Danske myndigheter: Lad aldri elbil i vanlig stikkontakt

Disse forholdsreglene bør du ta.

ELBIL. Ta normale forholdsregler når du lader i vanlig lader, råder Norsk elbilforening.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Lad aldri en elbil i vanlig stikkontakt, skriver den danske avisen Politiken.

Ifølge kilder avisen har snakket med kan bruk av vanlig stikkontakt skade husets elektriske anlegg.

Man kan få overopphetede elektriske installasjoner, og det kan være fare for støt.

Danskene har gitt navnet på vanlig stikkkontakter «mormorkabel», fordi det kan være eneste lademulighet for elbilister som er på besøk hos folk uten elbil-lader, for eksempel hos en mormor.

Fraråder nødlading

Sikkerhedsstyrelsen, en del av det danske Erhvervs- og Vækstministeriet, går hardt ut mot nødlading.

— Vi kan på ingen måter gi råd om hvordan man kan bruke en nødkabel til å lade når vi fraråder det. Det blir som å spørre Sundhedsstyrelsen (helsemyndigheter, red. anm.) om hvordan røyke sigaretter mest hensiktsmessig. Under alle omstendigheter skal man følge bilfabrikantens anvisninger, sier de ifølge Politiken.

- De fleste lader i vanlig stikkontakt

Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, har et mer avslappet forhold til å lade med «mormorkabel».

— De aller fleste med elbil i Norge lader med vanlig stikkontakt. Vi kjenner ikke til tilfelle med brann på grunn av dette, sier han til oss.

Populært med elbil:

Les også

Stadig flere nybilkjøpere velger elbil

Dette bør du tenke på

Alle elbiler har kabler som passer til vanlige stikkontakter, og det er ikke forbudt i Norge.

Men Haugneland anbefaler elbileiere å ta normale forhåndsregler, som å bytte ut kontakten til en ny, henge ladekabelen på en krok så ikke all vekten er på kontakten, og begrense effekt uttaket.

— En elbil trekker ikke mer strøm enn en kraftig panelovn, men den lader gjerne over natten, og i verste fall kan det gå varmgang. Besøker man en tante eller mormor er vanlig stikkontakt ok, men der man lader fast anbefaler vi å bytte til ladestasjon, sier han.

Haugneland legger til at man skal ha respekt for brann uansett, men ønsker ikke å overdrive når de ikke har erfaringer som tilsier at dette er farlig. I dag er det 55.000 elbiler i Norge, mens det i Danmark er noen tusen.

Les mer om bil:

Publisert: