Hvorfor må jeg være 13 år før jeg kan få sommerjobb? 

Les hva Barneombudet svarer.

Så lenge du er et barn, er det foreldrene dine som skal sørge for at du har det du trenger.
  • Barneombud
  • Anne Lindboe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Barneombud Anne Lindboe er fast spaltist i Aftenposten Junior og skriver blant annet om barns rettigheter.

Hei!

Hvorfor kan ikke barn jobbe i butikk og ha småjobber om sommeren?

Hilsen jente (11)

Hei!

Mange barn har lyst til å tjene litt lommepenger, spesielt i sommerferien. Men loven er slik at barn ikke kan ha en jobb før de er 13 år. Det er fordi barn først og fremst skal leke og ha fri når de ikke går på skolen. Så lenge du er barn, er det foreldrene dine som skal sørge for at du har det du trenger.

Barneombud Anne Lindboe

Hjelpe til hjemme

Det er likevel ikke ulovlig for deg å gjøre småjobber hjemme og tjene penger på det! Du kan for eksempel hjelpe foreldrene dine med forskjellige oppgaver. Du kan også gjøre enkle jobber for en nabo eller slektninger. Arbeidsoppgavene kan for eksempel være å handle, rydde, passe på et dyr eller stelle i en hage. Det viktigste er at du ikke skal være ansatt et sted. Det vil si at du ikke skal ha en fast avtale om å gjøre en jobb over kortere eller lengre tid. Ingen kan nemlig kreve at du skal jobbe når du er et barn.

Dine rettigheter

Når du er fylt 13 år, kan du ta arbeid som fast barnevakt, jobbe som avisbud eller plukke og selge jordbær. Det er også mulig å ha en ryddejobb i en butikk noen timer i uken. Du må likevel ha tillatelse fra foreldrene dine. Jobben du gjør må være enkel og trygg, slik at du ikke sliter deg ut eller risikerer å skade deg.

Avtale

Før du begynner å jobbe bør du gjøre en avtale om hvor mye du skal jobbe og hvor mye du skal tjene. Jobben skal aldri gå ut over skolearbeidet ditt. Du skal også ha nok tid til å hvile og ha det gøy.

Selv om mange har lyst til å tjene egne penger når de har fylt 13 år, er det ikke alltid like lett å få en jobb. Da er det viktig å være tålmodig. Spør gjerne voksne du kjenner om hjelp.

Hilsen Anne

Les flere spørsmål og svar fra Junior her:

Publisert: