner plutselig en oppdatering, sier Per Øystein Roland.

— Han prøver først å avbryte den, uten hell. Så tilkaller han en lærer, som også prøver å avbryte oppdateringen, uten å lykkes.

Da sa læreren at Gabriel heller fikk låne en PC for å fullføre eksamenen.

— Men den hadde ikke de nødvendige programmene installert. Det tok nye 45 minutter å laste ned og installere dem. Da fikk Gabriel veldig dårlig tid, forteller Roland.

På grunn av den ubeleilige oppdateringen fikk Gabriel bare tid til å løse én og en halv av de totalt fire oppgavene.

Sett denne?

Les også

Syv ting du mister når du oppgraderer til Windows 10

— De kunne beklaget

Etter å ha hørt om hvordan det gikk på sønnens eksamen, skrev Per Øyvind et innlegg på Microsoft sin Facebook-side, men ble ikke fornøyd med svarethan fikk.

Se svaret ved å trykke inn på innlegget nedenfor.

«Det som har skjedd er at sønnen din ikke har satt en passende dato til oppgraderingen etter at den ble lastet ned. Han har fått en popup angående oppgraderingen, som han har ignorert», sa Microsoft.

— Da jeg så svaret ble jeg umiddelbart ganske sint. Jeg følte ikke de forsto alvoret. De kunne i hvert fall beklaget, og tatt innover seg at tvungen oppdatering er et problem, ikke bare for oss, men for mange. For noen, som i Gabriel sitt tilfelle, får det også ganske store konsekvenser, sier Roland.

2,7 millioner nedlastninger på få dager:

Les også

Nordmann fikk overraskende appsuksess etter Microsoft-stunt

— Kunne misforstås

— Det er selvfølgelig svært beklagelig, sier Christian Almskog, direktør for Windows og Surface i Microsoft Norge, da han hører om Gabriels matteeksamen.

OPPFORDRER: Christian Almskog, direktør for Windows og Surface i Microsoft Norge, mener man bør oppgradere til Windows 10 dersom man får tilbudet: - Det er den sikreste og beste versjonen noensinne.

I snart ett år har Microsoft tilbudt brukere av Windows 7 og 8.1 å oppgradere til Windows 10, uten at det koster noe. Lenge var det slik at man aktivt måtte trykke «ja» for å sette i gang oppgraderingen. Det betyr at mange av dem som ikke ønsket å oppgradere, bare trykket vekk vinduet.De siste månedene har derimot brukere opplevd at Windows 10 automatisk lastes ned, og at PC-en automatisk planlegger en dag å gjennomføre oppgraderingen på. Da var man nødt til å aktivt gå inn og avlyse oppdateringen, dersom man ikke ønsket den. Trykket du vekk varselet, for eksempel av gammel vane, så ville oppgraderingen gå som planlagt.

Det bekrefter også Almskog.

— Vårt oppgraderingsvarsel hadde innledningsvis et budskap som kunne misforstås, og således har noen stengt oppgraderingsvinduet i den troen at man da har kansellert oppgraderingen. Det var ikke tilfelle og oppgraderingen ble igangsatt.

Den nye tjenesten alle «må » prøve:

Les også

Sjekk hvor gammel Microsoft synes du ser ut

Endret varselet

Hvor mange som endte opp med å bli ufrivillig oppgradert, som følge av varsel-endringen, er vanskelig å vite. Bare i denne Reddit-tråden er det 3.000 kommentarer. Flere av dem sier at de ble overrasket.

Også i Norge er det flere enn Gabriel som er blitt rammet. På Microsoft sine Facebook-sider er det jevnlig folk som skriver at PC-en har blitt oppgradert automatisk. Enkelte av dem mener også at PC-en fungerer dårligere etter oppgraderingen.

Almskog skriver i en e-post at de kjenner til «et lite antall» saker hvor noen har opplevd Windows-oppgraderingen som tvunget.

— Vi har aldri prøvd å lure noen, tvert imot. Vi lar brukerne kostnadsfritt oppgradere til den beste og sikreste versjonen av Windows. Men vi beklager at det har medført komplikasjoner og problemer for noen.

Ifølge Almskog er varselet nå endret, slik at du er nødt til å gi ditt aktive samtykke for å oppgradere operativsystemet.

— Nå kan man enten velge å planlegge oppgraderingen, gjøre det med en gang eller avslå den, og du vil ikke få flere påminnelser. Dette ble meg bekjent endret tidlig i juni, sier han.

De beste nye funksjonene:

Les også

Disse Windows 10-tipsene bør alle prøve

— Må være valgfritt

Forbrukerrådet reagerer også på måten Microsoft har gjennomført oppgraderingskampanjen.

FÅTT FLERE HENVENDELSER: - Jeg har hørt om folk som har dratt ut stikkontakten for å prøve å hindre oppgraderingen, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

— Vi mener det må være valgfritt å oppdatere, og at man aktivt må ha sagt «ja» for at oppgraderingen kan gå frem, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester.Siden Windows 10 fører med seg såpass mange endringer, og har blitt kritisert for å samle inn mer personopplysninger, mener Myrstad at folk har krav på å beholde det gamle operativsystemet.

— Det vil jo både være fordeler og ulemper ved å oppgradere. Der mener vi informasjonen burde vært bedre og tydeligere, slik at man kan ta et bevisst valg selv.

Dersom operativsystemet har blitt oppgradert uten at man har bedt om det, og det samtidig har ført til PC-problemer, tap av arbeid eller andre ting, sier Myrstad man må kontakte utsalgsstedet eller Microsoft sin kundeservice.

— Dersom PC-en har mistet funksjonalitet etter oppgraderingen kan man, med Forbrukerkjøpsloven på sin side, klage til der man har kjøpt PC-en. Så kan butikken ta det videre og ordne opp med Microsoft, sier Myrstad og legger til:

— Mener du arbeid eller andre ting har gått tapt, som gjør at du vil ha erstatning, må du ta kontakt med Microsoft sin kundeservice.

Reagerer på femsifrede telefonnummer:

Les også

Forbrukerrådet kritiserer dyre offentlige telefonnumre

— Ikke mye å stille opp med

Det gjentar også Microsoft, ved Almskog.

— Vi oppfordrer alle til å sjekke våre supportsider på nettet, og eventuelt ta kontakt med vår support hvis de opplever problemer.

Per Øystein og Gabriel Roland tror ikke de orker å ta kampen.

— Jeg lurte på om vi skulle gå videre med det, men sønnen min ville ikke ha noe stort oppstyr rundt det. Jeg innser jo også at Microsoft er et multinasjonalt selskap, og at jeg ikke har så mye å stille opp med mot dem, sier Per Øystein.

— Det er irriterende å tenke på at eksamen ikke gikk slik som den skulle, men jeg prøver ikke å tenke for mye på det, som hvilke karakter jeg kunne ha fått hvis ikke denne oppdateringen hadde ødelagt for meg, sier Gabriel.

Han skal nå ta opp matematikk til høsten for å forbedre karakteren.

Interessert i teknologi og den digitale hverdagen? Da bør du ta en titt på

Teknologimagasinets nye Facebook-side

Teknologimagasinet

Publisert: