Hareide i Pride-paraden: - Angår oss alle sammen

Rekordmange var med i Oslo Prides parade lørdag. KrF-leder Knut Arild Hareide ble utskjelt av sine egne for å delta. - Når en minoritet opplever hatkriminalitet, vold og trusler, så angår det oss alle, sier han.

Publisert: Publisert:

PÅ PLASS: KrF-leder Knut Arild Hareide gikk sammen med konen Lisa Maria (t.v.) og Amal Aden (t.h) under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: TERJE BENDIKSBY, NTB / SCANPIC

NTB

104 paradeinnslag deltok i Oslo Prides parade. Aldri før har så mange vist sin støtte.

Les også:

Les også

Nye barn av regnbuen

Knut Arild Hareide er den første KrF-lederen noensinne til å delta i Pride-paraden.

— Jeg synes det er flott å være her, og jeg har fått en varm mottakelse. Det setter jeg veldig pris på, sier han til NTB.

Preget av Orlando

Hareide innrømmer at det var hendelsen i Orlando, der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på homseklubben Pulse 12. juni, som fikk han til å delta.

— Jeg var i Orlando med min familie i min pappapermisjon i april-mai, og noen uker etter at vi kommer hjem så blir mennesker drept, kun fordi de er lesbiske og homofile. Jeg trodde ikke det var nødvendig i 2016, men det er det, å stå opp for at alle har samme menneskeverd og stå opp mot at homofile og lesbiske skal oppleve hatkriminalitet og diskriminering, sier Hareide.

FEST: Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo. Foto: TERJE BENDIKSBY, NTB / SCANPIC

Les også:

Les også

Mobiliserer før homoparade

Drapstrusler

KrF-lederen gikk sammen med konen Lisa og den muslimske, lesbiske samfunnsdebattanten Amal Aden. Aden fikk før paraden drapstrusler, men valgte likevel å gå etter å ha rådført seg med politiet.

— Også skulle jeg gå med Knut Arild, sier hun smilende.

Les også:

Les også

Regjeringen vil la barn fra sju år skifte juridisk kjønn

Hareide, som ble utskjelt av mange av sine egne for å delta i paraden, kommenterer raskt at det han betaler for å gå i paraden er så liten sammenlignet hva Aden og andre opplever.

VISTE SOLIDARITET: Samhold og solidaritet var temaene under årets Pride-parade. Foto: TERJE BENDIKSBY, NTB / SCANPIC

— Den type hatkriminalitet, vold og trusler skal ingen oppleve. Og når én minoritet opplever det, så angår det oss alle sammen, sier Hareide.

Rekordparade

Med 104 paradeinnslag er rekorden fra 2014, da Oslo var vertskap for Europride, slått.

— Vi gleder oss til tidenes folkefest og en sterk politisk markering. Engasjementet for hele Oslo Pride og spesielt paraden er rekordhøy. For Orlando og i solidaritet med alle som ikke har mulighet til det verden rundt, heiser vi regnbueflagget så høyt vi kan, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride.

Les også:

Les også

Takk til alle som lagar fest i Bergen

I 2015 var det om lag 25.000 deltakere i paraden, og hundretusener av mennesker heiet den frem i Oslos gater.

EGET INNSLAG: Politiet støttet også opp med eget innslag under pride-paraden. Foto: TERJE BENDIKSBY, NTB / SCANPIC

— Alle er velkommen. Skeive, venner av skeive, familie og alle andre. Bli med og vis din pride. Bli med og vis solidaritet, sier Arnesen.

Han gikk fremst i paraden med blant andre likestilling- og diskrimineringsminister Solveig Horne (Frp), Oslos ordfører Marianne Borgen (SV), varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), byråd for mangfold Geir Lippestad (Ap) og styreleder Nora Mehsen i Skeiv verden.

Les også:

Publisert: