- Han sluttet å puste og ble blå i huden
Sønnen til Aleksander og Othilie Solhaug Vallestad holdt på å dø av fiskeallergi.
- Marianne Nilsen

— Syng den en gang til, sier 3-åringen og legger armene rundt halsen på faren sin, Aleksander Solhaug Vallestad.
Klokken har akkurat passert 07.00 i et hvitt rekkehus i Arna utenfor Bergen.
Aleksander og Othilie Solhaug Vallestad sitter rundt kjøkkenbordet sammen med de tre sønnene på ett, tre og fem år. Guttene smiler og ler og faren er akkurat ferdig med en sang om et troll.
På denne skolen er fisk, kaviar og leverpostei forbudt i matpakken
— Han lå slapp i armene mine
Faren tar et godt tak rundt 3-åringen med armene sine. De samme armene som for to og et halvt år siden holdt den livløse gutten på seks måneder.
— Vi satt og spiste middag en søndag kveld i februar. Vi spiste laks. Han fikk en eller to biter. Plutselig begynte han å bli rød i ansiktet, han hovnet opp og fikk hvite blemmer i ansiktet og på kroppen. Jeg løftet han ut av stolen. Han var rød som en tomat og så plutselig mistet han bevisstheten, forteller Vallestad til BT.
Moren skjønte med en gang hva som skjedde, og ringte 113.— Mens hun snakket med dem, sluttet han å puste. Han ble blå i huden og lå slapp i armene mine.
Har du tips til oss rundt dette temaet? Ta kontakt her.
Mens luftambulanse var på vei, fikk de beskjed om ta gutten med seg ut i frisk luft.
— Han klarte til slutt å puste igjen. Jeg sto med min da seks måneder gamle sønn, bevisstløs, hoven og til tider uten pust, i armene i femten minutter mens jeg ventet på luftambulansen. Det er desidert den verste opplevelsen jeg noen gang har hatt, sier han.
- - Nøttefrie skoler gir falsk trygghet, mener Norges Astma- og Allergiforbund.
Snart skal skolene får nye «nøttefaglige» retningslinjer fra Helsedirektoratet
.
Ekstrem fiskeallergi
Brannvesenet var først på stedet og fikk gitt gutten oksygen. Legen fra luftambulansen fikk gitt han allergimedisiner. Etter en time var gutten stabil nok til å bli fraktet i ambulanse til sykehuset. Mens luftambulansen sirklet over bilen, i tilfelle det skulle skje noe.
— Han var innlagt en dag på sykehuset. Så var det slag i slag med spesialister. Han fikk påvist en ekstrem og potensiell dødelig fiskeallergi. I tillegg er han allergisk mot egg, men har heldigvis vokst av seg melkeallergien.
Aleksander forteller at han kommer fra en familie med mye allergier, som støv og pollen, men ingenting alvorlig. Selv har han det han kaller en mild nøtteallergi. Ingen av de andre barn er allergiske. I alle fall ikke som de vet om.
Listen over hva de ikke kan spise i familien Neergård er lang.
Professor mener minst 30 prosent av voksne og halvparten av dagens barn er plaget av allergi.
— Vitner om ekstrem egoisme
Som far til en gutt med ekstrem og potensiell dødelig fiskeallergi, ble han vettskremt og forbannet av å lese kommentarfeltet under saken som handlet om Os barneskule.
Mandag fortalte Bergens Tidende om Os barneskule sominnførte forbud mot fisk eller mat med spor av fisk, fordi en av elevene har alvorlig fiskeallergi.
— Noen av kommentarene synes jeg vitner om ekstrem egoisme og hensynsløshet. Det virker som om folk har svært lite forståelse for hvor farlig dette kan være.- Jeg ser liten grunn til å lage oppstyr rundt at en skole legger til rette for at en av elevene potensielt skal få slippe å dø i skoletiden, for å sette det litt på spissen. Skolen skal være et trygt sted å være for alle.
Vallestad reagerer også påuttalelsene til Torgeir Storaas, seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhetved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Han mener Storaas legger altfor stort ansvar på barnet, foreldre og lærere.
— At en skal fokusere mindre på å forebygge, og mer på hvordan oppdage og behandle det om det skulle oppstå, fremstår for meg som det rene vanvidd og er sjansespill med livet til små barn. Jeg vet hvor fort det kan gå.
- Sjelden å dø av matallergi
Håvard Trønnes, barneallergolog ved Barneklinikken på Haukeland universitetssjukehus, stiller seg bak synspunktene til Storaas.
— Det er mye redsel i befolkningen i forhold til matallergi, men det er svært sjelden å dø av matallergi, sier Trønnes.
Han viser til en ny artikkel der det vises at det er sjeldnere å dø av matallergi enn å dø i brann.— Ut ifra statistikk fra Dødsårsaksregisteret er det ingen barn i Norge som har dødd av matallergi de siste 20 årene. Dette betyr ikke at man skal være uforsiktig, men det er et viktig perspektiv å ha med seg når man snakker om matallergier og reaksjoner på dette, sier han.