Dette er julegavene du kan kjøpe før du har fått ønskelistene

Du har statistikken på din side. En av fire vet ikke hva de ønsker seg.

SPRE HANDLINGEN UTOVER: En av tre nordmenn panikkhandler julegaver, viser fersk undersøkelse fra Dnb. Når man samtidig vet at en av fire ikke vet hva de ønsker seg, ligger det godt til rette for at man kan ta skjeen i egen hånd, handle tidlig - og likevel blir det en suksess under juletreet på julaften.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Er du blant dem som litt sent i desember hvert år tenker: «Å, jeg skulle begynt på julegavene tidligere!»?

Det kan virke litt skummelt å skulle kjøpe julegaver før folk får somlet seg til å komme med ønsker, men vit at du har statistikken på din side.

En av fire vet ikke hva de ønsker seg — det vil si, de har svart at ikke ville klart å fylle ut en ønskeliste, viser en undersøkelse fra Dnb fra 2015.

Fyller opp pappeske

Skikk- og bruksekspert Reidar Helliesen mener ting som nesten alltid faller i smak er eksempelvis en god flaske vin eller sjokolade, et sett med noen fine vinglass eller et fenalår.

Forbrukerøkonom, Silje Sandmæl i Dnb, har en pappeske stående hjemme som hun fyller opp med salgsvarer året rundt.

— Lego, votter, luer eller spill til barn går aldri av moten. Interiørting til de voksne er også alltid noe man har bruk for, bøker er alltid hyggelig, sier hun.

Les også

Fire av ti kan tenke seg å droppe julegavene

Dette ønsker norske menn og kvinner seg

Bøker topper dessuten ønskelisten til både menn og kvinner, viser bankens undersøkelse fra i år. Klær og pengegaver/gavekort kommer på plassene under.

(Kilde: Undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, november 2016)

— Er du ute i god tid, kan det være lurt å kjøpe klassiske ting som ikke må byttes eller få butikken til å sette en lang byttefrist. Bytteregler er noe som settes av butikken. Noen tilbyr ti dager, andre 30 dager, noen er veldig fleksible, legger hun til.

- Og det alltid vanskelige: Hva kjøper man til partneren?

MANGE FORDELER: -Mange venter til siste liten med å kjøpe julegaver og da kan det fort bli dyrt og ikke minst stressende. Fordeler du gavene utover året unngår du det store innhugget på kontoen i desember måned og du kan hygge deg med juleforberedelsene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

— Kvinner har langt flere ønsker enn menn. Dette skyldes nok at menn gjerne kjøper det de trenger det når de trenger det. I tillegg er nok det å få en gave mye viktigere for kvinnen. Det er flere menn som sier at de ikke ønsker å få julegave. Dette er noe å tenke på før du løper til butikken å bruke penger på noe unødvendig. For mannen er ofte tid en mangelvare, så hva med å heller gi en opplevelse i år, sier Sandmæl.- Jeg sikter alltid mot å kjøpe noe som mannen min ikke tar seg selv råd til å kjøpe, som for eksempel en kokkekniv av god kvalitet eller et par slalåmbriller han har snakket om lenge, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Se flere tips lenger ned i saken

Litt flere panikkhandler i år

32 prosent panikkhandler julegaver, viser en annen fersk undersøkelse fra Dnb.

Siden 2011 og frem til i fjor har man sett en jevn nedgang i andelen som panikkhandler. I år derimot, går andelen opp fra 27 prosent i fjor.

Nær fire av ti sier at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt. Dette gjelder særlig de i aldersgruppen 18 til 29 år. I aldersgruppen 60 år og eldre er det færrest som gjør dette.

(Kilde: Undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, november 2016)

Syv tips

Vi har samlet disse tipsene for julegaver:

1. Gi en opplevelse: Tenk nytt og gi bort en opplevelse. En weekendtur til utlandet på nyåret kan være en opplevelsesrik gave og du kan få fine turer til en billig penge hvis du bestiller fly og hotellopphold tidlig. Matkurs, konsertbilletter, dansekurs er og noe som kan gi stor glede.

2. Personlige og gjennomtenkte gaver: Samler lillebror på Duplo eller tante på et bestemt stålbestikk? Det er eksempler på gaver som kan kjøpes året rundt.

UNNGÅ TIDLIG JULEGAVEHANDLING PÅ NETT. Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjulen, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. Du har angrerett i fjorten dager etter at du har mottatt varen, slik at er du tidlig ute lønner det seg å gjøre julegavene unna i butikken.

3. Gi bort en tjeneste : Tilby deg å sitte barnevakt til noen som trenger det. Kanskje er det noen som også setter pris på å få hjelp til vasking eller laging av middag et par ganger i måneden.Er det aktuelt for deg å gi brukt til jul?

Les også

Elin ba om å få brukte gaver da sønnen fylte fire

4. Til venninner, venner eller naboer : — Min erfaring er at matgaver er populært i venninnegjengen eller nabolaget. Hjemmelagde varer er ofte ekstra stas. Du kan allerede nå lage din egen krydderolje for eksempel Kjøp en billig olivenolje og bland inn chili, hvitløk, pepper og annet krydder. Du kan også gi bort brente mandler, hjemmelaget kjeks eller mandelsmør, sier Reitan.

HJEMMELAGET: - Min erfaring er at matgaver er populært i venninnegjengen eller nabolaget. Hjemmelagde varer er ofte ekstra stas. Du kan allerede nå lage dem, råder forbrukerøkonom Elin Reitan

Forbruksvarer som for eksempel kaffe, te eller kanskje en flaske vin faller ofte i smak hos de fleste. 5. Til små barn : Ullundertøy er en sikker vinner til små barn, og noe som aldri går av moten. Er du heldig finner du også ullplagg på tilbud.

6. Til store barn: Gavekort på ITunes-store er noe de litt større barna ofte har bruk for.

7. Til foreldre, søsken og andre slektninger: Lag en kalender eller album av barn og barnebarn til besteforeldre. Del gjerne minner fra året som har vært i en bok eller innrammet. Abonnement på magasiner eller aviser er noe de fleste trenger og blir glad for.

Les også

Forbrukerøkonom: Jeg fraråder folk å ha hele økonomien felles

KJØP TIDLIG AV FLERE GRUNNER: Mye positivt ved å kjøpe julegaver tidlig, mener skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen. - Det kan vitne om at det ligger omtanke og en historie bak, sier han.

Er det en feil med gaven? Og klagen til butikken ikke førte frem?Da kan Forbrukerrådet megle i saken. Nytt fra i fjor er at de også kan hjelpe til hvis du kjøper en konsertbillett eller spabehandling, og det ikke blir som avtalt.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Les også

Julehandelen øker - i år igjen

Les også

Inviterte til julefeiring via finn.no

— Litt stusslig når det bare er oss. La ut annonse på Finn.no hvor de tilbyr å låne bort huset sitt i julen:

Publisert: